Keď máte deti také malé, že ich ešte nemôžete nechať večer samé doma, je naozaj ťažké si vyjsť vo dvojici von a užiť si mesto či kultúru. Občas síce vypomôžu starí rodičia, ale nie je to úplne ono, lebo podvedome tušíte, že by ste mali byť inde. Cítiť sa previnilo, že netrávite s deťmi každú voľnú chvíľku, je v dnešnej dobe asi už normálne. Odkedy však deti začali s povinnou školskou dochádzkou, čosi sa zmenilo.

… nečakane otvoríte Pandorinu skrinku.

V čase, keď sú v škole totiž tento pocit viny neexistuje. To je práve čas, ktorý môžete (niekoľko rokov!) naplno využívať na rôzne formy eskapizmu. Presne takto pred dvomi rokmi sme si prvýkrát vzali v práci deň voľna a hneď, ako sa zaklapli dvere za deťmi v škôlke a škole, sme naskákali do auta a vyrazili do Viedne na kávový festival. Bol pondelok, január a dokonca vraj najdepresívnejší deň v roku, či čo, ale my na kofeínovej vlne sme boli spokojní a šťastní.

No a potom sme si to o dva týždne zopakovali s Brnom. A to bol ešte väčší úlet. Koniec januára, mráz, šedivo, nepríjemne… a my sme sedeli pred krbom s praskajúcim ohňom, pri káve a koláči v Industra Coffee, najinšpiratívnejšej kaviarni v Brne. Nachádza sa totiž v kultúrno-vzdelávacom centre Industra na periférii Brna, v budove bývalých mraziarní, skrátka na mieste, kde by ste v živote nečakali takú skvelú kaviareň s výberovou kávou. Celé je to také sureálne, až je to smiešne a dojímavé zároveň. Kaviareň prevádzkujú známi baristi Adam Obrátil a Petra Střelecká, ktorí sa vrátili z bohatými skúsenosťami z Londýna a na ich práci v Industre to aj cítiť. Nie je veľa dobrých kaviarní, kde by ste si ku káve mohli dať aj koláč, ktorý upiekla osoba, stojaca priamo pred vami. Petra sa v Industre stará nielen o dezerty, ale aj o jedlo. Pre nás už asi každá cesta do Brna začína alebo končí v Industre. V nedeľu určite využite v Industre brunch, ale aj inokedy si tu pozorne prečítajte celú ponuku na jedálnom a nápojovom lístku. Možno objavíte skvost, ako napr. domáci vaječný likér, ktorý bol jedna báseň. Už som aj zabudla, aká je to dobrota.

Ďalší sureálny zážitok sme mali na ulici Veveří, kam sme išli pôvodne na kávu do Gill’s Coffee Shop & Espresso Bar a úplne mimo plán sme natrafili na skleníky Botanickej záhrady Prírodovedeckej fakulty MUNI. Prejsť z kroka na krok z rušnej ulice a mínusových mrazov rovno do tepla trópov, plných šťavnatej zelene, bol reset a balzam na dušu. A ozaj, ak ste na begónky, majú tu fantastickú expozíciu begónií, spomeňte si na mňa, keď tu budete. Je dosť pravdepodobné, že sa sem zatúlate, lebo ulica Veveří je celkom vychytená, čo sa dobrých podnikov týka.

V prípade, že ste skôr na industriálne prostredie a estetiku, ani v tomto vás Brno nesklame, nie nadarmo sa mu kedysi hovorilo moravský Manchester. (Osobne som zvedavá, ako dopadne plánovaná prestavba a revitalizácia slávnej Zbrojovky.) Neodolali sme ani my a pri poslednej návšteve sme zavítali do najnovšej akvizície skupiny Rebelbeans, do kaviarne Vlněna. V týchto miestach stála kedysi rovnomenná textilka. (Ak ste boli na prehliadke Vily Stiassni, patrila práve jednému z jej majiteľov.) Okolie kaviarne, donedávna brownfield, je momentálne jedno veľké stavenisko a teraz v zime je výhľad z kaviarne naozaj apokalyptický, ale interiér, atmosféra a ponuka kaviarne je veľmi inšpiratívna. Okrem skvelej kávy, jednoduchého jedla (bagel a polievka) a bežných kávových doplnkov a časopisov kaviareň ponúka napr. zero-waste zrnkovú kávu na váhu, takže si sem môžete chodiť kupovať čistú kávu buď do vlastnej nádoby, alebo do ponúkanej elegantnej plechovice. Na skladovanie a najmä cestovanie ideál.

