S dlhými, slnečnými dňami má človek hneď lepší pocit zo života. S predlžujúcimi sa dňami sa nám zdá, že máme na všetko akosi viac času a energie. Na ranné cesty do práce na bicykli, či podvečerné behanie… Po dlhej, tichej zime sa k nám vrátili staré známe zvuky nášho sídliska – ranné budenie sa na intenzívne čvirikanie vtákov a večerné zvuky driblujúcej lopty, triafajúcej do chátrajúcich železných konštrukcií basketbalových košov a odrážajúcich sa od okolitých panelákov.
Aj varenie je zrazu veselšie, jedlo farebnejšie a chute živšie. No čím viac pribúda krásnych, teplých dní, tým menej sa mi chce vystávať za sporákom. Najradšej by som pripravovala len nejaké chuťovky či jedlo „do ruky“ a vyrazila von, trebárs aj na piknik. S hojnosťou byliniek, klíčkov, vňatí, čerstvých cibuľovín či listovej zeleniny a šalátov sa charakter jedál zásadne mení. V plnej miere zamestnávam kuchynský robot, mixér, mažiar. Drvím, mixujem, sekám všetko zelené, čo mi príde pod ruku. Jarné nátierky, polievky, rozličné pestá, salsy, omáčky, dipy a dresingy. Sýtim sa hlavne strukovinami a „zrnom“.
Aj varenie je zrazu veselšie, jedlo farebnejšie a chute živšie.
Mánia Ottolenghim trvá, v Plenty je kopec zaujímavých a inšpiratívnych receptov práve s obilninami. Postupne skúšam recepty z dostupných surovín – bulguru, špaldy, jačmenných krúp, pšena, pohánky. Tie exotickejšie ako ryžový pilaf so sušenou iránskou limetkou, červenú ryžu z Camargue či freekeh si nechávam na degustáciu priamo u Ottolenghiho v Londýne. Aspoň sa je na čo tešiť.
Kisir
- 2 cibule
- 3 lyžice oleja
- 1 malý paradajkový pretlak
- 4 paradajky čerstvé alebo 1 konzerva lúpaných paradajok
- 400 g bulguru
- 1 a ½ lyžičky melasy z granátového jablka
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- veľká hrsť petržlenovej vňate
- 4 jarné cibuľky
- (2 zelené čili papričky)
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 lyžička mletej rímskej rasce
- 1 granátové jablko
- hrsť mätových lístkov
- soľ, čierne korenie
Cibuľu pokrájame nadrobno a na oleji ju orestujeme v nízkom hrnci do sklovita, zhruba 5 minút. Pridáme paradajkový pretlak a 2 minúty restujeme. Pridáme ošúpané paradajky, pokrájané na drobno (alebo lúpané paradajky z konzervy bez šťavy) a na miernej teplote necháme pobublávať asi 4 minúty. Potom prilejeme 120 ml vriacej vody, privedieme k varu, stiahneme zo sporáka, vsypeme bulgur a dobre premiešame. (Ak máte bulgur drvený priveľmi nahrubo, alebo takmer celý ako ja, prilejte dvojnásobné množstvo vriacej vody a po pridaní všetkých ingrediencií prikryte pokrievkou a vložte do vyhriatej rúry, kým bulgur nezmäkne.)
K bulguru pridáme melasu, citrónovú šťavu, posekanú petržlenovú vňať, 3 najemno pokrájané cibuľky, čili papričky bez žiliek a semienok (ak použijeme), pretlačený cesnak, rímsku rascu, 2/3 jadierok z granátového jablka, soľ, mleté čierne korenie, premiešame a odstavíme. Necháme odstáť, kým bulgur nezmäkne.
Pred podávaním kisir pokvapkáme trochou oleja, posypeme natrhanými lístkami mäty, nadrobno posekanou jarnou cibuľkou a zvyškom granátového jablka.
Vyzera to naaadherne farebne ,Zuzka 🙂 Ja si Plenty taktiez pravidelne listujem a kazdy den si hovorim,ze uz musim nieco vyskusat,lebo ma tam zaujalo veeeeela receptov..len stale som sa k tomu akosi nedostala :/ ale uz sa tesim,citim ,ze coskoro 🙂
A silno chvalim aj vsetky tvoje posledne pociny,ktore som nestihla okomentovat 🙂 Byt tak clenom tvojej domacnosti ,joj,to by mi bolo 🙂
Ďakujem, Maťka, som rada, že sa ti páči. Rovnako to chutilo, ako vyzeralo, proste krása. Nabíjam si tým baterky… A zatiaľ sa u nás nikto nesťažoval, takže asi je všetko u nás v poriadku, heh…
Tak toto vyzera naaadherna…krasne farby !!! A ta chut …istotne ….tak toto vyskusame buduci tyzden 😉 tak ako si pisala perfekna nabijacka bateriek 😉 nielen chutovych aj zrakovych 😉
Pekny vikend a dobru chut !!!
Ďakujem a pekný víkend aj do Mníchova!
Opäť spoločná vlna 🙂 Príspevok o zrnení mám rozpracovaný… krúpy, bulgur, pohánka, quinoa… 🙂
A tvoj receptík je parádny, je v ňom všetko čo mám rada a na čom momentálne fičím 😉 Granátové jalbko je u mňa top 1 posledné mesiace… tuším aj momentálne mám jedno v chladničke 😉
Pomoc, a melasu z granátového jabĺčka si kde zohnala?
Adi, muž išiel okolo Popy Foods v Shopping Palace Zlaté Piesky a len tak nakukol, či majú a mali 🙂 Predpokladám, že to majú aj na Trnavskom v Dome techniky. Ináč je to fantastická vec, ja som do tej chuti úplne zbláznená… Uf, práve som si sadla, búrala som celé (!) jahňa. Prvýkrát v živote. Dosť masaker 🙂 Stehná, pliecka, vnútornosti OK, zadný chrbát tiež ako tak, ale čo spravím s celým tým hrudným košom a krkom, netuším. Bez pílky alebo sekáčika to asi nedám…
Zuzka, vďaka za tip, kuknem sa po nej, lebo v poslednej doe dosť často na ňu narážam na nete 😉
Fíha, celé jahňa? No klobúk dole ale popravde, to búranie nezávidím… ja som minule vykosťovala pliecko a skoro som umrela… krk a chrbát mi úplne odišiel 😉
Ani ja si nezávidím… Môj muž si (zrejme) myslí, že zvládnem úplne všetko… Jak v praveku. Dovlečie celé zviera, že: „Na, žena, urob s tým niečo!“ 😀
Som nadšená a fandím :o) Krásne …
Ďakujem! Som rada, že nadšenie je obojstranné.
Skvelá voľba a opat krasna foto! Kısır je este lepší z malinkého bulguru 😉
Ďakujem! Áno, chcela som ten jemne drvený, ale u nás ho neviem v poslednej dobe dostať. Ale dalo sa 🙂
Zuzka, robila som to a je to asi najkrajsie jedlo, ake som kedy videla 🙂 No a samozrejme nesmierne chutne, jedna basen! Dakujem za fantasticky recept.
Výborne, teším sa!