
Aj keď som otrávená zo všetkých tých nudných reštík, ktoré ponúkajú ako dezert len štrúdle, veľmi som sa potešila, keď som objavila v supermarkete hotové, vyvaľkané štrúdľové cesto. Opäť sú naše možnosti v kuchyni o kúsok bohatšie a pestrejšie. Veľmi mi chýba jemné, vrstvené cesto filo, ale štrúdľovým sa dá vo viacerých receptoch nahradiť. Mňa však inšpirovalo k niečomu úplne inému…
Zbožňujem čínu, ale nemám rada tú našu slovenskú čínu v reštauráciach a bistrách. Všetky jedlá chutia a vyzerajú rovnako a priveľmi podliezajú nízku latku slovenských stravníkov. Samý škrob, sójovka a vyprážance. Som zbláznená do modernej a rýchlej čínskej kuchyne, ako ju prezentuje napríklad Čing-He Huangová. Farebná, chrumkavá zelenina, voňavé korenie, to je presne to, čo ma na ázijskej kuchyni baví, ale priznám sa, dostala som chuť na staré dobré vyprážané jarné závitky. Vyprážanie nie je moja šálka kávy a už vôbec nie je na jarné závitky sezóna, ale to štrúdľové cesto… to, to, to… s tým by som to mohla vyskúšať.
Celý týždeň som bola nervózna, ako to dopadne, či mi z toho nebude zle, či si nezamorím prepáleným olejom celú kuchyňu a byt. Výsledok bol však fantastický, vôbec som taký chutný výsledok nečakala. Podarila sa mi výborná zeleninovo-mäsová plnka a vyprážanie trvalo doslova sekundy. Závitky boli na povrchu krásne chrumkavé a vnútri mäkučké. Mňam! Na namáčanie sme mali sladkú čili omáčku, ale môžete použiť hocijakú obľúbenú omáčku. A radšej si dajte závitky na obed, držia poriadne dlho. My sme už radšej ani nevečerali.
Čínske chrumkavé jarné závitky
- 1 kuracie prso
- kúsok bielej kapusty
- 1 mrkva
- ½ cukiny
- sušené huby šitake
- 2 lyžice rastlinného oleja
- 2 lyžice sójovej omáčky
- 2 lyžice ústricovej omáčky
- 2 lyžice vývaru (napríklad z namáčania húb)
- ½ lyžičky cukru
- sezamový olej
- 1 balenie štrúdľového cesta
- 1 vajce
- olej na vyprážanie
- omáčka na namáčanie (sójová, hoisin, čili…)
Huby šitake namočíme na hodinu do vody a potom ich cca 15 minút povaríme domäkka. Scedíme a pokrájame na rezance. Kuracie mäso nakrájame na rezance. Kapustu, mrkvu a cukinu na tenučké rezance. Do rozpáleného woku nalejeme olej a rýchlo na ňom opečieme mäso, potom zeleninu a huby. Zmes ochutíme sójovou a ústricovou omáčkou, vývarom, cukrom a pár kvapkami sezamového oleja. Premiešame a prípadne ešte dochutíme podľa potreby. Odstavíme a necháme chvíľu vychladnúť. Každú vrstvu štrúdľového cesta rozrežeme na 4 štvorce. Okraje každého štvorca potrieme rozšľahaným vajíčkom, do dolného rohu dáme za lyžicu plnky, zvinieme takmer do polovice, bočné rohy zložíme dovnútra a závitok dovinieme. Nakoniec závitky vyprážame pár sekúnd v horúcom oleji, rozpálenom na 180°C. Necháme odkvapkať a ihneď podávame s obľúbenou omáčkou na namáčanie.
ahoj
Rad by som vedel ci tie huby sitake maju aj slovensky nazov
nieje to Judasovo ucho? dik:)
Este vecicka ,ja som sa to snazil pripravit podla povodnej receptury a pouzil som ryzove cesto ale dopadlo to katastrofalne a vobec ma nenapadlo ze sa da pouzit listkove cesto:))))))
Myslim, ze šitake sa po slovensky vola húževnatec jedlý
http://www.nahuby.sk/atlas-hub/Lentinula-edodes/Huzevnatec-jedly/ID3222
Sú to dva rôzne druhy húb, šitake sa po slovensky povie Húževnatec jedlý a vyzerá ako normálny hríb. Judášovo ucho, čínska čierna huba sa volá Uchovec bazový a vyzerá ako taký chrupavkovitý tmavý plátok – no fakt ako ucho:)
Na vyprážané jarné závitky sa ryžový papier nehodí, lebo veľmi stvrdne pri vyprážaní. Lepše je normálne cesto z múky. Ináč som originál objavila v mrazáku v kórejskom obchode Soul Plaza. Stačí rozmraziť a plniť. Lístkové cesto tiež nie je vhodné, lebo sa vrství. Štrudľové alebo filo sa hodí najlepšie.