Nič mi nepripadá tak stredomorské ako baklažán. Fantasticky vyzerá a ešte lepšie chutí. V záhrade sa mu veľmi darí a rastie ako blázon. Som rada, že si vďaka baklažánu môžem užívať ako v Stredomorí. Baklažán nájdete v jedlách od Španielska až po Turecko, od Egypta po Maroko a stále je čo objavovať.

Zo začiatku som baklažán skôr varila a dusila, ale teraz ho takmer výlučne pečiem, opekám a grilujem. Jeho chuť neskutočne vynikne a dokážem zjesť na posedenie celý jeden baklažán, pokrájaný na plátky, len tak posolený a opečený na olivovom oleji. Pečiem ho v rúre na plechoch, nechce sa mi stáť nad panvicou pri sporáku. V rúre sa ani tak nenapije oleja a okraje sa vypečú pekne do chrumkava. Chutia ako čipsy.

… experimentujte a skúšajte ho kombinovať s rôznymi inými chuťami.

Ak chcete ísť s plátkami pečeného baklažánu ešte ďalej, experimentujte a skúšajte ho kombinovať s rôznymi inými chuťami. Plátky si môžete namáčať do jogurtového dipu alebo paradajkovej salsy, môžete si do nich baliť zmesi z čerstvého mäkkého syra, na tanieri pokvapkať šťavami z citrusov, posypať bylinkami, orechmi, so sušenými a marinovanými druhmi zeleniny, sušenou šunkou, zapiecť ho s parmezánom. Sami zistíte, čo vám najviac chutí. Cíťte sa s baklažánmi ako v Stredomorí!

Baklažánové rolky s čerstvým syrom a mätou

  • 1 – 2 baklažány
  • 1 malá Lučina
  • 1 biely cottage cheese
  • citrónová šťava
  • mleté čierne korenie
  • sušené chilli vločky
  • sušené paradajky alebo paprika v oleji
  • čerstvá mäta alebo bazalka
  • olivový olej
  • soľ
  • petržlenová vňať

Umytý baklažán nakrájame pozdĺžne na plátky 0,5 – 1 cm. Poukladáme ich na pečiaci papier na plech, potrieme olivovým olejom, posolíme a dáme piecť do 190°C vyhriatej rúry na zhruba 20 minút. Potom ich otočíme na druhú stranu, opäť potrieme olejom a dáme späť do rúry na ďalších 5 minút, alebo pokiaľ nezmäknú a nezačnu hnednúť. Na syrovú zmes vymiešame Lučinu s cottage cheesom, posekanou mätou, sušenými paradajkami a dochutíme chilli vločkami, mletým čiernym korením a citrónovou šťavou. Túto zmes zarolujeme do plátkov baklažánov a podávame.

Baklažánový tanier

  • 1 – 2 baklažány
  • olivový olej
  • soľ
  • citrónová šťava a kôra
  • bylinky podľa chuti

Baklažán pokrájame na kolieska alebo pozdĺžne na plátky, potrieme olivovým olejom a ogrilujeme alebo upečieme v rúre ako v predošlom recepte. Upečené plátky baklažánov naaranžujeme na servírovací tanier, posolíme, pokvapkáme citrónovou šťavou a posypeme čerstvými bylinkami. Podávame ako prílohu alebo samostatne ako ľahké jedlo.

Ďalšie recepty na baklažánové jedlá:

Bez čoho sa nemôže skončiť leto – Imam bayildi, Melanzane alla parmigiana
Baklažány s baklažánmi jesť – Pečený baklažán s mandľovou omáčkou tarator a bazalkovým olejom
Na rozlúčku s prázdninami – Baklažán v paradajkovej omáčke
Zele-renesancia – Krúpový šalát s pečenými paprikami a baklažánom
Hosť do domu na konci leta – Baklažánové chuťovky
Bude mi to chýbať – Bažant na klobáse, paprike, šalvii s baklažánom
Zrnko k zrnku – Bulgur s pečenou zeleninou a feta syrom
Štvrtky – Baklažánové vejáre
Ratatouille – Ratatouille
Tipy na rýchle jedlá z rúry I – Pečená zelenina