S teplým počasím sme sa definitívne zabývali na balkóne. Keď ho muž koncom minulého leta zrevitalizoval, aj mi bolo ľúto, že si ho s nástupom chladných dní už neužijeme. A vôbec, užijeme si ho niekedy dosýta, keď sme aj tak celú sezónu mimo mesta a mimo bytu? To som ešte nemohla tušiť, ako zaň dnes budeme vďační a že sa nám na dlhé týždne stane oázou normálnosti. Niekedy až po dlhšom čase zistíte, na čo bolo niečo dobré.

… sa nám na dlhé týždne stane oázou normálnosti.

Počúvame spev vtákov, ktoré sme tu doteraz nepočuli a za súmraku vídame netopiere, ktoré sme tu tiež predtým nikdy nevideli. Až má človek pocit, že všetko je tak, ako má byť. Ak mali byť tieto veľkonočné sviatky o tom, že máme počuť spievať vtáky a vidieť netopiere, tak to za to stálo. O nič iné sme neprišli. Sme zdraví, sme spolu a môžeme si robiť v rámci možností čokoľvek. Jesť len to, čo naozaj chceme, koľko chceme a kedy chceme. Napríklad laksu na Bielu sobotu. Laksa, aromatická malajzijská kokosová kari polievka bola na mojom zozname už niekoľko rokov. Tak kedy, keď nie teraz? Vzala som si k srdcu svoje vlastné slová a pred sviatkami vytiahla z knižnice Ottolenghiho Plenty More, z ktorej som uvarila len veľmi málo receptov. A teraz som z nej za 48 hodín spravila hneď tri. Keď som ju pred šiestimi rokmi dostala, nevedela som ju doceniť, mala som pocit, že sa z nej nedá nič uvariť, nič ma neoslovilo. Medzi Plenty a Plenty More bol dosť veľký posun, Ottolenghi začal úplne inak zostavovať recepty a inak kombinovať chute. Po rokoch som však do nich dorástla a už im rozumiem. Skúste sa tiež niekedy vrátiť k starým knihám a uvidíte, ako ste dozreli.

Dala som z Plenty More vybrať aj deťom. Vybrali si toasty s cícerom a pošírovaným vajíčkom, čo sa aj celkom hodilo k Veľkej Noci a nášmu zvyku robiť si cez víkendy rodinné brunche. Mimochodom, pošírované vajíčka milujem, ale vždy som z ich domácej prípravy mala hrôzu a radšej vždy spravila volské oká. Vyskúšala som už desiatky zaručených postupov, pomôcok a grifov, ale nič sa mi zatiaľ neosvedčilo. Až teraz! Prečítala som si u Ottolengiho nenápadnú poznámku k príprave pošírovaných vajec a konečne na to prišla! Funguje to!!! Bez stresu, bez nervov, krásne hladké, zastreté, kompaktné vajíčka bez bielkových franforcov, so zaručene tekutým žĺtkom, s minimom ingrediencií a pomôcok a hlavne sa tak dá vopred spraviť aj viac vajíčok pre všetkých. Ak len toto som sa mala naučiť cez tieto sviatky, tak som spokojná, bol to dobre investovaný čas. Musím sa držať týchto drobných pokrokov a pozitív, keď už na veľké plány nie je vhodná doba.

A nakoniec najväčší úspech týchto sviatkov – obyčajné syrové pagáčiky. Máme teraz pagáčové obdobie, muž pečie jeden plech za druhým, tak sme si dali ešte teplé pagáčiky aj k obedu na veľkonočný pondelok. Vytiahla som k nim z chladničky všetku zeleninu, údeniny, syry, varené vajíčka, majonézu, šalát, bylinky a každý si naplnil pagáčiky podľa svojej chuti a ľubovôle. Drobná zmena a taký veľký efekt, známe chute v nezvyčajnom šate a toľko nadšenia! Vyskúšajte! Vy ste mali aké sviatky? Tradičné, alebo (ne)všedné? Ako sa prenášate cez toto zvláštne obdobie? Aj vy si teraz častejšie hovoríte, kedy inokedy, keď nie teraz?

