… spomeň si na bôby. Som si rýmovala minulý víkend. Niekedy mám toho toľko, že sa ani nestihnem spamätať a je tu víkend a ja nemám ani len páru o tom, čo budem variť, alebo čo budeme jesť. To je vždy potom prudká improvizácia a naháňačka na poslednú chvíľu. Niekedy ma ale osvieti a veci sa dejú akosi samé. (Až si vravím, že čo sa ja toľko stresujem, veď aj tak vždy všetko dobre dopadne a všetko sa samé vykryštalizuje aj bez nervov či frenetického plánovania tri dni vopred…)

V sobotu som vošla do záhrady, reku, uvidím, čo mi ako prvé cvrnkne do nosa a hľa, hneď mi zrak padol na bôb. Úplne som zabudla, že ho máme. A práve v najlepšej forme. Už-už ho za zelena pozbierať, vylúskať, povariť a ošúpať. Bolo ho len tak akurát na jeden raz. To je dôležité. Nemať ho veľa, lebo je s ním za čerstva babračka. To už, keď je ho veľa, radšej nechať vysušiť a spraviť napríklad falafel. Takto som mohla konečne spraviť môj vysnívaný bôbový dip – lacnejšiu a ekologickejšiu alternatívu avokáda na toasty, hrianky, bruschetty či do sendvičov alebo vegetariánskych burgerov.

Kdeže guacamole, teraz je tu dip zo zeleného bôbu…

V eufórii zo skvelého nápadu a vyriešenia večere som sa do spracovania bôbov hneď pustila. Bolože to radosti, keď nás po návrate z kúpaliska čakala už hotová večera. Och, ako mám rada tie rýchle letné jedlá! Všetky tie panzanelly, pan con tomate, caprese, tzatziki, grécke a šopské šaláty, melóny, olivy, fety a mozzarelly na kilá. Dcéra si už minule pýtala gazpacho, tak už len sa tých paradajok v záhrade dočkať. Bye-bye, avokádo, máme tu teraz čosi lepšie, máme tu zelený bôb a záhony bazalky a mäty! Kdeže guacamole, teraz je tu dip zo zeleného bôbu a vôbec, teraz treba jesť všetko zelené zo záhrady – cukiny, uhorky, zelené fazuľky, kôpor, hurá, leto, hurá prázdniny…!

Hrianka s dipom zo zeleného bôbu a cukinou

  • miska vylúskaného zeleného bôbu
  • šťava z polovice citróna
  • soľ, čierne korenie
  • 50 g parmezánu
  • kváskový chlieb
  • strúčik cesnaku
  • olivový olej
  • cukina
  • bylinky podľa chuti

Vylúskaný čerstvý bôb povaríme vo vode 20 minút, alebo kým sa neuvarí domäkka. Zlejeme, necháme trocha vychladnúť a ešte za tepla z neho stiahneme šupky. Necháme vychladnúť a rozmixujeme nahrubo s olivovým olejom, citrónovou šťavou, väčšinou postrúhaného parmezánu, soľou a čiernym korením podľa chuti.
Krajce chleba opečieme nasucho na (grilovacej) panvici, potrieme ich cesnakom a pokvapkáme olivovým olejom. Odložíme.
Na panvici na troche oleja opečieme aj plátky cukiny z oboch strán a posolíme.
Na chlieb navrstvíme rozmixovaný bôbový dip, poukladáme naň plátky opečenej cukiny, posypeme hoblinkami zvyšného parmezánu, pokvapkáme dobrým olivovým olejom a posypeme bylinkami podľa chuti.
Podávame teplé.

Šalát zo zeleného bôbu s fetou, citrónom a mätou

  • miska vylúskaného zeleného bôbu
  • 50 g syra feta
  • hrsť mäty
  • šťava a kôra z 1 citróna
  • olivový olej
  • soľ, čierne korenie

Vylúskaný čerstvý bôb povaríme vo vode 20 minút, alebo kým sa neuvarí domäkka. Zlejeme, necháme trocha vychladnúť a ešte za tepla z neho stiahneme šupky. Necháme bôby úplne vychladnúť, pridáme k nim kúsky fety, natrhané lístky mäty, postrúhanú citrónovú kôru a hojne ochutíme citrónovou šťavou, soľou, čiernym korením a olivovým olejom.
Podávame izbovej teploty ako prílohu, alebo samostatne ako šalát.