Nedávno mi padla do oka obálka jednej kuchárskej knižky s podtitulom „Recepty a stratégie … na každý deň“ a presne som si povedala, to je ono. Niekedy nepotrebujete recept, ale skôr stratégiu ako a čo jesť. Receptov je plno, no aj tak má človek stále pocit, že nevie, čo má variť. A prišla som na to, že pes je zakopaný práve v stratégii. Mať už recept (na mysli) je to najľahšie, najhoršie je sa k nemu dopracovať, celé to vymyslieť.

Je to váš život, vaše „dolce vita“, nezanedbávajte sa…

Premyslená stratégia stravovania na najbližšie obdobie mi vždy uľahčí život. A viete, čo mi z toho vyšlo teraz na prázdniny, keď sme stále na cestách, stále sa niekam balíme a nemám chuť stáť pri sporáku? Suchá strava a trvanlivé potraviny. Bez hanby a bez výčitiek. A vieme si to užiť! Večere na studeno. Raňajky z konzervy. Pikniky. Nákupy po cestách v miestnych lahôdkach a obchodíkoch… Do karát mi hrá aj ponuka rakúskych heurigers, buschenschankov a rôznych vínnych barov, kde odkukávam dobré nápady studenej kuchyne. Inšpirujem sa aj tradičnou kultúrou španielskych tapas, talianskych aperitivov a mediteránskeho životného štýlu.

Tak som v posledných mesiacoch zaviedla jedlá z „lopárika“. Človek by nepovedal, že jeden kus kvalitného syra, dobrý ražný chlieb, sušené ovocie, orechy a trocha byliniek spraví toľko muziky. Konečne využijem aj nasyslené zásoby rôznych špecialitiek a podarúnkov z ciest od priateľov – orechy v mede, bergamotovú marmeládu, ruby čokoládu… Namáčať si kvalitné pečivo či chlieb do ochutených olejov, octov a balzamikových redukcií je už letná klasika. A čím sa deťom na cestách zavďačíme najviac? Dobrou konzervou! Idú sa utĺcť za údenými šprotmi, sardinkami alebo darmi mora. Vyberám kvalitné značky a z času na čas si takto spestríme jedálniček.

Varím teraz pomenej, ale to nám nebráni jesť chutne a plnohodnotne. Len si dávam záležať na poctivých surovinách, pri ktorých naozaj platí, že menej je viac. Netreba mať predsudky voči konzervám a sterilizovaným potravinám, len treba čítať etikety a zbytočne nešetriť. Je to váš život, vaše „dolce vita“, nezanedbávajte sa ani so suchou stravou. Zjednodušte si život a užite si letné „dolce far niente“ s gráciou a štýlom bez kompomisov. Aj bez receptov.

Viac na tému letné (ne)varenie:

Leto je sloboda, oddych a ľahká hlava

Hity leta 2017

Hodíme sa k sebe, miláčik?

Cool ako uhorka

Grécko na večeru