Toľkokrát sa mi už potvrdilo, že občas sa stačí na obyčajnú, okukanú vec pozrieť z inej stránky a znova ožije. Kým som neotehotnela, uhorky ani vodové melóny ma vôbec nevzrušovali. Ani som ich veľmi nejedla. Odvtedy mi však veľmi voňajú a prišla som im na chuť. Samozrejme, že človek musí mať veľa napozerané a nachutnané, aby vedel, ako taký iný pohľad získať, ale niekedy postačí aj neočakávaná situácia a hneď vám napadne, čo ďalej. Keď si kúpite melón, ktorý je nezrelý, prezretý, alebo len nie je dosť sladký.

Použiť vodový melón „naslano“ do šalátov je už viac-menej klasika. Svedčí mu to s mätou, fetou, červenou cibuľou, citrónom, čili, bazalkou, mozzarellou, ale aj s paradajkami, avokádom alebo kukuricou. Alebo všade tam, kam patrí uhorka. A naopak, uhorka sa skvele hodí do nápojov – do miešaných drinkov, ľadových čajov a smoothie. Inak, odšťavená uhorka je pitie par excellence… Z melóna sa dajú robiť neskutočné veci. A napríklad to, že sa dá vodový melón aj grilovať, by som nikdy nepovedala. Sama som neskúšala, ale mám to v pláne. Len čakám, kedy sa mi dostane do rúk nejaký menej vydarený melón, lebo doteraz sme mali vo výbere šťastnú ruku a všetky sme zjedli na posedenie. Dokonca aj naše melóny zo záhrady boli tento rok výnimočne chutné. Takže zatiaľ som robila len melónové sašimi a mojito. Melóny sú stále vo forme, hor sa na ne!

Melónové sašimi

  • vodový melón
  • extra panenský olivový olej
  • morská soľ
  • čierne korenie
  • bazalka a tymian

Melón bez šupky a kôstok nakrájame na rovnako veľké kocky cca 3 x 3 cm. Poukladáme na podnos, posolíme a necháme poriadne vychladiť v chladničke. Tesne pred podávaním kocky melóna pokvapkáme olejom, posypeme čerstvo drveným čiernym korením a otrhanými lístkami tymianu a bazalky. Podávame ako chuťovku na párty, či ako predjedlo alebo digestív medzi viacerými chodmi.

Melónové mojito

  • vodový melón
  • biely rum
  • hnedý trstinový cukor
  • limeta
  • mäta
  • ľad
  • sóda

V pohári dreveným tĺčikom, palicou alebo rúčkou od nejakého kuchynského náradia podrvíme hrsť lístkov mäty s lyžičkou hnedého cukru a štvrťkou limety, pokrájanou aj s kôrou na kúsky. Pridáme kúsky melóna bez šupky a kôstok a opäť podrvíme a premiešame. Doplníme 2 cl alebo 4 cl bieleho rumu, (ako kto má rád), dosypeme ľadom, dolejeme studenou sódou, premiešame miešadlom alebo slamkou a podávame s kúskom melóna. Kto nechce piť alkohol, rum vynechá.