Určite nie som jediná, kto mal po zhliadnutí filmu „Eat Pray Love“ chuť na niečo dobré. Aj keď film za veľa nestál, pasáže z Talianska (časť „Eat“) stáli za povzbudenie chuti do (dobrého) jedla a do života. Dostala som chuť na menšiu kuchynskú terapiu – relax s vábivými vôňami sveta a diaľok na tanieri.

Na druhý deň som si uvarila sladkú kávu, pustila obľúbené CD-čká s world music a dala sa do varenia. Inšpirácie boli tri. Jedna – momentálny obsah chladničky, mrazničky a špajze, druhá – internet a tretia – Majkine halušky, ktoré nám nabalila domov, keď sme u nej boli na návšteve.

Vzišiel z toho veľmi podarený príklad food fusion – marocký tažín a maďarský perkelt v jednom. Ak by boli na vás sladké chute a vône príliš extrémne, tekvicu zameňte za zemiaky, datle za sušené slivky a škoricu vynechajte. Ale ak si trúfate, nebudete ľutovať, stojí to za to. S haluškami si hlavu nelámte, skúste tradičný kuskus alebo čokoľvek máte radi. Na kuchynskej terapii nie je dôležité presné dodržiavanie receptu a postupu, ale to, ako sa budete počas varenia a jedenia cítiť.

Kurací tažín s datľami

  • kuracie stehná s kosťou a kožou
  • malá tekvica
  • 1 červená cibuľa
  • 3 dl vývaru
  • 400 g konzerva cherry paradajok
  • 1 celá škorica
  • 6 vykôstkovaných datlí
  • koriandrová alebo petržlenová vňať
  • olivový olej
  • soľ, čierne korenie

Koreniaca zmes:

  • 1 malá červená cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • kúsok čerstvého ďumbiera
  • 1 lyžička mletej rímskej rasce
  • 2 lyžice mletej sladkej papriky
  • 1/2 lyžičky chilli prášku
  • 1 citrón, šťava aj kôra

Rúru predhrejeme na 170/190˚C. Všetky prísady na koreniacu zmes spracujeme v kuchynskom robote na hladkú pastu. Na troche oleja v širšom nízkom hrnci prudko opečieme kuracie stehná, aby sa zatiahlo mäso a koža. Stehná posolíme, okoreníme a vyberieme. Na výpeku v tom istom hrnci orestujeme pripravenú pastu – koreniacu zmes. Keď začne pekne voňať, pridáme očistenú tekvicu pokrájanú na väčšie kúsky, cibuľu nakrájanú na hrubšie mesiačiky, celú škoricu, polovice datlí a prilejeme vývar a celú konzervu paradajok. Podľa chuti ešte dosolíme, premiešame a na vrch poukladáme opečené kuracie stehná, ktoré mierne ponoríme do omáčky. Hrniec vložíme do rúry a pečieme odokryté zhruba 1 hodinu, kým sa stehná neprepečú a omáčka nezhustne. Po dokončení posypeme posekanou vňaťou a podávame s kuskusom, ryžou alebo cestovinou.

Ďalšie recepty na tažín a kuskus:
7+ – Tažín zo siedmich druhov zimnej zeleniny
Len aby sa nezabudlo… na mäso – Jahňací tažín s hráškom a nakladaným citrónom
Amerika Afrika – Marocké kura s marhuľovým kuskusom
Zelenina stále aktuálna – Kuskus so zeleninou
Zeleninová výzva – Papriky plnené kuskusom