Inak, ak nie ste práve zorientovaní na brnianskej gastro scéne a jednoducho neviete, kam ísť, všetkými desiatimi odporúčam vreckového gastro sprievodcu Gourmet, ktorý nájdete v Turistických informačných centrách. Je mi až čudné odporúčať túto oficiálnu grátis brožúrku, ale teda, klobúk dolu, Brno, s takou kvalitnou a kreatívnou gastronomickou propagáciou mesta som sa v našich končinách ešte nestretla. Žiadna ignorantská znôška turistických pascí, nehanebne zostavená podľa hesla „kto si (viac) zaplatí, ten tam bude“. Brno je voči svojim návštevníkom fér. V tomto transparentnom a profesionálnom bedekri sa okrem iného dočítate, na základe čoho sa gastro podniky hodnotili, aké boli stanovené kritériá, aké boli výsledné bodovania a najmä sa dozviete plné mená a profily nominačnej, aj hodnotiacej komisie. Že boli hodnotiace návštevy podnikov anonymné a v utajení ani nemusím spomínať. Na tohto sprievodcu (aj so šikovnou vloženou mapkou) sa môžete spoľahnúť, smerodatný je dokonca aj pre mňa.

Práve na kategóriu Bary z tejto publikácie by som vás dnes rada upozornila. O vysokej kultúre koktejlových barov v Brne sa už dlhšie hovorí, je to priam ošiaľ. Keď bol muž v septembri služobne v Brne, stihol okuknúť väčšinu týchto vychytených barov a prišiel okúzlený. Nie sme teda žiadni vymetači koktejlových barov, ešte nedávno by som povedala, že by sme sa v nich už asi cítili nepatrične, ale… časy sa menia a bola by chyba, keby sa ľudia nad štyridsať o podobné zážitky ochudobňovali. Práve naopak. Deti-nedeti, tesne pred Vianocami sme ich uplacírovali k starým rodičom a vyrazili do Brna na noc.

V pláne sme mali začať zľahka v bistre 4 pokoje. Malé, ale dynamické bistro 4 pokoje je na rozjazd ideálne. Okrem toho, že vám počarí zvodné prítmie červených neóniek, pulzujúca hudba a lákavá ponuka originálneho jedálneho a nápojového lístka, hypnotizovať vás bude najmä personál. Centrálne umiestnený oválny bar, za ktorým barmani stoja ako na kapitánskom mostíku, vám ani nedovolí pozerať sa inam. Tento dokonale naolejovaný stroj vás úplne zomelie. Profesionálne vytrénovaný a zohratý tím, ktorý maká nadzvukovou rýchlosťou, reaguje na váš očný kontakt, sype z rukáva ponuku, ochotne vysvetlí zloženie jedál i kreatívnych drinkov a dokonca aj dobre poradí, ak neviete, čo si máte dať. Bonusom je veľmi zaujímavá ponuka jedál v ázijskom fusion štýle, na ktoré sa dobre pije. 4 pokoje sú proste miestom, kde to žije a kde razom omladnete. Čo už je samo o sebe celkom dobrý dôvod sa sem prísť pozrieť, nie?

