Človek aby si už dnes všetko robil sám. V cukrárňach nielenže nie je nič nové a zaujímavé, ale aj tie klasické staré zákusky sú samý margarín, stužený tuk a rastlinná sprejová šľahačka. Čokoládu by človek hľadal v čokoládových zákuskoch márne. Čo si človek poctivo neurobí doma, nemá. Kupované keksíky a čokolády sa stále zmenšujú a zmenšujú, sýtené nápoje sú stale sladšie a sladšie. V snahe zachovať nízku cenu sa drahé kvalitné ingerdiencie nahrádzajú lacnejšími a deficit v chuti a kvalite sa maskuje a zakrýva stále rafinovanejšími spôsobmi.

Kvalitný a poctivý výrobok sa stráca v záľahe syntetických a zmesových preparátov a chápem, že mliekari bojujú za oddelené pulty s pravými mliečnymi výrobkami, aby ich odlíšili od nepravých. Ja sama som pred rokmi omylom doniesla domov akési masielko, pretože mi ani vo sne nenapadlo, že existuje aj nemaslové maslo.

A tak mi nezostáva nič iné, ako kúpiť poctivé maslo, šľahačkovú smotanu a čokoládu a urobiť si „kofilu“ doma. Bez stužených tukov, cukru a liehu, s pravým koňakom a kávou. Na všetko sa dá nájsť riešenie. Ak máte raz za čas chuť na sladké, doprajte si kvalitu. Uškodí vám menej ako zlý pocit z jedenia umelín.

Mokka krém

  • cca 280 ml šľahačkovej smotany
  • 200 g kvalitnej horkej čokolády
  • 1 lyžička rozpustnej kávy
  • 2 lyžice koňaku alebo brandy
  • 2 žĺtky
  • 25 g masla

V hrnci privedieme smotanu takmer k bodu varu a stiahneme zo sporáka. Rozmiešame v nej rozdrobenú čokoládu, kým sa úplne nerozpustí. Ďalej primiešame instantnú kávu, koňak, vymiešané žĺtky a nakoniec aj maslo. Keď je krém hladký, bez hrudiek, prelejeme ho do moka šálok a necháme vychladnúť cez noc v chladničke.

Ďalšie recepty na nápoje a dezerty s kávou:
Na predjarnú únavu
Dámsky klub
Naša kávová lovestory