Nechce sa mi veriť, že tu ešte nemám recept na libanonský šalát tabbouleh (tabúle), lebo je to jedno z mojich najobľúbenejších jedál a práve je naň najvhodnejší čas. Petržlenová vňať a mäta je teraz v najlepšej kondícii, šťavnatá a svieža a hlavne jej je dosť. Na tabbouleh jej totiž spotrebujete naozaj veľa. Veľa, myslím, polovicu hriadky z bylinkovej záhradky, tak si na tabbouleh spomeňte, keď pôjdete po týchto dažďoch riediť prebujnelú vegetáciu.

Zbožňujem čítať vášnivé debaty o autenticite jedál. Čo do nich patrí a čo nie. Najviac sa vždy zvykne rozohniť Ottolenghi. Ako napríklad, že do hummusu v žiadnom prípade nepatrí olivový olej. Alebo že základom tabboulehu je petržlenová vňať a nie bulgur, ako sa zvykne prezentovať v Európe. Tak či onak, sami prídete na to, čo vám vyhovuje najviac. Ja mám rada tabbouleh poriadne „nazeleno“ (až tak, že doňho dávam aj kopec rukoly „na objem“) a s červenými tónmi červenej cibule, paradajok (aj so šťavou) a granátového jablka.

Tipujem, že sa … stane kráľom vegetariánskych grilovačiek a opekačiek.

Ale nie o tom som vlastne chcela hovoriť. Hviezdou dnešného príspevku je syr halloumi! Konečne sme sa aj my dočkali a môžeme si ho bežne kúpiť aj u nás. Najvyšší čas, lebo halloumi je ideálny syr na grilovanie. Tipujem, že sa po šampiňónoch portobello stane kráľom vegetariánskych grilovačiek a opekačiek. Do vegetariánskych špízov, burgerov alebo len tak – opečené (na panvičke) a s kúskom chlebíka a čatní – halloumi je univerzálny syr. Dokonca aj ako dezert. Chutí fantasticky s citrusmi, výrazným kyslým ovocím a medom. Ak som minule horovala za cesto filo naslano, dnes hlasujem za slaný syr halloumi nasladko. Rozšírte si obzory a vydajte sa so mnou na toto cyperské dobrodružstvo chutí a textúr!

Šalát tabbouleh so syrom halloumi

Šalát:

  • 2 veľké zväzky petržlenovej vňate
  • 1 zväzok mäty
  • veľká hrsť rukoly
  • 100 g bulguru
  • 1 veľká paradajka
  • 1 červená cibuľa
  • 2 lyžice citrónovej šťavy
  • 2 lyžice melasy z granátového jablka
  • 4 lyžice olivového oleja
  • 1 lyžička libanonskej zmesi 7 korení
  • ½ lyžičky soli
  • ½ granátového jablka

Libanonská zmes 7 korení:

  • ½ lyžičky čierneho korenia
  • ½ lyžičky nového korenia
  • ½ lyžičky mletej škorice
  • ½ lyžičky koriandrových semienok
  • ½ lyžičky mletého muškátového orieška
  • ½ lyžičky klinčekov
  • ½ lyžičky mletého ďumbiera
  • syr halloumi
  • trocha olivového oleja
  • mleté čierne korenie

Na prípravu libanosnskej zmesi korenia si pomelieme celé korenia a zmiešame ich s už mletými. Z hotovej zmesi si odoberieme 1 lyžičku do šalátu a zvyšok uzavrieme do vzduchotesnej nádoby na neskoršie použitie.
Bulgur zalejeme 150 ml horúcej vody alebo ideálne vývaru, posolíme, zakvapneme trochou olivového oleja a necháme prikryté napučať domäkka (cca 10 – 20 minút).
Listy petržlenovej vňate, mäty a rukolu pokrájame na malé kúsočky. Cibuľu pokrájame na jemno a paradajku na malé kocky. Cibuľu s paradajkou zmiešame s napučaným bulgurom, dochutíme zmesou korenia, citrónovou šťavou, melasou, olejom a soľou a nakoniec premiešame s pokrájanou vňaťou, mätou, rukolou a jadierkami granátového jablka.
Plátky syra halloumi si opečieme z oboch strán na panvici, kým sa nesfarbia do hneda a neskaramelizujú.
Hotový šalát tabbouleh podávame so syrom halloumi, pokvapkaným olivovým olejom.

Syr halloumi s medom a tymianom

  • syr halloumi
  • 2 lyžice citrónovej šťavy
  • 2 lyžice medu
  • hrsť orieškov
  • trocha lístkov tymianu

Syr nakrájame na plátky alebo pokrájame na kocky alebo hranolčeky a napicháme na špízy. Opečieme ich na panvici, kým sa zo všetkých strán neprepečú a nesfarbia do hneda. Z panvice vyberieme syr a nalejeme do nej citrónovú šťavu a med. Necháme ich skaramelizovať a pridáme oriešky, ktoré v skaramelizovanej šťave obalíme. Ešte teplý syr prelejeme zmesou skaramelizovanej šťavy a orieškov a posypeme lístkami tymianu. Podávame ihneď.