Podľa frekvencie jahodových príspevkov na tomto blogu badám, že naše jahody sú vo forme tak raz za dva roky. Jeden rok sú výborné, je ich veľa, druhý rok ich je málo a nestoja za nič… Tento rok je ten prvý prípad. Máme za sebou náročný víkend spracovávania jahôd, ale nechceli sme sa vzdať ani dobrej grilovačky, tak som rozmýšľala, ako spojiť príjemné s užitočným.

Keď sa povie grilovačka, asi málokomu napadnú jahody, ale nie je to úplne od veci. Nie som veľmi na jahody, preto som hľadala spôsob, ako ich využiť aj inak a premeniť ich na svoj obraz a vkus. Napríklad, už veľakrát som videla jahody v úlohe paradajok, do ktorých som, naopak, zbláznená a neviem sa ich už dočkať. A vlastne je tá podobnosť medzi jahodami a paradajkami celkom dobrý nápad (vyskúšajte jahody ako caprese, gazpacho, do špenátového šalátu alebo do burgerov). Po sezóne paradajky (napr. do šalátov) nahrádzam citrusmi a pred sezónou práve jahodami. A odtiaľ bol už len krôčik k salse. Ovocné salsy síce nie sú nič neobvyklé (keď už sme pri tom, paradajky sú tiež istým spôsobom ovocie), ale bolo to presne to spojivko medzi jahodami a grilom, ktoré som potrebovala. Dobrá salsa sa zíde na každej grilovačke – hodí sa ku grilovanému mäsu, rybám, či halloumi, alebo len tak na opečené chlebíky (možno s trochou krémového syra), bruschetty či s čipsami (z arabského chleba alebo tortil) je to zaujímavá chuťovka a nenáročné pohostenie pre priateľov.

Keď sa povie grilovačka, asi málokomu napadnú jahody…

Odvážila som sa ísť aj ďalej a jahody hodiť priamo na gril. Jahodovým špízom stačí na grile minútka a razom z nich máte jednoduchý grilovačkový dezert. Ja som navyše grilované jahody marinovala s balzamikovým octom a čiernym korením a konečne tak ochutnala túto božskú kombináciu. Sedí ako… no, proste ako jahody s balzamikom, klasika. Či už ako príloha k jedlu, alebo dezert, je to zážitok, ktorý by som vám dopriala zažiť. Len dúfam, že ešte nie ste jahôd prejedení a niečo z týchto inšpirácií vyskúšate.

Jahodová salsa

  • jahody
  • 1 (červená) cibuľa
  • 1 limeta
  • soľ, čierne korenie
  • olivový olej
  • hrsť mäty
  • hrsť koriandrovej vňate
  • čili paprička podľa chuti

Cibuľu a čili papričku posekáme čo najjemnejšie. Jahody pokrájame na malé kúsočky a opatrne zmiešame s cibuľou a čili. Salsu dochutíme olivovým olejom, soľou, mletým čiernym korením, posekanou mätou a koriandrovou vňaťou, postrúhanou kôrou z limety a limetovou šťavou. Premiešavame veľmi opatrne, aby sa jahody nerozpadli na kašu. Výslednú ostro-kyslo-sladko-slanú chuť si upravíme podľa seba a salsu necháme chvíľku odležať, aby sa chute prepojili.
Salsu podávame ihneď, zvyšky odložíme do chladničky a spotrebujeme čo najskôr.

Grilované jahody s balzamikom a čiernym korením

  • jahody
  • 1 diel javorového sirupu alebo medu
  • 3 diely balzamikového octu
  • čierne korenie
  • pár lístkov mäty
  • trocha rastlinného oleja

Jahody (kľudne aj so stopkami) napicháme na špízy, potrieme troškou oleja a dáme na gril na cca 30 sekúnd z každej strany, kým nezmäknú. Grilované jahody ešte za horúca pokvapkáme marinádou z balzamikového octu a javorového sirupu/medu, posypeme lístkami mäty a nahrubo mletým čiernym korením.
Jahody podávame samotné ako prílohu k jedlám, alebo nasladko so šľahačkou, zmrzlinou, jogurtom, alebo ako súčasť iných dezertov (náplne do pohárov, tort či rezov), raňajkových cereálií a kaší.

Ďalšie jahodové inšpirácie:
Hrášok + jahody = jún
Jahody pod parou
Raňajkujte do pohody