Smiala som sa, keď som na Silvestra večer čítala twíty z Nového Zélandu a Austrálie, že „je rok 2021, ale stále o ničom“. Tak nejak sme dúfali, že január bude iný. Neprešiel ani týždeň a nestačíme sa čudovať. Najlepší vtip som zatiaľ počula, že „rok 2020 je ako diaľničná známka, platí aj v januári 2021“…
… rok 2020 je ako diaľničná známka…
No, ale ak je tento január v niečom iný ako ten minulý, tak v tom, že už vieme, do čoho ideme. Dovolím si povedať, že sme si už zvykli na horké pilulky. A to ma inšpirovalo. Aj na horké chute sa dá naučiť, dokonca si ich aj obľúbiť. Aj teraz som mala po Vianociach obdobie, že sa mi žiadalo jesť z opačného, menej ľúbivého spektra chutí a textúr. Možno podvedome, lebo sú dobré na trávenie a v prenesenom zmysle slova som už mala starého roka plné zuby.
Ako dávno som už nejedla čakanku, eskariol, radicchio, treviso, tardivo? Spomenula som si na Nigellu a jej červený „renesančný“ šalát z obľúbenej knižky Nigellissima. Pomenovala ho renesančný, lebo jej farebnosťou pripomínal Caravaggiove obrazy. Ja som mala na mysli skôr očistný rozmer renesancie, znovuzrodenie, ktoré sa mi s koncom roka spojil, vyčistenie chutí, stola… Je dobré mať jedno radicchio doma po ruke, v chladničke dlho vydrží. A keď aj trochu povädne, dá sa uvariť. Ja som ho šupla do rizota s klobásou a červeným vínom (výborná je verzia s maďarskou paprikovou klobásou a bikavérom). To len, aby bol vesmír zase v rovnováhe.
A ozaj, dokonca som naďabila aj na šalát friséé, na ktorý poľujem už veky. Bolo to znamenie. Frisée pre mňa znamená len jedno jedlo. Lyonský šalát. Musím ho tu mať. Jeden z najlepších „veľkých“ šalátov sveta, ktorý, trúfam si tvrdiť, osloví aj zarytých nešalátomilcov. Predstavte si vajíčka so slaninkou na dobre mastnej hrianke so štipľavou horčicou a cibuľou. Jemne horkastý šalát frisée k tomu, aby to malo ten správny francúzsky šmrnc. Žiadna ozdoba obložených mís, frisée je diamant medzi šalátmi. Znesie aj drsnejšie zaobchádzanie a mali by ste vedieť, že aj frisée môžete variť. Napr. ho podusiť na cesnaku ako špenát alebo rukolu, keď už nebude v najlepšej kondícii a budete mať nutkanie ho vyhodiť.
Nič tými šalátmi nenaznačujem, žiaden pôst, ani nič také, práve naopak, ak nedržíte suchý január, skúste horký koktejl. Možno sa aj vám v barovej skrinke nakopilo trochu viac šumivého vína, možno aj menej kvalitného, ale vďaka za každého huberta či bohemku, lebo komu by sa chcelo liať pravé šampanské do likéru či sirupu s ľadom? Po minulom roku sme vďační za každú (darovanú) fľašu a vieme doceniť, že všetko zlé je na niečo dobré. Napr. na „zbabrané“ negroni alebo na dissarono shimmer, ktorý si len tak spakruky mixnete popri namáčaní piškótov do amaretta, keď si nabudúce budete robiť tiramisu. Poďakujete mi neskôr a možno si z toho spravíte aj ďalšiu peknú tradíciu.
A keď už sme pri tom pití, určite si pozrite dánsky film Chľast (2020) s obľúbeným Madsom Mikkelsenom v hlavnej úlohe. Napočudovanie to nie je až taká drasťárina, ako by sa na severanov dalo očakávať a ani abstinencia vám po ňom nehrozí, tak smelo do roku 2021, prijmite v ňom aj horké a trpké chvíľky s gráciou! A ďakujem, že ste tu s nami.
Renesančný šalát (Šalát s radicchiom a granátovým jablkom)
- ½ hlávky šalátu radicchio (prípadne 1 – 2 puky červenej čakanky)
- 1 menšia červená cibuľa
- ½ granátového jablka
- 2 lyžice octu z červeného vína
- melasa z granátového jablka alebo ocot balsamico
- 3 lyžice olivového oleja
- soľ, čierne korenie
Očistenú červenú cibuľu prekrojíme na polovice a nakrájame na jemné plátky. V miske ju posolíme, premiešame s octom z červeného vína a necháme chvíľu odležať.
Medzitým si umyjeme šalát, osušíme, natrháme na menšie kusy. V servírovacej mise ho premiešame s olejom, posolíme a posypeme čerstvo mletým čiernym korením.
Z granátového jablka vyberieme jadierka.
Nakoniec šalát premiešame s marinovanou cibuľou (aj s octom), granátovým jablkom. Ešte raz posolíme a pokvapkáme melasou z granátového jablka alebo balzamikom.
Podávame ako prílohu k mäsu alebo k sýtejším cestovinám a pod.
Lyonský šalát (Salade lyonnaise)
- ½ hlávky šalátu frisée
- 1 menšia šalotka
- 1 lyžica dijonskej horčice
- 1 lyžica octu z bieleho vína
- 3 lyžice olivového oleja
- cukor podľa chuti, nemusí byť
- 50 g prerastenej údenej slaniny na osobu
- 1 krajec staršieho chleba na osobu
- ½ strúčika cesnaku, nemusí byť
- 1 – 2 vajíčka na osobu
- soľ, čierne korenie
Šalát umyjeme a osušíme v odstredivke.
Z nadrobno posekanej šalotky, dijonskej horčice, octu, oleja, soli a čierneho korenia si vymiešame dresing. Ak treba, dochutíme ho troškou cukru.
Slaninu nakrájame na kocky a vypražíme ju na panvici do chrumkava.
Vo výpeku opečieme chlieb, pokrájaný na kocky do chrumkava. Premiešame ho s pretlačeným cesnakom, ak chceme a prípadne ešte dosolíme.
Vajíčka uvaríme na mäkko a opatrne ošúpeme.
Nakoniec šalát premiešame s dresingom, slaninkou, krutónmi a každú porciu šalátu podávame s vajíčkom namäkko s ešte tekutým žĺtkom, posypaným vločkovou soľou a nahrubo mletým čiernym korením.
Podávame ihneď, ešte teplé.
Negroni sbagliato
- 4 cl Campari
- 4 cl červeného vermútu
- ľad
- šumivé biele víno podľa chuti
- kúsok kôry z pomaranča
Do (ľubovoľného) pohára dáme pár kociek ľadu, Campari, vermút a dolejeme vychladeným šumivým vínom, ideálne proseccom. Podávame s kúskom kôry z pomaranča.
Disaronno Shimmer
- 4 cl mandľového likéru amaretto Disaronno
- mrazené černice
- suché šumivé víno
Do vysokého pohára na stopke dáme 2 – 3 ks mrazených černíc, amaretto a dolejeme šumivým vínom, ideálne suchým.