Už si nepamätám, odkedy presne som registrovala Anthonyho Bourdaina, ale určite bol témou môjho úplne prvého postu tu na blogu pred viac ako desiatimi rokmi. S blogovaním som dlho otáľala, stále o tom len rozprávala, ale nemala sa k činu. Až osobnosť Anthonyho Bourdaina bola natoľko silným popudom, že som sa konečne odhodlala a zverejnila prvý článok.

Ale ako hovorieval Tony, nejde o to, čo jete, ale kedy a s kým.

Vtedy by mi ani na um nezišlo, že o desať rokov tu už Tony nebude. Vlastným rozhodnutím. Bol ako atómová elektráreň, plný energie. No vyhasol. Až ma mrazí z podtitulu českého prekladu jeho knižky No Reservations „Vidět, sníst a umřít“. Asi už videl a zjedol toho dosť. Celebrity vychádzajú a odchádzajú. Z tohoto odchodu som stále otrasená a v šoku.

Rozmýšľam, čo to pre mňa znamená. Už nebude viac Parts Unknown, už nebude viac fantasticky nahovorených komentárov k dokumentom a trefne napísaných predslovov ku knižkám. Našťastie, žijeme v digitálnej ére a Tonyho výrazný hlas a typické gestá budeme môcť počuť a vidieť kedykoľvek. Na Netflixe vraj budú Tonyho série k dispozícii neobmedzene. Smutné správy sme hneď na druhý deň zapili v stánku u Urbaneka, ktorý sme objavili aj vďaka Bourdainovi a už neodmysliteľne patrí do nášho života. Podobne ako mnoho ďalších skvelých vecí. Je to pre nás (a komunitu ľudí, ktorou sme obklopení) veľká strata a postupom času ešte len zistíme, ako nám osobnosti jeho kalibru chýbajú a ako nás ovplyvnil.

V onom mojom prvom blog poste som okrem iného uverejnila recept na suflé a nemohla som inak ani teraz. Suflé nie je náročný dezert a tento ovocný je úplne škôlkársky jednoduchý. Ale ako hovorieval Tony, nejde o to, čo jete, ale kedy a s kým. Aké potešenie vám jedlo prináša. Toto si hovorím aj ja stále častejšie.

Život nie je vždy ružový, ale suflé a (šumivé) víno môžete mať ružové. Nešanujte si tú fľašu asti či cavy na „lepšie časy“, otvorte si ju hneď dnes! A rovno so zmrzlinou! Neodkladajte recepty na sladké (americké) raňajky na špeciálne príležitosti! Ani ja nemám už dlho dôvod na oslavy, ale ak ešte stále môžeme urobiť niečo, aby sme sa cítili lepšie, sme na tom dobre. Tony sa leta nedožil, my áno. Tak si ho užime a na zdravie!

Suflé z červeného bobuľového ovocia

  • 500 ml rozmixovaného a prepasírovaného ovocia (ríbezle, egreše, maliny…)
  • 150 cukru
  • vanilkový lusk
  • 3 lyžice škrobu
  • 4 bielky z veľkých vajec
  • štipka soli
  • maslo a kryštálový cukor na vytretie a vysypanie formičiek

Ovocné pyré so 100 g cukru a rozrezaným a vyškriabaným vanilkovým luskom privedieme k miernemu varu. Škrob zmiešame v miske so 4 lyžicami studenej vody a pomaly ho za stáleho miešania vlejeme do ovocného pyré. Varíme pár minút, kým pyré nezhustne. Odstavíme zo sporáka a necháme úplne vychladnúť.
5 formičiek na suflé si vytrieme maslom a vysypeme kryštálovým cukrom. Odložíme do chladničky.
Rúru predhrejeme na 200°C.
Bielky vymiešame s 50 g cukru a štipkou soli na tuhý sneh.
Sneh postupne zamiešavame do vychladnutého ovocného pyré a dobre premiešame.
Hmotu na suflé naplníme do formičiek, formičky poukladáme na plech a dáme zapiecť do vyhriatej rúry na 15 – 20 minút. Upečené suflé narastie a postupne ako chladne, klesá.
Suflé podávame samotné, alebo s obľúbenou polevou, omáčkou, či šľahačkou.

Palacinkový nákyp Dutch Baby

  • 3 veľké vajcia
  • 1 lyžica cukru
  • 150 ml plnotučného mlieka
  • 100 g hladkej múky
  • vanilkový extrakt
  • štipka soli
  • štipka čerstvo strúhaného muškátového orieška
  • 1 lyžica masla
  • práškový cukor, bobuľové ovocie, crème fraîche (kyslá smotana alebo skyr) a javorový sirup na podávanie

Rúru si predhrejeme na 200°C. Celokovovú panvicu alebo formu na páj vložíme do rúry predhriať tiež.
Vajcia vymiešame s cukrom, pridáme mlieko, múku, vanilku, soľ a muškátový oriešok a dobre vymiešame na riedke cesto.
Opatrne (s rukavicou) vytiahneme rozpálenú panvicu (alebo formu) z rúry, dáme do nej maslo a krúživými pohybmi ho roztopíme. Do panvice opatrne vlejeme cesto a dáme zapiecť do rúry na 20 minút, kým nákyp pekne nevybehne a nezozlatne.
Nákyp Dutch Baby podávame ihneď s práškovým cukrom, ovocím, crème fraîche a javorovým sirupom.
Dutch Baby môžeme podávať i naslano. Z cesta vynecháme vanilku a pridáme o jednu štipku soli naviac. Podávame s roztopeným maslom, volským okom, vypečenou slaninkou a pod.

Float so šumivým vínom a zmrzlinou

  • ovocný sorbet, šerbet alebo granita podľa chuti
  • (ružové) šumivé víno
  • bylinka podľa chuti (bazalka, rozmarín, tymián, mäta…)
  • (mrazené ovocie alebo ovocné pyré)

Do pohárov na sekt dáme kopček zmrzliny, bylinky, prípadne mrazené ovocie či ovocné pyré a opatrne zalejeme dobre vychladeným šumivým vínom. Podávame ihneď.