Neustále pobiehanie medzi záhradou, domom a letnou kuchyňou. Frmol.

Bobule

Prvý veľký nápor tejto sezóny je už za nami. Drobné ovocie. Červené ríbezle, čierne ríbezle, egreše. Veľa. Všetko naraz. V priebehu týždňa a pol. Každý rok si lámeme hlavy, čo s toľkými ríbezľami. Ale musím sa pochváliť, že tento rok sme ich spracovali všetky. Na jednej strane je človek rád, že sa mu urodilo, no sezóna je krátka, nálety škorcov neúprosné, úrodu treba čo najrýchlejšie pozbierať.

Lákajú ma stovky nových receptov a možností, ale rok čo rok si chcem aj pripomínať chute z detstva, overené klasiky. Jahodové gule, čerešňové bublaniny, marhuľové či slivkové kysnuté koláče s posýpkou, višňovo-makové štrúdle… Milujem tú „prázdninovú zaneprázdnenosť“ a sústredenosť na spracovávanie úrody. Na zbieranie ríbezlí buď pod horúcim slnkom, alebo za neúprosného dobiedzania komárov. Na zafarbené prsty. Na dopichané ruky od egrešov. Umývanie, čistenie, mletie, pasírovanie. Varenie džemov, sirupov. Sterilizovanie. Dávkovanie ovocia do mrazničky. Sušenie ovocných koží na horúcom slnku. Neustále pobiehanie medzi záhradou, domom a letnou kuchyňou. Frmol.

Letá sú so záhradou otročina. Rok čo rok, stále dookola to isté. Každý rok si hovoríme, že už „nikdy více“, ale aj tak vždy na zlé zabudneme, netrpezlivo očakávame novú sezónu a stále si navrávame, že tento rok to bude iné, ľahšie, rýchlejšie hotové a bude toho menej. Nebude. Ale vďakabohu za to. Veď už by, napríklad, tie letné narodeninové oslavy bez ríbezlí neboli ono.

Ríbezľový trifle s mascarpone

Korpus:

  • 125 g masla
  • 175 g cukru
  • 2 vajcia
  • kôra z 1 citróna
  • 175 g polohrubej múky
  • 1/3 prášku do pečiva
  • štipka soli
  • 4 lyžice mlieka

Kompót:

  • cca 300 g ríbezlí
  • 2 lyžice cukru
  • 1 lyžica citrónovej šťavy

Krém:

  • 2 vajcia
  • štipka soli
  • šťava z ½ citróna
  • 125 g cukru
  • 500 g mascarpone

Šľahačka:

  • 500 ml sladkej smotany
  • 2 lyžice práškového cukru
  • vanilkový extrakt alebo cukor
  • 2 lyžice mandľových lupienkov

Rúru predhrejeme na 180˚C. Vymiešame maslo s cukrom a pridáme postupne vajíčka a postrúhanú citrónovú kôru. Zamiešame múku s práškom do pečiva a soľou a nakoniec aj mlieko. Vymiešané cesto vylejeme do vymastenej a vysypanej formy na biskupský chlebíček alebo srnčí chrbát a dáme piecť na 45 minút. Korpus po úplnom vychladnutí vyklopíme a nakrájame na 2 – 3 cm plátky.
Kým sa korpus pečie, pripravíme si ovocie. Umyté a odstopkované ríbezle vložíme do malého hrnca s 2 lyžicami vody, cukrom a citrónovou šťavou. Pomaly privedieme k varu, opatrne premiešavame, kým sa cukor nerozpustí a ríbezle nepustia šťavu. Odstavíme a necháme vychladnúť.
Na krém si oddelíme vajcia. Žĺtky vymiešame s cukrom na konzistenciu hustej pasty, do ktorej postupne pomaly prilievame citrónovú šťavu, kým nie je krém ako majonéza. Opatrne do neho po troškách zamiešame mascarpone a nakoniec aj sneh, vyšľahaný z bielkov a štipky soli.
Na dno veľkej 2 a ½ litrovej sklenenej alebo inej servírovacej misy natesno poukladáme vrstvu krajcov korpusu. Pokvapkáme ich šťavou z kompótu a posypeme kompótovaným ovocím. Pokračujeme ďalšou vrstvou korpusu a ovocia, kým sa korpus neminie. Na takto poprekladaný korpus s ovocím navrstvíme krém, ktorým zaplníme všetky diery v korpuse. Misu vložíme do chladničky, najlepšie na noc a necháme odležať.
Pred podávaním si nasucho v panvičke opražíme mandľové lupienky a vyšľaháme šľahačku zo sladkej smotany, cukru a vanilky. Šľahačku navrstvíme na krém a posypeme opraženými mandľami. Podávame ihneď, alebo ešte necháme v chlade odležať.

Pridaj komentár