Keď v predpovedi počasia hlásili škaredé počasie na prvý prázdninový víkend, nebrala som to vážne. Na moje narodeniny je vždy pekne a teplo a cez to nejde vlak. Tvrdohlavo som pre gratulantov urobila zmrzlinu z drobného záhradného ovocia, zachladila šampanské… no v tej zime by lepšie padlo varené víno. Nedalo sa nič robiť, žiadna torta, piekol sa teplý koláč. Pôvodne bol v recepte s granátovým jablkom, ale perfektne sa vydaril aj s ríbezľami, ktoré sme práve spracovávali.

Nedalo sa nič robiť, žiadna torta, piekol sa teplý koláč.

Zjedla sa nakoniec aj zmrzlina, aj vypilo šampanské, len dúfam, že budúci rok už bude počasie na moje narodeniny štandardne tropické a slnečné, inak to akosi nie je ono.

Vanilkový koláč s ríbezľami

  • 200 g masla
  • 200 g kryštálového cukru
  • 3 vajcia
  • 1 citrón
  • ½ lyžičky vanilkového extraktu
  • 240 g polohrubej múky
  • ½ balíčka prášku do pečiva
  • 50 g škrobovej múčky
  • štipka soli
  • cca 100 g ríbezlí
  • 85 g kryštálového cukru
  • ½ lyžičky vanilkového extraktu

Maslo vymiešame s cukrom do penista a postupne pridávame vajcia, kôru z celého citróna, šťavu z polovice citróna a vanilkový extrakt. Nakoniec zamiešame sypké prísady – preosiatu múku, prášok do pečiva, škrob a soľ. Dobre premiešame a vylejeme do vymastenej a vymúčenej alebo papierom vystlanej tortovej formy. Pečieme v predhriatej rúre na 160˚C asi 50 minút. Na ríbezľovú polevu zvaríme cukor s rovnakým množstvom vody na sirup, pridáme umyté a odstopkované ríbezle, šťavu z polovice citróna a povaríme, kým ríbezle nepustia šťavu. Odstavíme, pridáme vanilkový extrakt a necháme chvíľu vychladnúť. Mierne vychladnutý koláč popicháme špajdľou alebo ihlicou a polejeme ríbezľovou polevou, aby lepšie nasiakol. Podávame teplý alebo vychladnutý.