Už keď som zbadala na obľúbenom blogu Zkvašeno kimči, som vedela, že do toho idem aj ja. Jednak kvôli sezóne – momentálnej záľube v kvasenej a fermentovanej zelenine, experimentom s kapustou, nedostatku prirodzených vitamínov a dlhodobému chorľaveniu v rodine, ale aj z lásky ku kórejskej kuchyni a príjemným spomienkam na kimči. Mužovi som hneď hlásila, že musí byť aj video. To aby ste na vlastné oči videli, aké jednoduché je pripraviť kimči a aby sme k tejto momentálne vychytenej téme prispeli aj niečím extra.

… ešte dva dni sme mali dobrú náladu.

Možno ešte viac ako na samotné kimči som sa tešila na varenie s kimči. Kimči má totiž takú fantasticky komplexnú chuť a arómu, že dodá hocijakému jedlu tú správnu hĺbku a rafinovanosť. Ako prvé sme si spravili obyčajnú praženú ryžu s kimči, ale poviem vám, to bola báseň! Niet sa čo čudovať, bola priam nabitá umami (solené krevety, sardelová omáčka, sójová omáčka, slanina, pasta gochujang…), ešte dva dni sme mali dobrú náladu. A to je aj môj tajný recept na splín a blbú náladu – uvarte si niečo prekypujúce umami, zrazu sa vám rozjasní!

PS: Komu by bolo kórejského jedla málo, môže sa tešiť, bude nášup! Dobrého nie je nikdy dosť 🙂

Kimchi / Kimči

  • 1 veľká „čínska“ (pekingská) kapusta
  • 1 šálka (kórejskej) hrubozrnnej morskej soli
  • 5 šálok vody
  • 1 dlhá biela reďkovka
  • ¼ hrušky nashi
  • 4 jarné cibuľky
  • 1 lyžica ryžovej múky
  • ½ šálky vody
  • 6 – 8 strúčikov cesnaku
  • 3 cm kúsok ďumbiera
  • 1 a pol lyžice solených kreviet (alebo pasty či sušených solených kreviet)
  • 1 kopcovitá lyžica (kórejského) mletého čili
  • 1 lyžica sezamu
  • 3 lyžice sardelovej omáčky
  • ½ šálky vody

Kapustu zbavíme zvädnutých okrajových listov, prekrojíme pozdĺžne na štvrtiny (alebo osminy, kto má veľmi veľkú kapustu) tak, aby sa nerozpadli a držali na hlúbe pokope. Vo vode rozpustíme polovicu šálky soli a kapustové štvrtiny do nej namočíme. Zvyškom soli kapustu list po liste nasolíme, dobre ponoríme a necháme odstáť aspoň pár hodín. Počas toho kapustu každú hodinu-dve prekladáme, spodné kusy nahor, horné navrch, stláčame pod vodu, aby sa kapusta rovnomerne nasolila a namočila.
Medzitým si pripravíme ryžovú kašičku, ochucujúcu zmes a ďalšie druhy zeleniny do kimči. Ryžovú múku rozmiešame vo vode a pomaly za stáleho miešania privedieme k varu a na miernej teplote varíme až do zhustnutia. Odstavíme a necháme vychladnúť.
V mažiari rozdrvíme alebo v robote rozmixujeme očistený cesnak, ďumbier a solené krevety na kašu. K nim pridáme čili, sezam, sardelovú omáčku, vychladnutú ryžovú kašičku a vodu. Dobre rozmiešame a necháme odstáť.
Očistenú reďkovku, hrušku a jarné cibuľky nakrájame na tenké pásiky. Premiešame s ochucovacou zmesou a odložíme.
Nasolenú kapustu dobre prepláchneme v čistej vode a necháme zväčša odkvapkať. Postupne ju prekladáme list po liste s ochucujúcou zmesou so zeleninou a celé štvrtiny takto pripravenej kapusty natlačíme do uzatvárateľnej sklenenej fľaše, kameninového súdka alebo plastovej dózy. Zalejeme zvyškom šťavy z ochucovacej zmesi, uzavrieme a necháme pri izbovej teplote skvasiť. (Kimči môžeme konzumovať aj čerstvé.) Občas uvoľníme uzáver a vypustíme nahromadený plyn. Po pár dňoch môžeme kimči skladovať v chladničke, v chlade kvasí pomalšie. Kimči konzumujeme ako šalát, prílohu, alebo ho používame na ďalšie varenie, vrátane šťavy.

Pražená ryža s kimči

  • varená ryža (najlepšie z predchádzajúceho dňa)
  • 1 lyžica rastlinného oleja
  • 2 – 3 plátky slaniny na osobu
  • cca 1 šálka pokrájaného kimči
  • ½ šálky šťavy z kimči
  • 1 cibuľa
  • 1 mrkva
  • 1 lyžička – 1 lyžica sójovej omáčky (podľa slanosti kimči)
  • 1 lyžička (kórejskej) čili pasty (gochujang)
  • 1 jarná cibuľka na osobu
  • 1 lyžička sezamového oleja
  • rastlinný olej
  • 1 vajce na osobu
  • čierne korenie

Vo woku si rozpálime olej a opražíme na ňom kúsky slaninky do chrumkava. Potom pridáme na tenké polkolieska nakrájanú cibuľu, na hrubo nastrúhanú mrkvu, pokrájané kimči a opekáme pár minút. Podlejeme šťavou z kimči, pridáme pastu gochujang a premiešavame pár minút, kým zelenina trocha nezmäkne. Nakoniec pridáme uvarenú ryžu a opekáme, kým sa neprehreje a nepremieša. Dochutíme sójovou omáčkou a na záver premiešame s pokrájanou jarnou cibuľkou a sezamovým olejom.
Na panvičke si na troche oleja urobíme volské oko, posypeme ho čiernym korením a podávame s praženou ryžou.