Aké iné je to, keď ma nadchne nejaký nový recept, alebo si spomeniem na super jedlo, ktoré som už dávno nerobila. To sa potom varí! Idem spať s ľahkosťou, neprehadzujem sa v posteli, že čo budeme jesť. A v deň D sa s chuťou púšťam do varenia. A väčšinou je výsledok skvelý. To nadšenie sa proste prenesie aj do jedla.

Pokúšam sa nestratiť nadšenie z varenia najmä v tomto hluchom období, keď sa oficiálne začala jar, ale prvé vlastné výpestky zo záhrady sú ešte v nedohľadne. Zatiaľ si len ofukujem nové bylinky a rašiace rastlinky na okennom parapete a vravím si, že mám k dobru ešte kopec času napr. zamraziť na leto zásoby vývarov do mrazničky, stále nie je príliš teplo na pečenie chleba, mám ešte šancu variť jedlá, ktoré som doteraz nestihla (kura na rizlingu, pissaladière, rogan josh…) a s čerstvou jarnou zeleninou na ne už nebude chuť.

Tak som sa konečne dostala aj k „číne“ od Ching-He Huang, ktorej recepty zbožňujem a napriek tomu, že som sa ich celú jeseň a zimu chystala vyskúšať, len tak-tak sme stihli tento jeden. Mala som ho na mysli už veľmi dávno a stálo za to si počkať. Mužove nadšenie bolo očividné („Prečo si nemôžem dať takéto jedlo vo vietnamskom bistre???“) a dal si ho aj na obed, aj na večeru, čo si nepamätám, že by niekedy urobil, lebo nikdy neje to isté jedlo dvakrát po sebe…

Treska na pare s ďumbierom, čili a sójovou omáčkou

  • filety tresky
  • čerstvý koriander
  • jarná cibuľka
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 3 cm kúsok čerstvého ďumbiera
  • 1 malá červená čili paprička
  • 1 lyžica čínskeho ryžového vína na varenie
  • 2 lyžice svetlej sójovej omáčky
  • 1 lyžička sezamového oleja
  • soľ, mleté biele korenie

Nadrobno posekaný cesnak, postrúhaný ďumbier, nadrobno posekanú čili papričku bez jadierok a žiliek, ryžové víno, sójovú omáčku a sezamový olej si zmiešame a do tejto omáčky ponamáčame filety tresky. Preložíme ich na tepluvzdorný tanier, na rybu ešte navrstvíme trochu omáčky, mierne posolíme, posypeme mletým bielym korením a vložíme do (bambusového) paráka, prikryjeme a dusíme 5 – 8 minút, v závislosti od veľkosti ryby, kým sa rybacie mäso nezačne oddeľovať na vrstvy. Hotovú rybu podávame s omáčkou, v ktorej sa dusila, posypanú posekanou jarnou cibuľkou a koriandrom a s praženou ryžou.

Pražená ryža s vajcom

  • varená jazmínová ryža z predchádzajúceho dňa
  • 2 lyžice arašidového oleja
  • 3 vajcia
  • 50 g varených kreviet
  • 50 g mrazeného hrášku
  • 2 lyžice svetlej sójovej omáčky
  • 1 lyžica sezamového oleja
  • 2 štipky mletého bieleho korenia

Vo woku si rozpálime olej a vlejeme rozšľahané vajcia. Za občasného miešania vajíčka opražíme do stuhnutia, rozdrobíme na kúsky a vyberieme z woku. Za stáleho miešania do woku pridáme mrazený hrášok, po minúte krevety a opekáme ďalšiu minútu. Potom pridáme varenú ryžu a dobre ju vo woku rozdrobíme, premiešame a opečieme. Nakoniec do woku vrátime vajíčka a dochutíme sójovou omáčkou, sezamovým olejom a bielym korením. Podávame ihneď ako prílohu alebo samostatné jedlo.