Manžel ma milo prekvapil, okrem kuchárskej knižky mi daroval originálny darček – zmenu vizuálu stránok. Sú teraz trochu chlapsky živočíšne, tak dúfam, že vegetariánov úplne neodradím. Zmena je život a ja sa tejto zmene veľmi teším. Okrem spomínanej kuchárskej knižky (prvý slovenský preklad Nigelly Lawsonovej) som od rodiny dostala servírovací tanier, stojan na tortu a dva omáčniky. Mne sa veľmi dobre kupujú darčeky. Poteší ma hocičo do kuchyne, aj špáradlá.

Na moje narodeniny je vždy veľa ríbezlí a tak som pre gratulantov pripravila variácie na tieto bobule. Ako prípitok drink so šumivým vínom a ríbezľami a na grilovačku ríbezľové čatní. Čatní som robila prvý raz v živote a bola som z neho nadšená. Určite ho budem s obmenami variť častejšie. Napríklad z paradajok, jabĺk alebo v zime z manga.

A keďže mali Američania v sobotu národný sviatok, grilovali sme na ich počesť burgery. S exotickým ríbezľovým čatní chutili fantasticky. Zjedla som celé tri. To hovorí za všetko.

Šumivé víno s ríbezľami

  • 200 g červených ríbezlí
  • 1 lyžica cukru
  • 75 ml brusnicového džúsu
  • 1 a pol lyžice citrónovej šťavy
  • 75 ml citrónového alebo pomarančového likéru
  • 125 ml vodky
  • fľaša chladeného šumivého vína

Ríbezle prepasírujeme cez sitko alebo pomelieme na mlynčeku na drobné ovocie. Zmiešame s cukrom, brusnicovým džúsom, citrónovou šťavou, likérom a vodkou a necháme v chladničke vychladiť. Pred podávaním do jednej tretiny pohárov nalejeme ríbezľový mix a veľmi opatrne (napr. cez lyžicu) ich dolejeme vychladeným šumivým vínom tak, aby sa vrstvy nezmiešali. Ozdobíme pocukrovaným strapcom ríbezlí.

Ríbezľové čatní

  • 2 šálky červených ríbezlí
  • 1 šálka hrozienok
  • 1 šálka jablkového džúsu
  • 1 stredná cibuľa
  • 1 lyžica octu z červeného vína
  • 5 cm kus čerstvého ďumbiera
  • 1 lyžica mletých horčičných semienok alebo sušenej (anglickej) horčice
  • 1 lyžička kajenského korenia alebo chilli pasty
  • 1 lyžica miso pasty
  • 1 lyžička kurkumy
  • 1 lyžička mletých koriandrových semienok

Prepasírované ríbezle zmiešame v hrnci s umytými hrozienkami, pokrájanou cibuľou, postrúhaným ďumbierom a zvyškom ingrediencií. Privedieme k varu a za občasného miešania na miernej teplote dusíme cca 35 minút do zhustnutia. Podľa potreby vyvážime chuť čatní soľou a cukrom. Podávame ako omáčku k pikantným (grilovaným) mäsám alebo údeninám (namiesto kečupu).