Dnes super jednoduché a rýchle tipy, čím pohostiť návštevy, keď sa vám vôbec nič nechce a ako zároveň spracovať ovocie, ktoré nemusí byť každému pochuti. Konečne je tu leto, teplo, toľko možností, kam ísť a čo robiť a ani mne sa už nechce tráviť v kuchyni hodiny a hodiny. Ale zároveň chcem dobre jesť, užívať si všetky tie dobroty, ktoré nám sezóna ponúka a ešte k tomu štýlovo, najmä keď sa chcem o to všetko podeliť s rodinou a priateľmi… Vždy ma fascinovali na rôznych záhradných párty veľké misy s ľadom, na ktorých boli poukladané čerstvé čerešne alebo višne, že aký môže byť dezert nekomplikovaný a nenútený. O kalorickom príjme a „no waste“ efekte ani nehovorím…

Višne sú podľa mňa takou Popoluškou medzi čerstvým ovocím. Ja osobne vždy radšej siahnem po čerešniach a višne používam skôr spracované na kompót, džem, griotku, alebo do koláčov. A to máme tie „lepšie“, sladšie višne, ktoré sa dajú jesť len tak. Ale nikdy mi skrátka nenapadne jesť višne samotné… Napísala by som, že k dnešným receptom budete potrebovať len čerstvé višne, (hotové) lístkové cesto, práškový cukor, šľahačku, mascarpone a kvalitnú horkú čokoládu, čo aj budete, ale po minuloročnom mega úspechu so zaváranou čerešňovou plnkou, som tento rok vyskúšala aj višňovú a použila ju namiesto čerstvých višní do mille feuille i do taštičiek.

… zamraziť višne do nápojov namiesto ľadu, alebo len ako letné osvieženie na cmúľanie…

Plnku si (ako domáci produkt) neviem vynachváliť. Višne som vykôstkovávala, lebo naše sú drobné, s tenkou dužinou a bála som sa, že by bola plnka samá kôstka, ale ak máte väčší, mäsitejší druh, pokojne ich nechajte aj s kôstkou. Takáto plnka sa vám zíde nielen do štrúdlí, lístkových taštičiek, periek, buchiet, na frangipane či do čohokoľvek á la Čierny les, ale pokojne aj na studenú višňovú polievku. Najväčšou jej prednosťou je, že sa pri pečení nerozteká a nerozmáča vám cesto alebo krém, ak to nepotrebujete.

No a zamraziť višne do nápojov namiesto ľadu, alebo len ako letné osvieženie na cmúľanie je už len taký bonus na záver, teda ak si to s tou zdravosťou nerozmyslíte a nepodľahnete pokušeniu višní v čokoláde. Je to naozaj veľmi prosté, či sa už rozhodnete višne vopred macerovať v alkohole alebo nie, prekvapí vás zas a znova tá nebeská kombinácia chrumkavej horkej čokolády a kyslastých šťavnatých višní. Kašľať na Mon Chéri, kúpiť ich vie každý, ale ponúknuť hosťom ručne máčané prírodné višne v čokoláde je presne ten detail, ktorý z vášho dobrého života spraví ešte lepší a zmysluplnejší.

Višňová plnka do koláča

  • (cca na 2 zaváraninové poháre)
  • 5 šálok vykôstkovaných višní
  • ½ hrnčeka cukru (alebo podľa kyslosti višní)
  • šťava a kôra z ½ citróna
  • štipka soli
  • 4 lyžice škrobu
  • ½ šálky studenej vody
  • ½ lyžičky vanilkového extraktu

Umyté a vykôstkované višne privedieme k varu s cukrom, soľou a citrónovou šťavou aj s postrúhanou kôrou, znížime teplotu a necháme chvíľu podusiť, kým sa cukor nerozpustí a višne nepustia šťavu. Nakoniec do plnky zamiešame škrob, rozmiešaný v studenej vode, dobre premiešame a necháme ešte prevrieť, kým sa plnka nevyčíri a nezhustne. Pridáme vanilkový extrakt, dobre rozmiešame a plníme do čistých zaváracích pohárov. Dobre uzavreté poháre sterilizujeme vo vode pri 80°C asi 20 minút.
Na okamžité použitie plnku necháme úplne vychladnúť a použijeme do pečených i nepečených dezertov podľa chuti.
Sterilizovaná plnka vydrží na suchom a chladnom miesta cca pol roka. Po otvorení uchovávame v chladničke a spotrebujeme do 3 dní.

