S dlhými, slnečnými dňami má človek hneď lepší pocit zo života. S predlžujúcimi sa dňami sa nám zdá, že máme na všetko akosi viac času a energie. Na ranné cesty do práce na bicykli, či podvečerné behanie… Po dlhej, tichej zime sa k nám vrátili staré známe zvuky nášho sídliska – ranné budenie sa na intenzívne čvirikanie vtákov a večerné zvuky driblujúcej lopty, triafajúcej do chátrajúcich železných konštrukcií basketbalových košov a odrážajúcich sa od okolitých panelákov.

Aj varenie je zrazu veselšie, jedlo farebnejšie a chute živšie. No čím viac pribúda krásnych, teplých dní, tým menej sa mi chce vystávať za sporákom. Najradšej by som pripravovala len nejaké chuťovky či jedlo „do ruky“ a vyrazila von, trebárs aj na piknik. S hojnosťou byliniek, klíčkov, vňatí, čerstvých cibuľovín či listovej zeleniny a šalátov sa charakter jedál zásadne mení. V plnej miere zamestnávam kuchynský robot, mixér, mažiar. Drvím, mixujem, sekám všetko zelené, čo mi príde pod ruku. Jarné nátierky, polievky, rozličné pestá, salsy, omáčky, dipy a dresingy. Sýtim sa hlavne strukovinami a „zrnom“.

Aj varenie je zrazu veselšie, jedlo farebnejšie a chute živšie.

Mánia Ottolenghim trvá, v Plenty je kopec zaujímavých a inšpiratívnych receptov práve s obilninami. Postupne skúšam recepty z dostupných surovín – bulguru, špaldy, jačmenných krúp, pšena, pohánky. Tie exotickejšie ako ryžový pilaf so sušenou iránskou limetkou, červenú ryžu z Camargue či freekeh si nechávam na degustáciu priamo u Ottolenghiho v Londýne. Aspoň sa je na čo tešiť.

Kisir

  • 2 cibule
  • 3 lyžice oleja
  • 1 malý paradajkový pretlak
  • 4 paradajky čerstvé alebo 1 konzerva lúpaných paradajok
  • 400 g bulguru
  • 1 a ½ lyžičky melasy z granátového jablka
  • 1 lyžica citrónovej šťavy
  • veľká hrsť petržlenovej vňate
  • 4 jarné cibuľky
  • (2 zelené čili papričky)
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžička mletej rímskej rasce
  • 1 granátové jablko
  • hrsť mätových lístkov
  • soľ, čierne korenie

Cibuľu pokrájame nadrobno a na oleji ju orestujeme v nízkom hrnci do sklovita, zhruba 5 minút. Pridáme paradajkový pretlak a 2 minúty restujeme. Pridáme ošúpané paradajky, pokrájané na drobno (alebo lúpané paradajky z konzervy bez šťavy) a na miernej teplote necháme pobublávať asi 4 minúty. Potom prilejeme 120 ml vriacej vody, privedieme k varu, stiahneme zo sporáka, vsypeme bulgur a dobre premiešame. (Ak máte bulgur drvený priveľmi nahrubo, alebo takmer celý ako ja, prilejte dvojnásobné množstvo vriacej vody a po pridaní všetkých ingrediencií prikryte pokrievkou a vložte do vyhriatej rúry, kým bulgur nezmäkne.)
K bulguru pridáme melasu, citrónovú šťavu, posekanú petržlenovú vňať, 3 najemno pokrájané cibuľky, čili papričky bez žiliek a semienok (ak použijeme), pretlačený cesnak, rímsku rascu, 2/3 jadierok z granátového jablka, soľ, mleté čierne korenie, premiešame a odstavíme. Necháme odstáť, kým bulgur nezmäkne.
Pred podávaním kisir pokvapkáme trochou oleja, posypeme natrhanými lístkami mäty, nadrobno posekanou jarnou cibuľkou a zvyškom granátového jablka.