Papriky a prerastené cukiny a tekvice sú výzva. Zväčša neviem, čo s nimi. Klasickú plnenú papriku nemusím a vyprážané cukinové placky sa mi robiť nechce. Najradšej by som ich nejako naplnila a hodila do rúry, z toho bude najviac muziky za málo námahy. Plnenie a zapekanie je vďačné, šetrné k surovinám a úsporné k vášmu času. Treba sa držať len jednej zásady. Plniť len tým najlepším. Čím kvalitnejšie suroviny do „neobľúbenej“ zeleniny dáte, tým väčšieho zadosťučinenia sa vám dostane.

Spomeňte si, čo vám chutí, aká kombinácia vám chutila minule v Grécku, na Mallorke alebo v Tunise. Osvedčené kombinácie chutí nikdy nesklamú, vsaďte na istotu. Okrem paprík a cukiny môžete plnit aj patizóny, baklažány, paradajky, zemiaky, tekvice, cibule, kaleráby alebo hríby. Samozrejme, môžete ich plniť aj mletým mäsom, ryžou, kuskusom, bulgurom a hlavne nezabudnite na dostatok olivového oleja, citrónovej šťavy a čerstvých byliniek. Zvýrazňujte menej výrazné chute a spravte aj z neatraktívnej zeleniny zaujímavý pokrm.

Plnená cukina/tekvica s paradajkovou omáčkou

  • 2 väčšie cukiny/tekvice
  • olivový olej
  • čerstvé alebo konzervované drvené paradajky
  • jarná cibuľka
  • olivy
  • kapary
  • feta, mozzarella
  • sušené paradajky
  • soľ, čierne korenie
  • peržlenová vňať, bazalka
  • citrónová šťava
  • cukor
  • balzamikový ocot

Umytú cukinu/tekvicu nakrájame na 4 – 5 cm hrubé kolieska a do každého kolieska lyžicou vykrojíme jamku tak, aby sme ho nikde neprederavili. Dno pekáčika pokvapkáme olejom a poukladáme naň kolieska cukiny/tekvice. Každú jamku trochu posolíme, okoreníme a vložíme do nej kapary, pokrájané olivy, jarnú cibuľku, sušené paradajky a na kocky pokrájaný syr feta. Nakoniec kolieska prikryjeme kúskami mozzarelly. Medzi kolieska navrstvíme drvené paradajky, v prípade potreby ich dochutíme citrónovou šťavou, cukrom, soľou a čiernym korením. Ak nám zvýšili olivy a feta, poukladáme ich aj na paradajkovú omáčku. Nakoniec všetko pokvapkáme balzamikovým octom a olivovým olejom. Pekáč vložíme do 180 – 190°C rozohriatej rúry a pečieme, pokým paradajková omáčka nezhustne, cukina/tekvica sa nezačne scvrkávať a syr hnednúť. Nakoniec zeleninu posypeme posekanou bazalkou a petržlenovou vňaťou.

Papriky plnené kuskusom

  • tenkostenné zelené alebo biele papriky
  • 200 – 300 g kuskusu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • rovnaké množstvo ďumbiera
  • soľ, čierne korenie
  • paradajky
  • sušené marhule
  • jarná cibuľka
  • píniové jadierka
  • petržlenová vňať
  • citrónová šťava
  • olivový olej

V hrnci do vody (v pomere 2:1 ku kuskusu) nastrúhame cesnak a ďumbier a privedieme k varu. Hrniec stiahneme zo sporáka a do vody prisypeme kuskus. Premiešame vidličkou, dobre posolíme, okoreníme a necháme pár minúť napučať. Medzitým si pripravíme papriky. Odkrojíme vršky so stopkou, jadierka a žilky vykrojíme a vytrasieme. Napučaný kuskus premiešame vidličkou a primiešame doň na kúsky pokrájané umyté sušené marhule, jarnú cibuľku, čerstvé paradajky, petržlenovú vňať a píniové jadierka. Ochutíme citrónovou šťavou, olivovým olejom a prípadne ešte soľou. Kuskusom natesno naplníme papriky a poukladáme na plech (alebo do zapekacej formy). Na plech okolo paprík nalejeme trochu vody a vložíme ho do dobre vyhriatej rúry (190°C). Pečieme tak dlho, pokým sa na paprikách nezačnú robiť pľuzgiere a vyčnievajúci kuskus nezačne hnednúť. Podávame napr. so zeleninovým šalátom.

Ďalšie recepty na tažín a kuskus:
7+ – Tažín zo siedmich druhov zimnej zeleniny
Kuchynská terapia – Kurací tažín s datľami
Len aby sa nezabudlo… na mäso – Jahňací tažín s hráškom a nakladaným citrónom
Amerika Afrika – Marocké kura s marhuľovým kuskusom
Zelenina stále aktuálna – Kuskus so zeleninou