Rozhranie leta a jesene je pre mňa po gastronomickej stránke absolútny top. Ešte sa teším z letnej zeleniny a ovocia, ale už je tu aj bohatá jesenná úroda. Kombináciou oboch zrazu vzniká priestor na nekonečné možnosti. V týchto dňoch kupujem zo zeleniny a ovocia len citróny a ďumbier, v ostatnom som sebestačná a aj keď nemám úplne všetko, baví ma vymýšľať zázraky z toho, čo práve mám.
Zdá sa mi, že sa predo mnou otvorili ďalšie dvere.
Niekedy som zo seba rozčarovaná, ako sa mi nedarí a pokazím aj hemendex. A inokedy, ako napríklad v týchto dňoch, mi ide karta a ja robím jedno jedlo lepšie ako druhé a nápady nemajú konca kraja. Ak mám spomenúť len pár, začalo to quinoou s pečenou koreňovou zeleninou, teplým šalátom z pečenej tekvice, pokračovalo cviklovými plackami, hustou hráškovou polievkou s pestom, mozzarellou a opečenou slaninkou a skončilo (zatiaľ) perfektným hruškovým koláčom. Séria zásahov do čierneho.
Medzi moje najväčšie výzvy patrí tento rok mangold. Klasicky sa využíva podobne ako špenát, kapusta, kel alebo stonkový zeler. Keďže ja mám slabosť na ázijskú kuchyňu, napadlo mi nahradiť u nás ťažko dostupnú ázijskú listovú zeleninu práve mangoldom. Presne tak vznikli moje posledné skvelé „nudle“, kde som pak čoj nahradila mangoldom. Fantastická dobrota. Zdá sa mi, že sa predo mnou otvorili ďalšie dvere. Do bohatšieho, zaujímavejšieho a príjemnejšieho sveta, v ktorom sa cítim zase o niečo lepšie. A to je do blížiacej sa nevľúdnej jesene a zimy super pocit.
Opekané rezance s tofu, mangoldom a vodnými gaštanmi
- 3 lyžice sójovej omáčky
- 2 lyžice čínskeho ryžového vína na varenie
- 2 lyžičky sezamového oleja
- 2 lyžičky maizeny (škrobu)
- 2 lyžice arašidového oleja
- 3 strúčiky cesnaku
- 3cm kúsok ďumbiera
- (štipka čili vločiek)
- 1 malá cibuľa
- 1 mangold, listy aj stonky
- 1 plechovka vodných gaštanov, plátky
- 300 g uvarených vaječných rezancov
- 200 g tofu
- 2 lyžice čierneho sezamu
V miske si zmiešame sójovú omáčku, čínske ryžové víno, sezamový olej a škrob a odložíme. Na woku si rozpálime olej a opečieme na ňom najemno posekaný alebo postrúhaný cesnak a ďumbier, prípadne aj čili vločky. Potom pridáme najemno nakrájané stonky mangoldu a opekáme asi minútu. (Ak stonky nepustia šťavu a zmes je príliš suchá a prihára, prilejeme do nej 1 – 2 lyžice vody.) Potom pridáme cibuľu, nakrájanú na hrubšie polmesiačiky a opekáme, až kým stonky mangoldu a cibuľa trochu nezmäkne. Ďalej primiešame pokrájané listy mangoldu a opekáme, kým nepovädnú. Potom pridáme zliate vodné gaštany, uvarené rezance a všetko vo woku premiešame. Nakoniec pridáme na kocky pokrájané tofu a všetko zalejeme zmesou so sójovou omáčkou. Opatrne premiešame, aby sme nerozdrvili tofu a posypeme sezamom. Podávame ihneď.
Fotogaléria:
Zuzka, dalsi skvely tip od Teba! 🙂
Inak, ja mangold milujem a pouzivam ho do azijskej kuchyne tiez, najradsej do cerveneho karí, na záver, len tak jemne premiesať so zeleninovou-tofu zmesou… lubim velmi! 🙂
Ďakujem! Áno, ja som ho už tiež použila do zeleninového kari a bola to paráda. Ešte keby sa tak mangold chcel objaviť v zelovococh (aj keď chápem, že veľmi rýchlo vädne…) a na tanieroch viacerých Slovákov a v reštauráciách…
ved to… ja som tiez smutna ze ho bezne nedostat… este ze tu je teta Cilka na Zilinskej, pre tych co nemame zahrady.
jej, vďaka za tip, zajtra sa tam akurát chystám odbehnúť z práce 😉
Ahoj Zuzka, no konečne som si resetla zabudnuté heslo 🙂 Už dva mesiace tu len čumím a nepíšem. Musím pochváliť zmenu vizuálu, aj logo sa mi veľmi páči. No a o obsahu nemusím hovoriť, ten je stále No.1. Krásna úroda, krásne fotky, až mi prišlo ľúto, že som tento rok nestihla zasadiť mangold… ale na budúci rok všetko napravím a všetko doženiem 😉 Mangold mám veľmi rada a minulý rok som si ho fakt užila dosýta a na x rôznych spôsobov. Je to vďačná zelenina.
Aduš, a ja, že prečo som ťa tu už dlho nevidela 😀 … Ďakujem za uznanie!
My sme toho tiež tento rok nestihli, alebo sa nevydarilo. Tento rok sme mali katastrofalne zlu urodu… Nič, čoho zvykneme mať za fúriky a nevieme to spracovať, sa nám tento rok nevydarilo… Bude zlá zima, predpokladám.
Áno, áno, tvoje recepty na mangold mám naštudované, super…
Tak hádam, na budúci rok.
Ahoj, mozem sa ta opytat kde nakupujes veci ktore mas v tomto recepte? Napr cinske ryzove vino? Maizena, tofu a sojova omacka – to sa bezne da zohnat, ale vodne gastany – tam som uplne stratena… 🙂
Ahoj, v BA je niekoľko možností.
Ja nakupujem najradšej v Seoul Plaza na Bajkalskej 5/C, lebo je tam pod jednou strechou asi naozaj všetko, ale je to dosť drahý obchod. V blízkosti Seoul Plazzy (v priechode štvorcovej budovy oproti vchodu na plaváreň Pasienky) bola aj predajňa Arirang, aj tam som zvykla nakupovať, kým sa neotvorila Seoul Plaza, len neviem, či ešte fungujú, dlho som tam nebola.
Ďalší kamenný obchod je Naam Asia Food na Ferienčíkovej 2, špecializovaný na thajské produkty. Maju aj on-line obchod.
Ďalej viem o Asia Center Food v Rači, Na pántoch 8, ale nebola som tam.
Lacnejšie sa dá vraj nakúpiť pri potravinach Nobelovka na Nobelovej 3, ale ani tam som nebola, tak neviem poskytnúť informácie z prvej ruky.
A, samozrejme, stále viac a viac supermarketov má aj produkty medzinárodných kuchýň, tak sa treba poriadne poobzerať, aj ja stále sledujem, čo nové ponúka Billa, Tesco a pod. Hypernova má v tomto asi najlepší výber. Istého času sa dalo tieto špeciality kúpiť len v Tescu na Kamennom nám., aj tam sa treba popozerať.
No a pre fajnšmekrov je tu ešte Viedeň, Naschmarkt a okolie, takže ak človek chce a spojí to s výletom, dá sa aj tak 🙂
Aktuálne info – predajňa Arirang stále funguje – Vajnorská 98/C.