Pred rokmi som mala dosť aktívne syrárske obdobie. Skúšala som si doma mozzarellu, ricottu aj paneer, ale nenavykla som si na to, bola som na to príliš lenivá. Nechala som to tak, robím už len jogurt a kefír. Teraz som sa ale úspešne posunula o kúsok ďalej. Konečne som sa dostala k výrobe labnehu, libanonského čerstvého syra.

Je to ľahké ako facka. Obyčajný zasolený a odkvapkaný biely jogurt. Nič viac, nič menej. Ak ste si niekedy doma vyrábali hustý grécky jogurt, tak už všetko viete. Stačí, keď jogurt nasolíte a necháte odkvapkať o niečo dlhšie a máte fantastický domáci výrobok. Mňa na jeho domácej výrobe baví aj to, že zároveň so skvelou nátierkou zužitkujem aj odkvapkanú srvátku, napríklad, pri pečení sódového chleba. Nemusím zrejme zdôrazňovať, aká lahôdka je labneh natretý na čerstvý, ešte teplý (sódový) chlieb.

Obyčajný zasolený a odkvapkaný biely jogurt.

Ochutiť si labneh môžete čímkoľvek, čo máte k dispozícii a čo vám vyhovuje. Aj na sladko. Zaliaty olejom je ideálny na cesty, pikniky a návštevy, ale nemyslím si, že vám vydrží dlho. Je taký dobrý, že nie je problém ho zjesť na posedenie. A ešte pár tipov na záver: Skúste si spraviť labneh aj z kefíru alebo pre zmenu z kozieho alebo ovčieho jogurtu.

Labneh

  • 1 l bieleho jogurtu
  • 1 lyžica soli

V jogurte rozmiešame soľ a necháme ho odkvapkať cez plátno alebo bavlnenú plienku aspoň 48 hodín. (Čím dlhšie ho necháme odkvapkať, tým bude tuhší.) Z 1 l jogurtu nám po 2 dňoch zostane zhruba 650 ml tekutiny a 350 g labnehu.
Ak labneh nespotrebujeme ihneď, uchovávame ho najlepšie tak, že z neho (naolejovanými rukami) vytvarujeme guľôčky, ktoré zalejeme olivovým olejom a odložíme do chladničky.

Labneh s medvedím cesnakom a pistáciami

  • labneh
  • medvedí cesnak
  • pistácie
  • citrónová kôra
  • petržlenová vňať
  • čili alebo mletá štipľavá červená paprika
  • olivový olej

Pistácie posekáme na hrubšie alebo ich mierne podrvíme v mažiari. Medvedí cesnak posekáme na drobno alebo najemno podrvíme v mažiari. Zmiešame s pistáciami, postrúhanou kôrou z citróna, posekanou petržlenovou vňaťou a trochou olivového oleja. Labneh rozotrieme na servírovaciu misku a ochutíme ho pistáciovou zmesou s medvedím cesnakom, posypeme čili a pokvapkáme olivovým olejom.