Čo si zas môj muž nevymyslel? Niekoľko týždňov ma naťahoval a tajil svoj nový nápad na domáci projekt. Po veľkom úspechu s bazovým „šampusom“ prišiel s ďalším nápojovým tipom, tentoraz s ďumbierovým pivom. Raz sme totiž vo Fou Zoo ochutnali jeden životabudič s týmto názvom, ktorý teda nebol žiadna limonáda. Koncentrovaná sýtená ďumbierová šťava nám spôsobila v ústach rovnakú ohňovú šou ako dúšok Listerinu a tabasca v jednom. Odvtedy „ginger beer“ môjho muža máta. (Napriek tomu, že štipľavé nemá rád.)

No a po jednej z častí TV série River Cottage, kde videl návod na domáce ďumbierové pivo, bolo rozhodnuté. Nasledovalo zháňanie prázdnych plastových fliaš a pivných kvasiniek. Z výsledku sme boli nadšení nielen my, ale aj mužovi kolegovia z práce. Aj keď nás táto verzia nevyzliekla z ponožiek tak, ako vo Fou Zoo, je oveľa sladšia a slabšia, kupovaný „zázvorový tonik“ jej nesiaha ani po päty. Hneď som si predstavovala, aké by bolo štýlové takýto nápoj podávať hosťom či už doma alebo v podniku. Kvôli pretrvávajúcim spomienkam na ďumbierové pivo z Fou Zoo sme pri ďalších várkach skúšali znížovať obsah cukru a zvyšovať obsah ďumbiera, no zatiaľ sme na ten správny pomer neprišli. Nevadí, každá várka nám padne na úžitok. Ak sa na jeseň a v zime radi liečite ďumbierom a ste už „prečajovaní“, skúste pre zmenu pivo, neoľutujete. Len si dajte pozor na hladinku, je možné, že z väčšieho množstva čo-to nafúkate.

Ginger Beer

(Ďumbierové pivo)

  • ¼ lyžičky pivných kvasiniek
  • 225 g kryštálového cukru
  • 1,5 – 2 lyžice jemne postrúhaného čerstvého ďumbiera
  • šťava z 1 citróna
  • 1 lyžica medu

Do dvojlitrovej plastovej fľaše nasypeme pivné kvasinky, cukor, postrúhaný ďumbier s citrónovou šťavou a medom, zalejeme do ¾ vodou, uzavrieme a pretrepeme, kým sa cukor na dne fľaše nerozpustí. Potom fľašu dolejeme vodou maximálne 3 cm pod okraj, aby sa mal kde produkovať plyn. Fľašu pevne zakrútime a necháme ju na 48 hodín na teplom mieste (napr. v byte). Keď je fľaša natlakovaná úplne dotvrda, je pivo hotové. Fľašu preložíme do chladničky, aby sme zastavili kvasenie a necháme poriadne vychladiť. Pre príjemnejší vzhľad a chuť môžeme pivo pred podávaním precediť cez husté sitko alebo gázu.

Upozornenie: Vzhľadom na veľký tlak tvorený kvasením neodporúčame výrobu v sklenených fľašiach. Po viac ako 2 dňoch kvasenia treba pravidelne uvoľňovať tlak vo fľašiach a otvárať uzávery veľmi opatrne a pomaly, zmes je veľmi reaktívna.