![](https://www.natanieri.sk/wp-content/uploads/2009/07/sumive_vino_ribezle_IMG_7886_660-660x660.jpg)
Manžel ma milo prekvapil, okrem kuchárskej knižky mi daroval originálny darček – zmenu vizuálu stránok. Sú teraz trochu chlapsky živočíšne, tak dúfam, že vegetariánov úplne neodradím. Zmena je život a ja sa tejto zmene veľmi teším. Okrem spomínanej kuchárskej knižky (prvý slovenský preklad Nigelly Lawsonovej) som od rodiny dostala servírovací tanier, stojan na tortu a dva omáčniky. Mne sa veľmi dobre kupujú darčeky. Poteší ma hocičo do kuchyne, aj špáradlá.
Na moje narodeniny je vždy veľa ríbezlí a tak som pre gratulantov pripravila variácie na tieto bobule. Ako prípitok drink so šumivým vínom a ríbezľami a na grilovačku ríbezľové čatní. Čatní som robila prvý raz v živote a bola som z neho nadšená. Určite ho budem s obmenami variť častejšie. Napríklad z paradajok, jabĺk alebo v zime z manga.
A keďže mali Američania v sobotu národný sviatok, grilovali sme na ich počesť burgery. S exotickým ríbezľovým čatní chutili fantasticky. Zjedla som celé tri. To hovorí za všetko.
Šumivé víno s ríbezľami
- 200 g červených ríbezlí
- 1 lyžica cukru
- 75 ml brusnicového džúsu
- 1 a pol lyžice citrónovej šťavy
- 75 ml citrónového alebo pomarančového likéru
- 125 ml vodky
- fľaša chladeného šumivého vína
Ríbezle prepasírujeme cez sitko alebo pomelieme na mlynčeku na drobné ovocie. Zmiešame s cukrom, brusnicovým džúsom, citrónovou šťavou, likérom a vodkou a necháme v chladničke vychladiť. Pred podávaním do jednej tretiny pohárov nalejeme ríbezľový mix a veľmi opatrne (napr. cez lyžicu) ich dolejeme vychladeným šumivým vínom tak, aby sa vrstvy nezmiešali. Ozdobíme pocukrovaným strapcom ríbezlí.
Ríbezľové čatní
- 2 šálky červených ríbezlí
- 1 šálka hrozienok
- 1 šálka jablkového džúsu
- 1 stredná cibuľa
- 1 lyžica octu z červeného vína
- 5 cm kus čerstvého ďumbiera
- 1 lyžica mletých horčičných semienok alebo sušenej (anglickej) horčice
- 1 lyžička kajenského korenia alebo chilli pasty
- 1 lyžica miso pasty
- 1 lyžička kurkumy
- 1 lyžička mletých koriandrových semienok
Prepasírované ríbezle zmiešame v hrnci s umytými hrozienkami, pokrájanou cibuľou, postrúhaným ďumbierom a zvyškom ingrediencií. Privedieme k varu a za občasného miešania na miernej teplote dusíme cca 35 minút do zhustnutia. Podľa potreby vyvážime chuť čatní soľou a cukrom. Podávame ako omáčku k pikantným (grilovaným) mäsám alebo údeninám (namiesto kečupu).
funguje 🙂
To som rad 🙂 Neviem v com bol problem, preco si sa nemohla prihlasit, verim, ze s tymto problemom si zapasila len ty.
Pokial ma este niekto podobny problem, napiste na g.choze(zavinac)gmail.com.
super, čatní by som mohla skúsiť hádam už aj tento víkend, ak vyjde plánovaná grilovačka :-))btw. vizuál sa mi páči…
Čatní vrelo odporúčam, budete nadšení…
Ďakujem, pochválim muža:)
Mila Zuzka, robila som v pondelok to ribezlove catni…a moj boze…to bolo super. Ja som z Vas taka nadsena, ze az. Vzdy, ked neviem ako nieco spracovat, co mi niekedy z nicoho nic, pristane v kuchyni, tak kliknem ku Vam a hotove zazraky. Dala som z toho ribezlia este aj nanuky, co mate v dalsom clanku a vsetci sme mali vianoce. Muz aj deti. Parada. Dakujem, za skvele inspiracie.
Ďakujem, Mirka, ani neviete, ako ste ma potešili, hneď mám lepší deň! Pozdravujem celú rodinku…