Veľmi sa mi páči nový, moderný pohľad na zeleninu. Ako úžasne sa rozšírili možnosti za posledné desaťročia. Znovuobjavili sa staré, zabudnuté druhy, zrehabilitovali nepopulárne, podceňované, zelenina sa stala plnohodnotnou stravou, posunuli sa hranice toho, čo sa je a čo (zatiaľ) nie. Pomysleli by ste si pred pár rokmi, že sa budú jesť kvety nechtíka, sedmokrások, tymianu či pažítky? Listy reďkoviek, cvikly? Výhonky fazule a hrášku? Že sa bude zase jesť žihľava, medvedí cesnak, púpavy? Už len používanie čerstvých byliniek bolo pre nás sci-fi.

Všetky tie fantastické zeleninové jedlá, čo vznikli a stále vznikajú! Na zemiaky sa už nedívame ako na nudnú suchú prílohu k mäsu, ale ako na plnohodnotnú zeleninu. Jeme karamelizované šalotky, glazovanú mrkvu, pečený cesnak, zelerové pyré. Teším sa, ako budem tento rok experimentovať s reďkovkami, nasadené máme štyri druhy. A premiéru budú mať aj strukoviny – bôb, cícer a viacero druhov fazule. Tento rok si pestujem prvý raz aj estragón. Chcela som ho primárne na béarnskú omáčku k steaku, ale tak sa mi pekne rozrástol, že si ho môžem hojne dopriať aj na čokoľvek iné. Napríklad do zemiakového šalátu. Napadlo by vám pred pár rokmi, že budete jesť zemiakový šalát s estragónom?

Zemiakový šalát s estragónom

  • 900 g zemiakov
  • 1 šalotka
  • 2 kyslé uhorky
  • 2 lyžice vlašských orechov
  • 1 lyžica čerstvého estragónu
  • 1 lyžica ochuteného octu (napr. medového alebo estragónového)
  • 2 lyžičky dijonskej horčice
  • 1 lyžička medu
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 2 lyžice ochuteného oleja (napr. orechového)
  • soľ, čierne korenie

Zemiaky uvaríme v šupke, ošúpeme a nakrájame na štvrťky alebo osminky. Vlašské orechy môžeme pár minút nasucho opiecť v rúre pri 200˚C a posekáme. Kyslé uhorky nakrájame na malé kúsky. Šalotku aj estragón posekáme na drobno. Z olejov, octu, horčice a medu vyšľaháme dresing a polejeme ním ešte teplé zemiaky s orechmi, uhorkami, šalotkou a estragónom. Dobre premiešame a ochutíme soľou a čiernym korením. Podávame teplé alebo izbovej teploty.