
Nechce sa mi veriť, že tu ešte nemám recept na libanonský šalát tabbouleh (tabúle), lebo je to jedno z mojich najobľúbenejších jedál a práve je naň najvhodnejší čas. Petržlenová vňať a mäta je teraz v najlepšej kondícii, šťavnatá a svieža a hlavne jej je dosť. Na tabbouleh jej totiž spotrebujete naozaj veľa. Veľa, myslím, polovicu hriadky z bylinkovej záhradky, tak si na tabbouleh spomeňte, keď pôjdete po týchto dažďoch riediť prebujnelú vegetáciu.
Zbožňujem čítať vášnivé debaty o autenticite jedál. Čo do nich patrí a čo nie. Najviac sa vždy zvykne rozohniť Ottolenghi. Ako napríklad, že do hummusu v žiadnom prípade nepatrí olivový olej. Alebo že základom tabboulehu je petržlenová vňať a nie bulgur, ako sa zvykne prezentovať v Európe. Tak či onak, sami prídete na to, čo vám vyhovuje najviac. Ja mám rada tabbouleh poriadne „nazeleno“ (až tak, že doňho dávam aj kopec rukoly „na objem“) a s červenými tónmi červenej cibule, paradajok (aj so šťavou) a granátového jablka.
Tipujem, že sa … stane kráľom vegetariánskych grilovačiek a opekačiek.
Ale nie o tom som vlastne chcela hovoriť. Hviezdou dnešného príspevku je syr halloumi! Konečne sme sa aj my dočkali a môžeme si ho bežne kúpiť aj u nás. Najvyšší čas, lebo halloumi je ideálny syr na grilovanie. Tipujem, že sa po šampiňónoch portobello stane kráľom vegetariánskych grilovačiek a opekačiek. Do vegetariánskych špízov, burgerov alebo len tak – opečené (na panvičke) a s kúskom chlebíka a čatní – halloumi je univerzálny syr. Dokonca aj ako dezert. Chutí fantasticky s citrusmi, výrazným kyslým ovocím a medom. Ak som minule horovala za cesto filo naslano, dnes hlasujem za slaný syr halloumi nasladko. Rozšírte si obzory a vydajte sa so mnou na toto cyperské dobrodružstvo chutí a textúr!
Šalát tabbouleh so syrom halloumi
Šalát:
- 2 veľké zväzky petržlenovej vňate
- 1 zväzok mäty
- veľká hrsť rukoly
- 100 g bulguru
- 1 veľká paradajka
- 1 červená cibuľa
- 2 lyžice citrónovej šťavy
- 2 lyžice melasy z granátového jablka
- 4 lyžice olivového oleja
- 1 lyžička libanonskej zmesi 7 korení
- ½ lyžičky soli
- ½ granátového jablka
Libanonská zmes 7 korení:
- ½ lyžičky čierneho korenia
- ½ lyžičky nového korenia
- ½ lyžičky mletej škorice
- ½ lyžičky koriandrových semienok
- ½ lyžičky mletého muškátového orieška
- ½ lyžičky klinčekov
- ½ lyžičky mletého ďumbiera
- syr halloumi
- trocha olivového oleja
- mleté čierne korenie
Na prípravu libanosnskej zmesi korenia si pomelieme celé korenia a zmiešame ich s už mletými. Z hotovej zmesi si odoberieme 1 lyžičku do šalátu a zvyšok uzavrieme do vzduchotesnej nádoby na neskoršie použitie.
Bulgur zalejeme 150 ml horúcej vody alebo ideálne vývaru, posolíme, zakvapneme trochou olivového oleja a necháme prikryté napučať domäkka (cca 10 – 20 minút).
Listy petržlenovej vňate, mäty a rukolu pokrájame na malé kúsočky. Cibuľu pokrájame na jemno a paradajku na malé kocky. Cibuľu s paradajkou zmiešame s napučaným bulgurom, dochutíme zmesou korenia, citrónovou šťavou, melasou, olejom a soľou a nakoniec premiešame s pokrájanou vňaťou, mätou, rukolou a jadierkami granátového jablka.
