Vždy, keď čistím ružový cesnak, neviem sa vynadívať do misky s bio odpadom. Tie pastelovo ružové šupky v kombinácii s ostatnými zeleninovými odkrojkami vytvárajú farebnú harmóniu, z ktorej neviem spustiť zrak. Možno i preto mi nevadí čistenie cesnaku ani vo väčších množstvách. A okrem iného, ak treba (načistiť) kopec cesnaku, viem, že pôjde o veľmi dobré jedlo.

Cesnakové či cibuľové jedlá ma vždy zaujímali. Od cibuľovej polievky až po kura so 40-timi strúčikmi cesnaku. A to nespomínam novoty ako cibuľová zmrzlina či džem. Preto ma na prvé prelistovanie v Plenty zaujal slaný koláč s karamelizovaným cesnakom. Presne toto ma na varení baví. Keď zdanlivo banálna surovina zrazu zažiari a prekvapí.

… zdanlivo banálna surovina zrazu zažiari a prekvapí.

Originál je s lístkovým cestom, ale keďže som žiadne kvalitné nezohnala a s dvomi chorľavými deťmi som už nezvládala výrobu vlastného, upiekla som ho s obyčajným krehkým (shortcrust) cestom. A na záver jeden tip: skúste najbližšie na toto slané cesto (aj na quiche a pod.) použiť chlebovú múku. Pre zmenu. Odporúčam.

Koláč s karamelizovaným cesnakom a kozím syrom

Cesto:

  • 300 g hladkej múky
  • ½ lyžičky soli
  • 160 g masla
  • 70 ml vody

Náplň:

  • 3 veľké hlavy cesnaku
  • 1 lyžica oleja
  • 1 lyžička balzamikového octu
  • ¾ lyžice kryštálového cukru
  • 1 lyžička sekaného rozmarínu
  • 1 lyžička lístkov tymianu
  • 120 g krémového kozieho syra
  • 120 g tvrdého kozieho syra
  • 2 vajcia
  • 100 ml šľahačkovej smotany
  • 100 ml crème fraîche
  • soľ, čierne korenie
  • vetvičky tymianu alebo iné čerstvé bylinky

Múku so soľou a na kocky pokrájaným studeným maslom premixujeme v kuchynskom robote a za postupného prilievania studenej vody mixujeme, kým sa cesto nespojí do gule. Vyberieme z robota, sformujeme do hrubej placky, zabalíme do potravinárskej fólie alebo mikroténového vrecka a odložíme do chladničky odpočívať, najlepšie cez noc.
Medzitým si očistíme cesnak a 3 minúty ho blanžírujeme vo vriacej vode. Zlejeme a necháme dobre odkvapkať. Potom ho na oleji za stáleho miešania sprudka opečieme asi 2 minúty. Pridáme ocot, 220 ml vody, privedieme k varu a na miernom ohni necháme variť asi 10 minút. Pridáme cukor, rozmarín, tymian a ¼ lyžičky soli. Varíme ďalších zhruba 10 minút, kým cesnak nezmäkne a tekutina nezhustne do sirupovitej konzistencie. Odstavíme a necháme vychladnúť.
Rúru predhrejeme na 170°C. Odležané cesto vyvaľkáme na kruh s priemerom väčším ako máme koláčovú formu, pomocou valčeka ho preložíme do formy, vystelieme ju cestom a zvyšky necháme prevísať cez okraje. Popicháme dno vidličkou, vystelieme papierom na pečenie a zaťažíme (napr. suchou fazuľou.) Pečieme 35 minút, potom záťaž odstránime a dopečieme ešte 5 – 10 minút, kým sa celý korpus nesfarbí. Vyberieme, necháme mierne vychladnúť a teplotu v rúre znížime na 160°C.
Krémový syr nadrobíme na väčšie kúsky, tvrdý nakrájame na kocky. Vajíčka rozšľaháme so smotanou a crème fraîche, pridáme ½ lyžičky soli a čerstvo mleté čierne korenie.
Na dno predpečeného korpusu poukladáme syry, na ne skaramelizovaný cesnak aj s prípadným sirupom, zalejeme vaječnou zmesou a dáme do rúry na cca 25 minút, kým vaječná hmota nestuhne a syr sa nezačne roztápať a hnednúť. (Prevísajúce okraje korpusu môžeme pílkovým nožom orezať.) Nakoniec upečený koláč posypeme tymianom alebo inými bylinkami a podávame teplé alebo izbovej teploty, najlepšie s chrumkavým šalátom.