Krásna kombinácia. Klasická kombinácia. O kačici na pomarančoch počul, hádam, každý. Osobne nepoznám ku kačaciemu mäsu nič lepšie ako čerstvý pomaranč. (Áziu nerátam, to je úplne iná gastro galaxia.) Sladko-kyslá chuť pomaranča osvieži ťažké, mastné kačacie mäso a vytvorí s ním harmonický súzvuk. O kačici s pomarančom som tu písala už pred viac ako štyrmi rokmi, ale napriek tomu, že sa v ponuke kačacieho mäsa našich reštaurácií nič nezmenilo, aspoň moje varenie sa o kus posunulo. Chuťové preferencie ostali, ale vzťah k surovinám a prevedenie sú už iné. Už som sa asi naučila trochu variť.

Keď sme pri tých surovinách, nedá mi nespomenúť to najdoležitejšie. Domáca kačica je proste domáca kačica. Cez to nejde vlak. Aj mäso z pŕs zostalo po upečení krásne šťavnaté a krehké. (Pravda, netreba ho vysušiť.) A ako podotkol môj muž, ktorý za normálnych okolností neznesie ani pohľad na kožu z pečenej hydiny, najlepšie mu na tomto jedle chutil práve vypečený tuk z chrumkavej kože. A ten pomaranč k tomu. Takže spojenie kačacieho mäsa a pomaranča nie je výmysel, naozaj funguje. Stále.

Kačacie prsia s feniklovo-pomarančovým šalátom

  • 2 kačacie prsia s kožou
  • 2 bobkové listy
  • soľ, čierne korenie

Šalát:

  • 1 rímsky šalát
  • 2 pomaranče
  • 1 veľké jablko
  • 1 veľký alebo 2 menšie fenikle
  • 1 červená cibuľa
  • 4 lyžice olivového oleja
  • 2 lyžice pomarančovej šťavy
  • 1 lyžica octu z bieleho vína
  • 1 lyžička celozrnnej horčice
  • soľ, čierne korenie

Rúru si predhrejeme na 180°C.
Kožu na kačacích prsiach ostrým nožom narežeme do mriežky, dobre osolíme, okoreníme.
Na rozpálenú celokovovú panvicu položíme kačacie prsia kožou nadol a necháme ju pár minút vyškvariť, kým nepustí čo najviac tuku. Do tuku vložíme bobkové listy. Keď je koža vypečená a chrumkavá, prsia obrátime, položíme každé na bobkový list a necháme mäso opäť na pár minút zatiahnuť aj z druhej strany. Potom prsia obrátime kožou nahor a vložíme do rúry dopiecť. Aj keď dosť záleží od veľkosti a prerastenosti, celkový čas pečenia pŕs by nemal presiahnuť 20 minút. Kačacie prsia neprečieme úplne, mali by v strede ostať mierne ružové. Prsia po upečení vyberieme z panvice a zabalíme do alobalu, aby si mäso odpočinulu a zároveň nevychladlo.
Medzičasom si nakrájame listy šalátu, cibuľu na tenučké polmesiačiky, pomaranče odblaníme a vyrežeme z nich jednotlivé mesiačiky, jablko nakrájame na tenučké polmesiačiky a fenikel na čo najtenšie plátky. Zeleninu s ovocím v servírovacej mise jemne premiešame a zalejeme dresingom, vymiešaným z olivového oleja, pomarančovej šťavy, vytlačenej zo zvyškov vyrezaných pomarančov, octu, horčice, soli a korenia.
Odpočinuté kačacie prsia nakrájame na plátky a servírujeme so šalátom.