Konečne došlo aj u nás na churros. Siahla som po nich hlboko, hlboko do zoznamu dobrôt na vyskúšanie, už som ani nedúfala, že sa k nim niekedy dopracujem… Mohli by to byť romantické raňajky do postele, mohla by to byť sladká bodka po valentínskej večeri, či maškrta pre kamarátky ku káve. Plus, sú fašiangy, tak kedy, ak nie teraz?

A nezabudnite na štipku čili, nech to má grády!

Španieli si toto svoje preslávené jedlo s obľubou dávajú celoročne na raňajky s horúcou čokoládou. Nájdete ho na jedálnom lístku takmer všade v Španielsku a Latinskej Amerike. (A ja si vždy spomeniem, ako mi kamarátka rozprávala, ako sa na služobnej ceste v Madride sekla pri výbere zo španielskeho jedálneho lístka. Anglický nemali a ona vyhladnutá po náročnom pracovnom dni by zjedla hocičo a tak si naslepo tipla churros… Keď jej na stole pristáli tieto suché tyčinky, veru, nadšená nebola.)

Nikde som nenašla dva rovnaké recepty na churros, možno, že „ten pravý“ recept ani neexistuje. Ale asi ani tak nejde o presný rozpis ingrediencií, ako o to, aby bol recept rýchly a nenáročný. Aby ste ho zvládli spraviť ľavou zadnou ráno, keď vstanete z postele, alebo keď vás neplánovane prekvapí návšteva. Kým sa vám rozohreje olej na vyprážanie, pripravíte cesto, kúsky vypražíte, necháte odkvapkať na papieri, vyváľate v cukre a hotovo. Nič viac a nič menej. S čajom, kávou, či s horúcou čokoládou. A nezabudnite na štipku čili, nech to má grády!

Churros s horúcou čokoládou s čili

Cesto na churros:

  • ½ šálky mlieka
  • ½ šálky vody
  • 3 lyžice masla
  • 2 lyžice cukru
  • štipka soli
  • ½ lyžičky vanilkového extraktu
  • 1 šálka hladkej múky
  • ½ šálky krupicového cukru
  • 1 lyžica škorice
  • dostatočné množstvo oleja na vyprážanie

Horúca čokoláda s čili:

  • 350 ml plnotučného mlieka
  • 150 g horkej čokolády
  • 1 lyžica cukru
  • štipka soli
  • ¼ lyžičky zmesi obľúbeného mletého korenia (napr. škorica, kardamón, muškátový oriešok…)
  • 1 lyžička maizeny
  • mleté sušené čili papričky

Na cesto si do hrnca nalejeme mlieko, vodu, pridáme maslo, cukor, soľ a vanilkový extrakt. Za stáleho miešania privedieme k varu, znížime teplotu, prisypeme múku a miešame, kým sa cesto nespojí do nelepivej kompaktnej masy. Odstavíme zo sporáka.
Olej na vyprážanie si rozohrejeme v hrnci alebo hlbšej panvici na 180°C.
Cesto po miernom vychladnutí trochu premiesime a sformujeme do hladkej gule. Naplníme ho po častiach do cukrárskeho vrecúška s hviezdicovitou špičkou a vytláčame z neho ľubovoľné tvary – tyčinky, špirály, slzy, krúžky, ktoré po dávkach rovnomerne vyprážame v oleji do zlatista. Churros vyberieme z oleja, necháme odkvapkať na kuchynskom papieri a vyváľame v ochutenom cukre, na ktorý sme si zmiešali cukor a mletú škoricu.
Churros podávame samotné, alebo s obľúbeným teplým nápojom.

Na horúcu čokoládu si do malého hrnca nalejeme mlieko, pričom si pár lyžíc z neho odložíme do misky. Do mlieka pridáme cukor, soľ, korenie a čokoládu, nalámanú na malé kúsky. Privedieme k varu a za stáleho šľahania metličkou necháme čokoládu v mlieku rozpustiť. V odloženom mlieku rozmiešame maizenu a opatrne vlejeme do horúcej čokolády a miešame do zhustnutia. Hotovú čokoládu nalejeme do šálok a každú porciu posypeme štipkou mletého čili podľa chuti.