Mille feuille Čierny les

  • cca 500 g chladeného lístkového cesta
  • čerstvé višne alebo vychladnutá višňová plnka (cca 1/3 zaváraninového pohára)
  • 400 ml 40% smotany na šľahanie
  • 250 ml mascarpone
  • 2 – 3 lyžice práškového cukru (alebo podľa chuti)
  • štipka soli
  • kúsok kvalitnej horkej čokolády
  • práškový cukor na posypanie

Rúru si predhrejeme na 220°C.
Lístkové cesto rozvaľkáme na tenučko (3 mm) na plochu celého plechu a buď necháme 1 plát v vcelku, alebo ho rozkrájame na jednotlivé rezy (obdĺžniky). Cesto položíme na pečiaci papier a pocukrujeme práškovým cukrom. Dáme piecť do vyhriatej rúry na cca 10 minút, ale po 5 minútach starostlivo sledujeme, aby sa skaramelizovaná vrstva cukru na povrchu nespálila. Upečené pláty cesta necháme úplne vychladnúť a ak ich máme vcelku, tak ich rozkrájame veľmi ostrým nožom na jednotlivé rezy. Ak ich ihneď nepoužijeme, skladujeme ich vo vzduchotesnej nádobe na chladnejšom mieste.
Na šľahačkový krém si vyšľaháme smotanu s cukrom a štipkou soli do tuha a opatrne do nej zamiešame mascarpone izbovej teploty. Krém uchovávame v chladničke.
Na zloženie zákusku si na plátky upečeného lístkového cesta navrstvíme šľahačkový krém, na to celé (vykôstkované) višne alebo višňovú plnku, husto postrúhame horkú čokoládu a prikryjeme druhou vrstvou cesta. Ak je zákusok nízky, môžeme ešte jednu vrstvu krému, višní a čokolády pridať. Nakoniec celé posypeme práškovým cukrom alebo dozdobíme podľa chuti (krémom, višňami a čokoládou). Podávame ihneď.
Tip: Zákusok nemusíme skladať už nakrájaný na jednotlivé porcie, ale môžeme ho naplniť vcelku ako jeden dlhý rez (alebo ako jeden kus na celý plech) a až pri servírovaní ho krájať. Z vyvaľkaných plátov surového lístkového cesta alebo už z upečeného môžeme vykrojiť malé kruhy a robiť malé tortičky, alebo veľké kruhy a navrstviť ich ako jednu veľkú „tortu“. V jednom kuse pôsobí mille feuille slávnostnejšie, ale zle sa krája a drobí. Rozkrájaním aspoň vrchného plátu cesta si krájanie uľahčíme.

Taštičky z lístkového cesta s višňami

  • cca 500 g chladeného lístkového cesta
  • čerstvé (odkôstkované) višne alebo vychladnutá višňová plnka (cca ½ zaváraninového pohára)
  • rozšľahané vajce na potretie (nemusí byť)
  • práškový cukor na posypanie

Rúru si predhrejeme na 220°C.
Lístkové cesto si rozvaľkáme na tenko (3 mm) a rozkrájame na štvorce. Do stredu každého štvorca dáme za lyžicu vykôstkovaných višní alebo višňovej plnky, preložíme do trojuholníka a postláčame okraje.
Taštičky preložíme na plech s pečiacim papierom a ak chceme môžeme ich potrieť rozšľahaným vajíčkom.
Pečieme v predhriatej rúre zhruba 15 minút podľa hrúbky a veľkosti taštičiek.
Po vychladnutí poprášime cukrom a podávame. Nezjedené taštičky skladujeme vo vzduchotesnej nádobe.

Višne v čokoláde

  • celé višne aj so stopkami
  • kvalitná horká čokoláda
  • aromatický alkohol na macerovanie (nemusí byť)

Ak chceme višne macerovať v alkohole, deň vopred (max. 48 hodín, alkohol sa rýchlo vyparuje) ich poukladáme natesno do plytkej nádoby, zalejeme čírym alkoholom (amaretto, portské víno, bourbon, koňak…) a necháme odležať.
Potom si rozpustíme čokoládu vo vodnom kúpeli a suché (osušené) višne v nej namáčame buď celé alebo len ich časti, podľa chuti a nálady. Poukladáme na pečiaci papier a necháme v chladničke stuhnúť.
Višne v teplom počasí podávame na studenej tácke, prípadne na mise s ľadom.
Tip: Ak chceme mať na višniach hrubšiu vrstvu čokolády, namáčanie po stuhnutí prvej vrstvy zopakujeme. Višne môžeme namáčať do rôznych druhov čokolád a vytvárať tak rôzne vrstvy a vzory alebo môžeme višne po namáčaní v čokoláde vyváľať v rôznych posýpkach podľa fantázie a chuti (kokos, orechy, ochutený cukor, farebné jedlé ozdoby, mrvenička…).