Dobrá správa na úvod – pomaly sa začína turistická sezóna! Na Nojzíku už niektoré reštaurácie majú otvorené, vo Wachau a na Pálave sa chystajú otvárať v najbližšie dni. Pravda, príroda je otvorená po celý rok, zbaliť si pár chlebíkov so sebou a kávu do termosky nie je problém, ale, ruku na srdce, o čo príjemnejšie je sa po dobrej prechádzke zohriať teplým jedlom alebo čerstvou kávou? Radosť je o to väčšia, že na mape podnikov, za ktorými sa oplatí cestovať, pribudli ďalšie vlajočky práve na Slovensku. A tak sme vyrazili.

Ďalšia dobrá správa – výberová káva dorazila na úpätie Malých Karpát! Viete, čo to znamená? Že už môžeme chodiť na túry naľahko bez termosky s kávou, lebo priamo v Harmónii sa nachádza nová kaviareň Hollerung káva & koloniál a espresso či flatwhite môžeme mať pred túrou, aj po nej. My sme sa tu zastavili na rannú kávu, aby sme sa doma nezdržiavali varením kávy. Ak by sme mali pred sebou dlhú cestu po diaľnici, asi by sme sem na kávu nezachádzali, ale mali sme namierené na Kopanice, tak nám zachádzka prišla vhod.

Kaviareň je geniálne umiestnená hneď pri zastávke autobusu, takže aj z dlhého čakania na autobus sa tu môže stať príjemná záležitosť, najmä ak chytíte miesta na lavičke pred kaviarňou. Na toaletách sa myslelo na deti všetkých vekových kategórií, nájdete tu všetko potrebné, vrátane náhradných plienok pre bábätká. V kaviarni je, naopak, raj pre dospelých v podobe kútika s tým najlepším výberom časopisov, aký som kedy v kaviarni videla. Ešteže tu nebývam, inak by ma tu mali pečenú-varenú každý deň. Navyše, Hollerung je aj malý koloniál, dokúpiť sa tu dajú aj nejaké zásoby na cestu, alebo trebárs aj ekologické čistiace prostriedky do domácnosti. Lepší začiatok výletu sme si ani nemohli priať, dvojité espresso a flatwhite nás správne nakopli a tešili sme sa na ďalšie objavy.

Úžasný prístup, a to sme ešte nič neochutnali!

Odkedy nefunguje sezónna reštaurácia U Juhása v Košariskách, stratili sme na Kopaniciach oporný bod. Ale, našťastie, istotu sme tu opäť našli v rodinnej reštaurácii Na nátoni v Starej Myjave. V hľadáčiku sme ju mali už dlho, ale až teraz sme si povedali, že ideme. No, takmer sme nikam nešli. Na nátoni je maličká reštaurácia, funguje len tri dni v týždni, ani to nie celé a pravdepodobnosť, že budú mať uzavretú spoločnosť, je veľká. Ako v našom prípade. Pán majiteľ nám však veľkoryso ponúkol prísť na obed aj mimo otváracích hodín a tak sme mali celú reštauráciu len pre seba. Úžasný prístup, a to sme ešte nič neochutnali!

Vedeli sme, že ideme na dobré miesto, ale poznáte to, kým na vlastnej koži nezažijete, nepochopíte. Deti jedli, ani nepípli, nezostala po nás ani omrvinka. Dlho sme si tak nepochutili na poctivej domácej strave v reštaurácii. Pochváliť musím najmä fantastickú fazuľovú polievku s údeným vývarom nakyslo, pre nás nová, zaujímavá chuť, akú sme nepoznali. Samozrejmosťou je tu vlastný chlebík a ako pozornosť sme na úvod dostali poctivú bryndzovú nátierku. Nadšení sme boli aj z predjedál, ktoré boli na úrovni fine-dining. Všeobecne máme radi predjedlá a vždy si ich radi dávame.

Kvôli čomu sa sem ale skutočne oplatí prísť, je mäso. To naozaj doma v takejto kvalite nespravím. Na nátoni okrem iného spolupracujú na novom projekte, ktorý sa špecializuje na vyzrievanie mäsa zo slovenských chovov. Okrem toho, že si vyzreté steaky zo slovenského mäsa môžete dopriať v reštaurácii, dajú sa objednávať aj on-line domov, čo si myslím, že je veľký krok vpred na Slovensku. A ako plus vnímam aj to, že majitelia plánujú, že začnú cestovať za zákazníkmi s foodtruckom, takže ak aj my neprídeme do Starej Myjavy, tak na dobré jedlo od nich možno narazíme na nejakom festivale a podobne. Ale viem si veľmi dobre predstaviť prísť sem v lete, keď sa dá sedieť vonku pod prístreškom, možno aj so živou ľudovou hudbou a stretnúť sa tu pri víne a dobrom jedle na pol ceste s priateľmi zo Vsetína. Už viem, že dohodnúť sa tu na niečom nie je problém.

A kam na dobrú kávu z Kopaníc? Do Piešťan! Sídli tu jedna z našich najobľúbenejších kaviarní na Slovensku, ktorá si nedávno založila už aj vlastnú pražiareň Concept Coffee Roasters. Majitelia kaviarne Concept Coffee Roasters manželia Zuzka a Peter Dvorskí sú naozaj profesionáli – absolventi piešťanskej hotelovej akadémie, ktorí sa po štúdiu vybrali na skusy do Amsterdamu. Zahraničné skúsenosti vidieť nielen na ich práci s kávou, ale aj na vkusnom zariadení kaviarne a ostatných službách. Peter praží kávu a Zuzka pečie fantastické dezerty, už dokonalejšie to asi ani nemôže byť. A hostia to zrejme vedia oceniť, lebo vždy, keď sem prídeme, je plno. Ak by ste ešte stále boli na pochybách, vytiahnem posledný tromf – čerstvým slovenským šampiónom v kategórii Barista 2019 sa stal Šimon Janík práve s kávou od Concept Coffee Roasters. To už, hádam, je pádny dôvod, prečo vyraziť na kávu do Piešťan, nie?

Inak, keď sme pri tom, minulý rok sme vďaka Drip Coffee Festivalu konečne spoznali aj piešťanské kultúrno-vzdelávacie centrum Elektrárňa, krásne zrekonštruovanú bývalú dieselovú elektráreň z roku 1906, v ktorej sa festival organizuje. Ak ste fanúšikmi filtrovanej kávy, tento rok sa bude Drip konať už 25. mája, vyskúšajte. Dobre pritom vedieť, že Elektrárňa sa nachádza hneď pri železničnej stanici, čo znamená, že sa sem dostanete z rôznych kútov Slovenska nielen ekologicky, ale popri káve si budete môcť vypiť aj nejaký ten alkohol, ak na to príde.

Tak toto bola taká prvá tohtoročná lastovička cestovania za dobrým jedlom a kávou na Slovensku. Sezóna klope na dvere, bude aj Výlet II, lebo máme ešte zopár tipov, o ktoré sa radi podelíme. Ale o tom až neskôr, keď sa trocha oteplí… A čo vy? Ktorým smerom sa vydáte najbližšie? A aké sú vaše oporné body pri cestách po Slovensku? Výletom zdar a dobrú chuť na nich obzvlášť!

Fotogaléria:

Viac článkov z oblasti Kopaníc, Inovca a Trnavy:
Slow-food po kopaničiarsky
Viac takých miest ako je Trnava
Do Malého Ríma nielen na Nádvorie