Konečne je tu jar a ja sa už neviem dočkať „zeleného“. Experimentujem, klíčim a zakoreňujem všetko, čo sa dá, čakám, či sa dočkám vlastnej koriandrovej vňaťe, jarnej cibuľky… Ako tak čakám, rozmýšľam nad odľahčenými jedlami, ktoré by mi teraz chutili a vyhovovali. Na zeleninové šaláty je ešte skoro, ale taký ľahký cestovinový šalát je dobrým kompromisom medzi odľahčením a zasýtením.

Práve doma testujeme lahôdkového konzervovaného severošpanielskeho tuniaka bonito a nevieme sa ho dojesť. Domáci si ho cenia viac ako čerstvého, nájdete ho v ponuke tapas takmer všade. Veľké kusy kvalitného mäsa. Ideálna ingrediencia pre moju predstavu ľahkého, čistého, osviežujúceho jedla. Kedykoľvek.

Cestovinový šalát s tuniakom

  • 150 – 200 g tvarovaných cestovín (farfalle, orecchiette a pod.)
  • 200 g konzervovaného tuniaka – kusy v oleji
  • 1 zrelé avokádo
  • 1 – 2 lyžice kapár
  • ½ červenej cibule
  • šťava z ½ citróna
  • olivový olej
  • soľ, čierne korenie
  • rukola

Uvarené cestoviny zlejeme a necháme mierne vychladnúť. Cibuľu si nakrájame na tenučké polmesiačiky, pokvapkáme citrónovou šťavou a necháme chvíľku odstáť. Avokádo očistíme, nakrájame na malé kocky, pokvapkáme citrónovou šťavou a posolíme. Tuniaka vyberieme z oleja a vidličkou rozdrobíme na kúsky. Kapary zlejeme. V mise zľahka premiešame rukolu, cestoviny, tuniaka, kapary, avokádo, cibuľu a prelejeme dresingom z olivového oleja, citrónovej šťavy, soli a čierneho korenia. Podávame ihneď.