Plátky syra halloumi si opečieme z oboch strán na panvici, kým sa nesfarbia do hneda a neskaramelizujú.
Hotový šalát tabbouleh podávame so syrom halloumi, pokvapkaným olivovým olejom.
Syr halloumi s medom a tymianom
- syr halloumi
- 2 lyžice citrónovej šťavy
- 2 lyžice medu
- hrsť orieškov
- trocha lístkov tymianu
Syr nakrájame na plátky alebo pokrájame na kocky alebo hranolčeky a napicháme na špízy. Opečieme ich na panvici, kým sa zo všetkých strán neprepečú a nesfarbia do hneda. Z panvice vyberieme syr a nalejeme do nej citrónovú šťavu a med. Necháme ich skaramelizovať a pridáme oriešky, ktoré v skaramelizovanej šťave obalíme. Ešte teplý syr prelejeme zmesou skaramelizovanej šťavy a orieškov a posypeme lístkami tymianu. Podávame ihneď.
Krása – šalát aj syrík. Z halloumi sa vytešujem aj ja (a chválim Lidl), čo sa byliniek týka – žiaľ, budem musieť počkať – mätu som skoro úplne zlikvidovala, lebo mrcha mi ona ako prvá zlikvidovala skoro celý bylinkový flek, tak som ju kompletne vykopala zo zeme, ako aj všetky jej podzemné výhony a šupla som ju do do zeme zapusteného kvetináča, tak snáď sa znormalizuje – chce však ešte čas, musí sa spamätať z mojho zásahu. No a petržlen vlaňajší už lezie do kvetu, musím nasiať nový 😉 Prajem príjemné dníčky, už snáď aj počasie ukáže letnú tvár 😉
Človek by nepovedal, že je s bylinkami toľko práce a starostí, že? Nie je to také jednoduché, ja sa s nimi tiež trápim… Ďakujem, Adi, za komentár a aj ja Ti želám krásne leto!
Halloumi pozname z ponuky rakúskych potravin, kam chodíme nakupovat. Manzel zil jednu dobu na Cypre, a prave on identifikovat halloumi v obchode. Zatial sme ho len grilovali na grilovacej panvici ako prilohu k zeleninovému salatu, ale vase recepty vyzeraju uchvatne.
Ďakujem! Som rada, že sa páčia, treba vyskúšať…
Zuzka, ja tomu uz vazne neverim… Teraz cakame na zahradu, kym bude hotova, takze vlastne bylinky ani inu zeleninu zatial nemame (ale uz sa to bliiiiiiizi), no rodicia mi minule priniesli za velku tasku maty, petrzlenovej vnate a medovky. Pouzivam ich kazdy den, ale vzdy len po troske, neviem si s nimi vo velkom mnozstve poradit a zuzitkovat ich. Zrovna dnes som na ne smutne pozerala, ze co s nimi a pozriem sem a tu takyto velkolepy recept 🙂
Druha vec je, ze halloumi sme v Londyne zboznovali a pravidelne si ho kupovali, no ked sme sa prestahovali, tu sa po nom akoby zlahla zem. A teraz citam, ze je dostat aj u nas. Uz som isla pisat komentar s uvodnou otazkou, kam nan chodis a odpoved na mna cakala hned v prvom komentari 😉 No nie je Tvoj blog uzasnym miestom?
Alenka, treba sa obracať na tých správnych ľudí 😀 Som rada, že som ťa potešila. A halloumi majú aj v Tescu, pozeraj na najvyššej polici chladiarenských boxov so syrmi, majú vlastnú tesco značku, podobne ako s fetou, granou a parmezánom.
Vyskúšané s obrovským úspechom, veľmi sme si pochutili!! Ďakujem, snáď už stýkrát 🙂
Veľmi sa teším a ďakujem za komentár.