Laksa (Malajzijská kokosová kari polievka s kuracím mäsom a rezancami)

Laksa pasta:

  • 4 šalotky
  • 8 strúčikov cesnaku
  • 5 cm kus ďumbiera
  • 2 stonky citrónovej trávy
  • 2 lyžičky mletej rímskej rasce
  • 2 lyžičky mletej (štipľavej) červenej papriky
  • 1 lyžička kurkumy
  • 2 lyžice neutrálneho rastlinného oleja
  • 1 200 ml kuracieho alebo slepačieho vývaru
  • 1 plechovka kokosovej smotany
  • 1 a ½ lyžičky soli
  • 2 lyžice (palmového) cukru
  • 1 – 2 lyžičky kari prášku (podľa chuti a štipľavosti kari)
  • hrsť (sušených) kari listov
  • 3 – 4 listy kaffirovej limety (alebo postrúhaná kôra z 1 limety)
  • kuracie mäso bez kostí a kože
  • cca 200 g čerstvej zeleniny podľa chuti (zelené fazuľkové struky, stonková brokolica, mladé kukuričky, pak čoj, huby a pod.)
  • 150 – 200 g sójových klíčkov
  • 2 – 3 cibule
  • rastlinný olej (na vyprážanie)
  • 200 g ryžových rezancov na servírovanie
  • 2 limetky na servírovanie
  • koriandrová vňať
  • čili paprička

Všetky ingrediencie na laksa pastu pokrájame na hrubo a spolu so stonkami z koriandrovej vňate ich rozmixujeme v robote na jemno.
Ryžové rezance namočíme do hrnca s vlažnou vodou a necháme máčať.
Cibule očistíme, prekrojíme na polovice a nakrájame na plátky. V širšom hrnci s hrubším dnom rozohrejeme vyššiu vrstvu oleja a cibuľu v ňom za občasného miešania vypražíme do chrumkava. Vyberieme ju dierkovanou naberačkou a necháme odkvapkať na papierových kuchynských utierkach.
V hrnci rozohrejeme trošku oleja a opečieme na ňom za stáleho miešania rozmixovanú laksa pastu, kým nezačne pekne voňať a karamelizovať. Prilejeme vývar, kokosovú smotanu, pridáme soľ, cukor, kari prášok, kari listy a listy limety. Rozmiešame, privedieme k varu, ochutnáme, prípadne dosolíme, ak treba. Znížime teplotu a pridáme na väčšie kusy pokrájané kuracie mäso a varíme asi 20 minút. Potom pridáme postupne podľa tvrdosti zeleninu, pričom na posledných pár minút nakoniec pridáme aj sójové klíčky. Varíme všetko domäkka, ale dávame pozor, aby sa zelenina úplne nerozvarila. Mäso vyberieme a roztrháme po vláknach na menšie kusy.
Medzitým si hrniec s vodou a ryžovými rezancami dáme na sporák a pomaly ich zohrievame, rukou však kontrolujeme, aby voda nebola príliš horúca a rezance sa nerozvarili. Trvá to len pár minút. Hneď ako sú rezance dostatočne mäkké a ohybné, ich zlejeme a prelejeme studenou vodou, aby sme zastavili ich mäknutie.
Do servírovacích misiek dáme za hrsť rezancov, mäsa a zalejeme horúcou polievkou so zeleninou. Posypeme koriandrovými lístkami, opraženou cibuľkou a podávame s kusom limety na pokvapkanie a trochou čili papričiek na zvýraznenie chuti. Podávame ihneď, aby sa ryžové cestoviny v horúcej polievke príliš nerozvarili.