Oproti „bárke na rozbúrenom mori“ 4 pokoje je Bar, ktorý neexistuje úplný zaoceánsky parník. Nadštandardné priestory na niekoľkých poschodiach, jazzová hudba, pomalšie tempo, sklenené lustre a množstvo zrkadiel vás razom prenesú kamsi do New Yorku a vám pod lampou so žltým tienidlom a s Cosmopolitanom v ruke začne chýbať svet. Elegantný personál, ako už tušíte, šliape ako hodinky a nespustíte z neho zrak. Tento bar sa síce navonok tvári ako klasický koktejlový bar, ale keď sa začítate do nápojového lístka, nechtiac sa pousmejete. Tu si dal niekto naozaj námahu a popremýšľal nad ponukou. Kým v lete bolo nápojové menu „Nejlepší Brno“ inšpirované viacerými spriaznenými podnikmi Brna, zimné menu si berie na paškál kultové filmy. Dáte prednosť Raňajkám u Tiffanyho alebo Poslednému tangu v Paríži? Pozrite sa do menu: „Ty drinky jsou boží, tečka“. Ak sa tu ocitnete v lete, v Bare, který neexistuje, sa žije hlavne pred vchodom na ulici. Je to miesto, kde sa začína a končí každý záťah v meste a na ktorom chce byť videná nielen miestna zlatá mládež. Brnianska inštitúcia IG pozitív.

Na záver noci sme mali vyhliadnutý Atelier Cocktail Bar & Bistro, ale uzavretá spoločnosť v ňom nám nechtiac urobila škrt cez rozpočet. Bola som sklamaná, lebo som bola zvedavá najmä na ich jedlo. Atelier Cocktail Bar & Bistro je totiž vzácny úkaz v tom, že spája kvalitnú gastronómiu s kvalitnými koktejlmi. Len si vybavte, kde v rámci stredoeurópskeho gastro priestoru si môžete dať na jednom mieste naozaj dobré jedlo bez toho, aby vám do koktejlov neliali treťotriednu vodku, umelinové sirupy a džúsy z koncentrátov. O originálnych a kreatívnych drinkoch ani nehovoriac. V žiadnom. Dnu sme sa tentoraz síce nedostali, ale ako sa vraví, všetko zlé je na niečo dobré. Ak by sme totiž išli do Atelieru, neskončili by sme nakoniec úplne náhodou v… cirkuse! Super Panda Circus je poriadne teatrálny kabinet kuriozít! S uletenými, ale dokonalými koktejlmi, hudbou a atmosférou, ktorá nemá obdoby. No, proste cirkus! Nenechajte sa odradiť, ak vás uvádzač nebude chcieť na prvý pokus vpustiť dnu a bude robiť drahoty. Usmievajte sa a vyčkajte, je to súčasť celej hry a je to zábava. Nebudem prezrádzať, čo sa deje vnútri, aby som vás nepripravila o radosť a mali ste sa na čo tešiť. My sme boli unesení, keďže sme nič z toho nečakali a nevedeli sme, do čoho ideme. Ale aj vďaka tomu to bol zlatý klinec večera a neopakovateľný zážitok. A ozaj, aby som nezabudla, podľa mileniálov je vraj momentálne moderné nepiť alkohol, takže ak sa vás to tiež nejako dotýka, Super Panda Circus si nemusíte odopierať, na repertoári majú aj pár fešáckych nealkoholických drinkov. To je aké svetové?

Vlastne sme tak trochu pootvorili Pandorinu skrinku. Len sme nakukli a vyhrnulo sa toho toľko, čo Brno ponúka a čo sme ešte nevideli a nezažili. Už teraz sa neviem dočkať, čo bude nabudúce. Okrem Atelieru chcem vyskúšať nový klub Slast a možno aj crazy hotel Anybody. Na prvý pohľad z ulice ma zaujali aj rôzne vínne bary a ak aj neprídeme vo dvojici na noc, či na otočku cez pracovný deň, tak s deťmi určite plánujeme aj nejaké cukrárne a planetárium. Zima u nás nie je teda bohviečo, ale práve na takéto eskapistické zábavky a nočný život v meste je ako stvorená. Keď si už myslíte, že sa tu nič robiť nedá, nečakane otvoríte Pandorinu skrinku. Brno je láska nielen pre dvoch, presvedčte sa sami.

Fotogaléria:

Ďalšie články o Brne:
Brno (nám) voní
Forget love, fall in Brno!