
Určite nie som jediná, kto mal po zhliadnutí filmu „Eat Pray Love“ chuť na niečo dobré. Aj keď film za veľa nestál, pasáže z Talianska (časť „Eat“) stáli za povzbudenie chuti do (dobrého) jedla a do života. Dostala som chuť na menšiu kuchynskú terapiu – relax s vábivými vôňami sveta a diaľok na tanieri.
Na druhý deň som si uvarila sladkú kávu, pustila obľúbené CD-čká s world music a dala sa do varenia. Inšpirácie boli tri. Jedna – momentálny obsah chladničky, mrazničky a špajze, druhá – internet a tretia – Majkine halušky, ktoré nám nabalila domov, keď sme u nej boli na návšteve.
Vzišiel z toho veľmi podarený príklad food fusion – marocký tažín a maďarský perkelt v jednom. Ak by boli na vás sladké chute a vône príliš extrémne, tekvicu zameňte za zemiaky, datle za sušené slivky a škoricu vynechajte. Ale ak si trúfate, nebudete ľutovať, stojí to za to. S haluškami si hlavu nelámte, skúste tradičný kuskus alebo čokoľvek máte radi. Na kuchynskej terapii nie je dôležité presné dodržiavanie receptu a postupu, ale to, ako sa budete počas varenia a jedenia cítiť.
Kurací tažín s datľami
- kuracie stehná s kosťou a kožou
- malá tekvica
- 1 červená cibuľa
- 3 dl vývaru
- 400 g konzerva cherry paradajok
- 1 celá škorica
- 6 vykôstkovaných datlí
- koriandrová alebo petržlenová vňať
- olivový olej
- soľ, čierne korenie
Koreniaca zmes:
- 1 malá červená cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- kúsok čerstvého ďumbiera
- 1 lyžička mletej rímskej rasce
- 2 lyžice mletej sladkej papriky
- 1/2 lyžičky chilli prášku
- 1 citrón, šťava aj kôra
Rúru predhrejeme na 170/190˚C. Všetky prísady na koreniacu zmes spracujeme v kuchynskom robote na hladkú pastu. Na troche oleja v širšom nízkom hrnci prudko opečieme kuracie stehná, aby sa zatiahlo mäso a koža. Stehná posolíme, okoreníme a vyberieme. Na výpeku v tom istom hrnci orestujeme pripravenú pastu – koreniacu zmes. Keď začne pekne voňať, pridáme očistenú tekvicu pokrájanú na väčšie kúsky, cibuľu nakrájanú na hrubšie mesiačiky, celú škoricu, polovice datlí a prilejeme vývar a celú konzervu paradajok. Podľa chuti ešte dosolíme, premiešame a na vrch poukladáme opečené kuracie stehná, ktoré mierne ponoríme do omáčky. Hrniec vložíme do rúry a pečieme odokryté zhruba 1 hodinu, kým sa stehná neprepečú a omáčka nezhustne. Po dokončení posypeme posekanou vňaťou a podávame s kuskusom, ryžou alebo cestovinou.
Ďalšie recepty na tažín a kuskus:
7+ – Tažín zo siedmich druhov zimnej zeleniny
Len aby sa nezabudlo… na mäso – Jahňací tažín s hráškom a nakladaným citrónom
Amerika Afrika – Marocké kura s marhuľovým kuskusom
Zelenina stále aktuálna – Kuskus so zeleninou
Zeleninová výzva – Papriky plnené kuskusom
Vyskúšal som tento recept. Chutil mi. Namiesto kuracích stehien som použiť morčacie stehno bez kosti nakrájané na väčšie kúsky. Bohužiaľ to chutilo len mne. Mne ale naozaj, nie kvôli tomu, že „čo si si uvaril, to si aj zjedz“ :)). Syn to vôbec nechcel a manželka to síce zjedla, ale nadšená nebola. Jednoducho nevedia, čo je dobré :)). Ďakujem za recept.
P.S.: Jedli sme to tiež s haluškami…
To tak býva, väčšina ľudí nevie, čo je dobré a ani to nechce vedieť. Ale možno, keby synovi chutili takéto jedlá, bol by nešťastný zo stravy v jedálni po celú školskú dochádzku:)
Nadviazem na Petulkov prispevok, ked mi uz padol do oka. Najvacsi problem na vareni inych, novych, zdravych, zaujimavych jedal (okrem nedostupnosti surovin) je nepochopenie okolia. Upiekla som brownies a svagrina sa na mna pozerala ako na absolutne neschopnu kucharku, ze co je to za nenadychany nepodareny pernik 😀 V zivote o brownies nepocula, ani vysvetlenie nepomohlo a som u nej naveky zapisana ako zla kucharka, kedze som minule ku grilovanym kuracim prsiam s cayenskym korenim a cibulovo avokadovou salsou nepodavala majonezu ani kecup. Nebyt manzela, ktory je mojimi jedlami nadseny, asi by som sa aj bala robit nieco ine ako vyprazane rezne… Ale to len take drobne rozcarovanie poslednych dni z pozorovania okolia a reakcii ludi 🙁
S nepochopením sa aj ja stretávam dennodenne, ale mne to vôbec neprekáža, práve naopak, vyžívam sa v tom 🙂 Otvorení ľudia a ľudia, na ktorých mi záleží, dokážu prijať nové veci a tešiť sa z nich, obmedzencov neriešim. Hlavu hore, nie je to náš problém, ale ich 😀