Neplánovane sme sa v predvečer pravoslávnych Vianoc stretli s partiou priateľov v ruskom bistre Samovar. Nebol to zámer, tak to vyšlo. Sama od seba by som do ruskej reštaurácie nešla, najmä tesne po sviatkoch, keď som už chcela začať „normálne“ jesť. Nemám nič proti stredo- a východoeurópskej kuchyni, ale nie je to moja šálka kávy, pokiaľ práve neodpratávam celé dni sneh a nerúbem drevo… Z návštevy Samovaru si však odnášam dva pozitívne zážitky. Tým prvým je pitie čaju zo samovaru a druhým rodinná atmosféra podniku s pravou, nefalšovanou domácou stravou. V Samovare sa cítite ako na návšteve u priateľov. Domáci pán sa o vás stará, nalieva čaj, kým domáca pani vyvára peľmene a varenniky. (A ešte deťom pustia Mášu a medveďa, takže sa môžete nerušene baviť a jesť.) Ako doma.

Pár týždňov na to sme sa s mužom vybrali do kina na Annu Kareninovú. Prepisom literárnej klasiky veľmi neholdujem, tobôž, ak ide o západniarske pojatie ruských reálií a pomerov, no bola som unesená. Po dlhej dobe film hodný strieborného plátna. Cárske Rusko ako divadlo, ach! A tá hudba! Už chýbalo len šampanské do ruky a na lyžičke kaviár…

Od tej chvíle ma chuť na „блинчики со сметаной“ už neopustila. Dali sme si ich s chrenovým crème fraîche, cviklou, prepeličími vajíčkami, sušenými paradajkami a veľkou misou listového šalátu. Nie úplne bežný sobotňajší obed, ale kúsok tej ruskej dramatičnosti a okázalosti som si nemohla odpustiť. Приятного аппетита!

Bliny so smotanou

  • 140 g hladkej pšeničnej múky
  • 140 g pohánkovej múky
  • necelá lyžička prášku do pečiva
  • ½ lyžičky soli
  • 350 ml mlieka
  • štipka cukru
  • necelá lyžička sušeného droždia
  • 2 vajcia
  • 2 lyžičky oleja alebo roztopeného masla
  • rastlinný olej
  • kyslá smotana alebo crème fraîche na podávanie

Zmiešame si vlažné mlieko s cukrom a sušeným droždím. Do veľkej misy si preosejeme múky, prášok do pečiva a soľ. Z vajec oddelíme žĺtky a bielky. Do mlieka s droždím rozšľaháme žĺtky, vlejeme všetko do múčnej zmesi spolu s olejom alebo roztopeným maslom a zmiešame na cesto. Necháme zhruba pol hodiny odpočívať a nakoniec do cesta opatrne zapravíme sneh z vaječných bielkov. Na nepriľnavej panvici rozohrejeme trochu oleja. Z cesta tvoríme lyžicou na panvici lievance – bliny. Keď sa prepečú z jednej strany (na povrchu sa budú tvoriť bubliny), obrátime ich a dopečieme z druhej strany. Podávame ihneď s kyslou smotanou alebo crème fraîche.

Ďalšie jedlá z pohánkovej múky:
Tak trochu apres-ski – pizzoccheri
Polievka a palacinky – galettes
Pohánka a miso – soba