Toasty s cícerom a pošírovaným vajíčkom so za’atarom

  • krajce kváskového chleba
  • rastlinný olej
  • 1 vajce na osobu
  • 1 lyžica octu
  • 2 lyžičky za’ataru
  • trocha soli, čierneho korenia
  • 2 lyžice olivového oleja + trochu na servírovanie
  • 1 cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžička mletej červenej údenej papriky
  • 2 červené papriky
  • štipka kajenského korenia
  • 1 malý paradajkový pretlak
  • 1 konzerva lúpaných krájaných paradajok
  • 1 lyžička cukru
  • 1 konzerva cíceru

Do misky robota dáme olivový olej, pokrájanú očistenú cibuľu, cesnak, papriky, mletú papriku, kajenské korenie, paradajkový pretlak a 1 lyžičku soli a rozmixujeme dohladka.
Zmes vlejeme do širšieho hrnca a varíme asi päť minút, potom pridáme krájané paradajky z konzervy, cukor, cícer aj so šťavou z konzervy a trochu čerstvo mletého čierneho korenia. Do každej z plechoviek vlejeme asi deci vody, vypláchneme a vlejeme vodu do hrnca s cícerom. Premiešame, privedieme k varu a necháme za občasného miešania pomaly variť, kým sa tekutina čiastočne neodparí a chute neprepoja.
Medzitým si na panvici na oleji opečieme krajce kváskového chleba z oboch strán a odložíme na teplé miesto.
Do malého hrnca vlejeme vody asi toľko, aby bolo ponorené jedno vajce. Pridáme ocot a privedieme k varu. Vajce vyklepneme do misky a opatrne vylejeme do hrnca s vriacou vodou. Hrniec hneď odstavíme zo sporáka a necháme v ňom vajíčko zastrieť presne 4 minúty. Potom ho vyberieme dierkovanou naberačkou a preložíme do nádoby s teplou vodou, aby nevychladlo. Hrniec s octovou vodou opäť privedieme k varu a celý proces opakujeme s každým ďalším vajíčkom.
Na opečené toasty navrstvíme trochu teplej paradajkovej zmesi s cícerom. Dierkovanou lyžicou vyberieme pošírované vajíčko z teplej vody, trochu ho osušíme papierovou utierkou a preložíme na toast. Posolíme, okoreníme, posypeme trochou za’ataru a celé pokvapkáme olivovým olejom.
Podávame ihneď.

Teplý šalát z mrkvy a fazuľky mungo

  • 150 g suchej fazuľky mungo
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 lyžička rímskej rasce
  • 1 lyžička rasce
  • 1 lyžička feniklových semienok
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice octu z bieleho vína
  • ½ lyžičky čili vločiek
  • 3 väčšie mrkvy
  • 2 lyžice olivového oleja
  • štipka cukru
  • 1 lyžička soli
  • koriandrová vňať
  • kôra z 1 citróna
  • cca 100 g syra feta
  • soľ

Fazuľku mungo dáme variť do hrnca s vodou do mäkka.
Rúru predhrejeme na 180°C.
Mrkvu očistíme a nakrájame na hranolčeky. Dáme ju do pekáčika s 2 lyžicami olivového oleja, štipkou cukru a 1 lyžičkou soli, zalejeme cca 150 ml vody a dáme do rúry piecť do polomäkka. Občas premiešame a ochutnáme, aby sa mrkva nerozvarila.
Medzitým si rascu, rímsku rascu a fenikel nasucho opečieme na panvici, kým nezačnú semienka pukať. Presypeme ich do mažiara a rozdrvíme na nie úplne jemno.
Keď je fazuľka takmer hotová, zohrejeme v panvičke 2 zvyšné lyžice olivového oleja, opečieme na ňom rozdrvené korenie, pretlačený cesnak a odstavíme. Fazuľku zlejeme, presypeme do servírovacej misy a ihneď premiešame s teplým ochuteným olejom, octom, čili vločkami a ½ lyžičkou soli.
Postrúhame kôru z jedného citróna, natrháme lístky koriandra, rozdrobíme fetu na menšie kúsky a všetko jemne premiešame v mise s fazuľkou. Nakoniec do šalátu primiešame aj do polomäkka upečené mrkvy (bez tekutiny z pečenia) a podávame ihneď, ešte teplé.