Koncom minulého roka som si dávala pomyselné novoročné predsavzatie viac čítať. Nemyslela som úplne na kuchárske knihy, ale keď som neskôr otvorila knižnicu, siahla som automaticky po Nigelle. Jej knihu Simply Nigella som si už dávnejšie založila „na horšie časy“, mysliac pri tom na podtitul knižky „feel good food“. Nigelline knižky sa však dajú čítať aj ako beletria či ako populárno náučná literatúra, vďaka ktorej si osvojíte nielen nové recepty, ale hlavne nový spôsob stravovania. Tak či tak, Nigelline knižky ponúkajú doslova „recepty na život“. Keď potrebujete nové impulzy či inšpirácie, nie je nič ľahšie ako si krok za krokom podľa nich uvariť jedlo a bude vám po ňom zrazu inak, lepšie.

… keď som sama doma a potrebujem „feel good food“.

Nigella je úžasná v tom, že popri rodinnom varení a vytváraní domácej atmosféry pre druhých nezanedbáva ani seba. Doslova sa hýčka a rozmaznáva. Hrdo o sebe tvrdí, že je maškrtná a pažravá. V každej jej knižke nájdete pár jedál, ktoré si s obľubou pripravuje len pre seba, alebo ktoré varí, keď je sama. A hoci nepochybujem, že ani jej sa nevyhýbajú dni, keď si vystačí s opečeným toastom s maslom, úplne chápem, keď si dokáže aj dopriať a byť k sebe dobrá.

Nigelle nejde o autentické recepty, zaujímajú ju len chute. V každej knihe odovzdáva kus seba, svoje skúsenosti a svoj pohľad na život v kuchyni či na tanieri. Ako sama píše, v určitom momente treba pochopiť, že každý deň je iný a každý deň si podľa toho vyžaduje aj iný typ stravy. Ja jej kulinárskemu odkazu rozumiem veľmi dobre, na mňa to funguje. Nemusí mi všetko sedieť, niektoré recepty si upravujem podľa seba, iné reprodukujem od slova do slova. Ale na konci každého posedenia pri jej jedle mi je vždy fajn a cielene jej recepty kvôli týmto pocitom vyhľadávam. Ako v prípade nasledujúcich troch – mojich najobľúbenejších, ktoré si už takmer rok pravidelne robím, keď som sama doma a potrebujem „feel good food“. Buďte k sebe dobrí. Vyskúšate?

Variácia na šalát Cézar podľa Nigelly

  • 1 rímsky šalát
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 strúčik cesnaku
  • 4 filety sardeliek v oleji
  • 2 streky worchesterskej omáčky
  • 1 citrón
  • 2 lyžice slnečnicového oleja
  • 2 vajíčka
  • štipka soli a mletého čierneho korenia
  • parmezán
  • opečený chlieb na podávanie

Rúru si predhrejeme na 220°C.
Šalát rozkrojíme pozdĺžne na 2 polovice a položíme na plech alebo pekáč reznou stranou nahor.
Z olivového oleja, posekaného a rozotretého cesnaku, posekaných a rozotretých sardeliek, worchestrovej omáčky a 1- 2 lyžíc citrónovej šťavy si pripravíme dresing a pokvapkáme ním polovice rozkrojeného rímskeho šalátu. Dáme zapiecť do vyhriatej rúry na 15 minút, kým šalát mierne nepovädne a okraje listov neschrumkavejú.
Medzitým si na panvičke na slnečnicovom oleji pripravíme volské oká tak, aby boli žĺtky ešte tekuté. Posolíme, posypeme čiernym korením a necháme na teple.
Na opečenú polovicu šalátu položíme volské oko, hojne všetko posypeme strúhaným parmezánom a podávame ešte teplé s opečeným krajcom chleba a s kúskom citróna na pokvapkanie.

Opekaný syr halloumi so sladkou čili omáčkou

  • 3 červené čili papričky
  • 2 lyžice medu
  • 1 limeta
  • 1 balenie syra halloumi
  • zmes listov šalátu
  • olivový olej

Čili papričky očistíme a nadrobno posekáme. Na malej panvičke alebo v malom hrnci zmiešame posekané čili papričky s medom a 1 lyžicou šťavy z limety. Privedieme k varu a na nízkej teplote necháme dresing pobublávať asi 4 minúty. Odstavíme.
Na rozohriatej panvici nasucho opečieme plátky syra halloumi z oboch strán do bronzova.
Listy šalátu ochutíme olivovým olejom a rozdelíme na taniere. Na šalát poukladáme opečený syr halloumi a pokvapkáme sladkou čili omáčkou.
Podávame ihneď s kúskami limety na pokvapkanie.

Japonský sezamový dresing goma

  • 5 lyžíc majonézy
  • 1 lyžica ryžového octu
  • 2 lyžičky sójovej omáčky
  • 2 lyžičky cukru
  • ½ lyžičky soli
  • 2 lyžice sezamu
  • 2 lyžičky sezamového oleja

Sezam si opečieme nasucho na panvičke, aby sa rozvinula jeho chuť. Potom si ho pomelieme, rozmixujeme alebo rozdrvíme v mažiari najemno. Zmiešame s majonézou, octom, sójovou omáčkou, cukrom, soľou a sezamovým olejom a dobre premiešame.
Takto pripravený dresing vydrží v chladničke v uzavretej nádobe niekoľko dní.
Pred použitím si môžeme dresing podľa potreby zriediť s vodou na tekutejšiu konzistenciu.

Hrianka s kimči, volským okom a dresingom goma

  • krajec chleba
  • kimči izbovej teploty
  • 1 vajce
  • 2 lyžice slnečnicového oleja
  • štipka soli a mletého čierneho korenia
  • sezamový dresing goma
  • vlákna (alebo vločky) čili papričiek na servírovanie (nemusí byť)

Chlieb si na sucho opečieme v hriankovači, rúre alebo na suchej panvici.
Kimči, ak treba, pokrájame na menšie kúsky
Na panvici si na oleji urobíme volské oko tak, aby bol žĺtok ešte tekutý. Posolíme a posypeme mletým čiernym korením.
Na opečenú hrianku navrstvíme kimči, naň položíme volské oko a všetko pokvapkáme dresingom goma podľa chuti. Ak chceme, hrianku posypeme aj čili vláknami (alebo vločkami). Podávame ihneď ešte teplé.