Čo dobré ste v poslednom čase jedli? Čo vám v tomto období najviac chutí? Čo varíte? Skrížilo vám zlé počasie v máji nejaké plány? Nám našťastie nie, ale je pravda, že sme boli zalezení doma viac ako po iné roky. Na druhú stranu, ak by bolo pekne, stále by sme sa len niekde flákali a kuchyňa by zívala prázdnotou. Zdá sa, že čím je horšie počasie, tým viac (a lepšie) varím a pečiem.

Zelinky na balkóne ma samé inšpirovali…

Pozitívne na chladnom počasí však je, že zeleň je stále sviežo zelená a darí sa bylinkám, listovej zelenine a šalátom. Na balkóne z črepníkov postupne vyjedáme baby špenát, k petržlenovej vňati nám pribudla aj tzv. francúzska petržlenová vňať – trebuľka. (My ju skôr voláme po česky kerblík). Má jemnú anízovú chuť a vyzerá rozkošne na vajíčkach, nových zemiakoch či na maslovom chlebe s reďkovkami. Zelinky na balkóne ma samé inšpirovali napr. k príprave lievancov s údeným lososom a pošírovaným vajíčkom, aj k rizotu „alla primavera“. Vravím, čím horšie to vyzerá za oknom, tým lepšie na tanieri.

Ale keď to už pred víkendom konečne vyzeralo na teplú a slnečnú sobotu, rýchlo sme sa pobalili a vyrazili na letné sídlo, aby sme si mohli užiť prvú al fresco večeru v záhrade. Mala som chuť na môj obľúbený špenátový šalát s datľami, na ktorom si ulietavam už niekoľko posledných týždňov. (Ak varíte podľa Ottolenghiho, iste ho poznáte, je to prvý recept z jeruzalemskej kuchárky.) Najmä na jeho chrumkavej zložke – z opražených mandlí s kúskami arabského chleba robím rovno dvojitú dávku. Deti mi ju kradnú rovno z panvice, vždy zmizne zo šalátu ako prvá. Používam ju aj do iných šalátov (napr. do libanonského fatúša), ale aj namiesto krutónov do hustých polievok, alebo len tak na zobkanie k vínu či pivu. Inak, takáto posýpka sa dá spraviť z hocakého staršieho chleba, focaccie alebo chlebových placiek. Tak ako mám v mrazničke vždy kus bielej bagety kvôli prípadnému šalátu Cézar, tak mám aj jeden-dva kusy arabského chleba kvôli tomuto špenátovému šalátu.

No a čo je lepšie na elegantnú večeru či brunch ako rozpečený syr? Pár minút v rúre a zázrak je na svete. Určite ste už niekedy jedli pečený syr s bielou plesňou alebo grilovaný syr halloumi, ale skúšali ste už pečenú fetu? Ohromná lahôdka! Ja som na syre feta závislá, celé leto ho musím mať v chladničke, inak som nervózna, ale keďže sa mi v horúcom počasí nikdy nechce zapínať rúru (ani grilovať), zatiaľ som ho ešte nepiekla. (A to je vlastne ďalšie plus studenej jari – stále sa hodí trochu si prikúriť rúrou.) Z Beskýd sme si doniesli tmavý lesný med, bylinky v bylinkovej záhrade boli hneď po ruke, nebolo viac nad čím rozmýšľať. Kým som spravila šalát, bola feta rozpečená a štýlová večera hotová. Len si to predstavte, šťavnatý, sladko-kyslý šalát s chrumkavými, opečenými mandľami a krutónmi, k tomu teplá, vláčna feta s medom, focaccia na vytieranie tanierov… a pohár vychladeného, iskrivého ružového vína na záver. Alebo dávate prednosť bublinkám? Máte radi fetu? Čo dobré si najbližšie uvaríte? A vyjde nám počasie aj tento víkend?

Špenátový šalát s datľami

  • 160 g baby špenátu
  • ½ červenej cibule
  • 75 g sušených datlí (nie mäkkých medjool datlí)
  • 1 lyžica octu z červeného vína
  • 1 veľký alebo 2 menšie arabské chleby
  • 75 g celých mandlí
  • 1 lyžica sumachu
  • soľ
  • 30 g masla
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 2 lyžice citrónovej šťavy
  • (čili vločky podľa chuti)

Cibuľu si nakrájame na tenké plátky, datle po dĺžke na polovice. Zmiešame ich v miske s octom, premiešame a necháme stáť zhruba 20 minút.
Mandle posekáme nahrubo, arabský chlieb nalámeme na malé kúsky. Na panvici si rozohrejeme maslo s jednou lyžicou olivového oleja a opekáme na nej mandle s chlebom asi 15 minút, kým sa nesfarbia a neschrumkavejú. Odložíme zo sporáka a zmes posypeme sumachom, soľou a premiešame. (Ak chceme, môžeme pridať aj vločky čili podľa chuti.)
Umytý a osušený špenát si premiešame so zvyškom olivového oleja, citrónovou šťavou a ochutíme. Pred podávaním do špenátu zamiešame zmes cibule a datlí, ako aj opečených mandlí a chleba. Podávame ihneď.

Pečený syr feta s medom a tymianom

  • 200 g syra feta (pre cca 3 osoby)
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1 lyžica chuťovo výrazného medu
  • pár stoniek (citrónového) tymianu (alebo iných tvrdých byliniek podľa chuti)
  • čerstvo mleté čierne korenie

Rúru si rozohrejeme na 200°C.
Na dno zapekacej misy alebo pekáča položíme scedenú a osušenú fetu, pokvapkáme olivovým olejom, medom, lístkami tymianu a dáme zapiecť do rúry na zhruba 10 – 15 minút, pričom na posledných pár minút môžeme dať fetu ešte pod horúci gril.
Fetu nakoniec posypeme čiernym korením, prípadne ešte čerstvými lístkami tymianu a pokvapkáme olivovým olejom, ak treba. Podávame teplé, s bielym pečivom alebo kváskovým chlebom a čerstvým, listovým šalátom.