Obyčajný zasolený a odkvapkaný biely jogurt.

L ako labneh či lučina

Pred rokmi som mala dosť aktívne syrárske obdobie. Skúšala som si doma mozzarellu, ricottu aj paneer, ale nenavykla som si na to, bola som na to príliš lenivá. Nechala som to tak, robím už len jogurt a kefír. Teraz som sa ale úspešne posunula o kúsok ďalej. Konečne som sa dostala k výrobe labnehu, libanonského čerstvého syra.

Je to ľahké ako facka. Obyčajný zasolený a odkvapkaný biely jogurt. Nič viac, nič menej. Ak ste si niekedy doma vyrábali hustý grécky jogurt, tak už všetko viete. Stačí, keď jogurt nasolíte a necháte odkvapkať o niečo dlhšie a máte fantastický domáci výrobok. Mňa na jeho domácej výrobe baví aj to, že zároveň so skvelou nátierkou zužitkujem aj odkvapkanú srvátku, napríklad, pri pečení sódového chleba. Nemusím zrejme zdôrazňovať, aká lahôdka je labneh natretý na čerstvý, ešte teplý (sódový) chlieb.

Ochutiť si labneh môžete čímkoľvek, čo máte k dispozícii a čo vám vyhovuje. Aj na sladko. Zaliaty olejom je ideálny na cesty, pikniky a návštevy, ale nemyslím si, že vám vydrží dlho. Je taký dobrý, že nie je problém ho zjesť na posedenie. A ešte pár tipov na záver: Skúste si spraviť labneh aj z kefíru alebo pre zmenu z kozieho alebo ovčieho jogurtu.

Labneh

  • 1 l bieleho jogurtu
  • 1 lyžica soli

V jogurte rozmiešame soľ a necháme ho odkvapkať cez plátno alebo bavlnenú plienku aspoň 48 hodín. (Čím dlhšie ho necháme odkvapkať, tým bude tuhší.) Z 1 l jogurtu nám po 2 dňoch zostane zhruba 650 ml tekutiny a 350 g labnehu.
Ak labneh nespotrebujeme ihneď, uchovávame ho najlepšie tak, že z neho (naolejovanými rukami) vytvarujeme guľôčky, ktoré zalejeme olivovým olejom a odložíme do chladničky.

Labneh s medvedím cesnakom a pistáciami

  • labneh
  • medvedí cesnak
  • pistácie
  • citrónová kôra
  • petržlenová vňať
  • čili alebo mletá štipľavá červená paprika
  • olivový olej

Pistácie posekáme na hrubšie alebo ich mierne podrvíme v mažiari. Medvedí cesnak posekáme na drobno alebo najemno podrvíme v mažiari. Zmiešame s pistáciami, postrúhanou kôrou z citróna, posekanou petržlenovou vňaťou a trochou olivového oleja. Labneh rozotrieme na servírovaciu misku a ochutíme ho pistáciovou zmesou s medvedím cesnakom, posypeme čili a pokvapkáme olivovým olejom.

11 komentáre/ov "L ako labneh či lučina"

Pridaj komentár
  1. Maruska

    20. marca 2014 o 12:21

    Tento syr robievam aj ja, je výborný. Vždy som ho robila maksi, dávala som ho odkvapkat len den, tak skúsim aj tu tuhsiu verziu. U nas sa vždy hneď zje, ale v oleji to môže byt tiež super. No a nakoniec, tento recept na natierku urcite vyskusam. Ďakujem za tipy, perfektne, ako vždy 🙂

    Odpovedať
    • zuzka

      20. marca 2014 o 12:39

      Ďakujem, som rada, že sa ti páči. Treba vyskúšať aj olej ochutiť. Niečím štipľavým, pre dospelých… Možností je veľa.

      Odpovedať
  2. Adusha

    20. marca 2014 o 19:40

    Zuzka, pomoc, tak teraz si ma úplne dostala! Nadherný labneh a tá druhá foto, hmm, chute si mi riadne narobila. Na labneh sa chystám aj ja, len otázka na teba, skúšala si ho aj z kupovaného jogurtu, či robievaš len z domáceho? A v tejto súvislosti, buď som prehliadla alebo neviem, máš tu niekde recept na domáci jogurt? Vrelá vďaka 🙂

    Odpovedať
  3. Adusha

    20. marca 2014 o 19:43

    Teda, aby som bola presná, nátierkový syr si z gréckeho či iného tučného jogurtu robím dosť pravidelne, nechám deň dva odkvapkať jogurt a hotovo, ale gúľať z neho guličky som ešte neskúšala, asi aj preto, že som neverila, že sa to z tej hustoty podarí 😉 ale nabudúce asi skúsim

    Odpovedať
    • zuzka

      20. marca 2014 o 20:05

      Aďuška, recept tu ako-taký nemám, ale v komentároch k článku Jogurty pre celú rodinu nájdeš môj hrubý popis, ako robím jogurty ja… Labneh (aj hustý „grécky“ jogurt) robím z vlastného jogurtu, ale, myslím si, že sa dá spraviť aj z kvalitného kupovaného (určite nie nízkotučného). Len ho treba dobre nechať odkvapkať, aspoň 2 dni. Čím suchší, tuhší, tým sa potom lepšie tvaruje do guličiek… Je to jemnučké, ale dá sa to, len treba byť trpezlivý. Naolejovať si ruky a rýchlo tvarovať v dlaniach guľky. Vyskúšaj! A ďakujem!

      Odpovedať
      • Adusha

        21. marca 2014 o 10:08

        Vďaka Zuzka, kuknem aj tie komentáre a labneh už asi konečne vyskúšam 🙂 Ty si môj „pionier“, ktorý ma musí nakopnúť 😀

        Odpovedať
  4. thegoodwife2010

    21. marca 2014 o 12:27

    Ahoj, vdaka za zaujimavy tip; u nas v kuchyni sa toho uz odskusalo avsak syry som este neskusala a preto sa mozno opytam uplne odveci: syr odkvapkava v chladnicke 🙂 ?

    Odpovedať
    • zuzka

      21. marca 2014 o 12:40

      Ahoj, áno, ja som odkvapkávala v chladničke, ale na kratšie odkvapkanie (pár hodín na hustý jogurt gréckeho typu) stačí zavesiť aj v drese na vodododnej batérii… napríklad.

      Odpovedať
  5. Elena K.

    24. marca 2014 o 11:40

    Nadherne ako vzdy Zuzka. Ty vies stale tak dobre inšpirovať! Dnes sme mali raňajky verziu s pistaciami (no bez cesnaku, radšej cez víkend 🙂 ) a bolo to výýborné!

    Odpovedať
    • zuzka

      24. marca 2014 o 12:07

      Joj, to ma teší! Hlavné je, že vám chutilo a kvalitne ste začali deň, tak to má byť. Majte sa fajn a ďakujem za komentár, potešil ma.

      Odpovedať

Pridaj komentár