Môžem sa na ne kedykoľvek spoľahnúť. Ak ich mám v chladničke, vždy je do pol hodiny teplé jedlo na stole. Ak už nič iné nie je, vajíčka musia byť. Od raňajok až po neskoré večere, vajíčka dokážu nasýtiť a celkom slušne uspokojiť aj maškrtnejšie jazýčky. Už sa ani nemusím pýtať a viem, že víkendové raňajky pre manžela budú vajíčkové. Myslím si, že viem urobiť veľmi dobrú praženicu. Alebo vajíčka na paprike. Alebo lečo.

Vajíčka sú univerzálne. Nezaobídem sa bez nich ani pri varení ázijských rýchloviek. Viem, že keď už doma naozaj nič nemám, s trochou ryžových rezancov a vajcom som zachránená. Na spotrebovanie rôznych zvyškov a prebytkov sú zase ideálne omelety a frittaty. Teraz je ten správny čas na hríbové alebo tekvicové fritatty s bylinkami, ale ak nájdete v chladničke aj nejaký kúsok slaninky alebo klobásky, neobávajte sa ich použiť. Kto má problém s prevracaním omelety na panvici či tŕpne, aby mu frittata odspodu neprihorela, môže ich pohodlne piecť aj v rúre. Chutia teplé aj studené, s pečivom aj so šalátom. Ideálne na nedeľnú večeru.

Frittata so šunkou a zeleninou

  • 1 stredná cukina
  • olivový olej
  • 6 vajec
  • soľ, čierne korenie
  • 140 – 150 ml kyslej smotany
  • 140 – 150 ml sladkej smotany
  • 50 g tvrdého syra (ementál, gruyere, gouda a pod.)
  • 50 g šunky
  • olivy
  • cherry paradajky

Očistenú a na malé kocky pokrájanú cukinu orestujeme na panvici na troche oleja, pokým nezmäkne. Mierne osolíme a necháme trochu vychladnúť. Menší pekáč vyložíme papierom na pečenie a rúru predhrejeme na 200 – 220˚C. Vajcia prešľaháme s kyslou aj sladkou smotanou, osolíme, okoreníme a vmiešame do nich postrúhaný syr a nadrobno pokrájanú šunku. Zmes vylejeme do pekáča a poukladáme do nej cukinu, olivy a na štvrtiny nakrájané cherry paradajky. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme 20 – 30 minút, kým vajcia nestuhnú a neprepečú sa.

Rýchle ryžové rezance

  • ryžové rezance
  • 1 – 2 vajcia
  • rastlinný olej
  • 1 strúčik cesnaku a rovnaké množstvo ďumbiera
  • chilli paprička
  • jarná cibuľka
  • sójová omáčka
  • ryžový ocot

Ryžové rezance namočíme na zhruba 4 minúty do horúcej vody, kým nezmäknú. Zlejeme a odložíme nabok. Vo woku rozpálime trochu rastlinného oleja a z rozšľahaných vajec na ňom upečieme omeletu. Omeletu vyberieme a ak treba, do woku prilejeme ešte trochu oleja. Opražíme na ňom postrúhaný cesnak a ďumbier, ďalej pokrájanú chilli papričku, jarnú cibuľku a prilejeme trochu sójovej omáčky a ryžového octu. Necháme prevrieť a do woku pridáme scedené ryžové rezance. Dobre premiešame, prehrejeme, prípadne ešte dochutíme. Nakoniec do rezancov vrátime na prúžky pokrájanú vaječnú omeletu a ešte teplé podávame.