Dnes (na prvý pohľad) tak trochu detsky. Piškóty a puding, slovenský dvojboj, bez ktorého si mnohí nevieme predstaviť nejeden olovrant, nedeľný dezert či oslavu. Ale viete čo? Na puding v prášku som si za posledné roky vytvorila celkom slušnú averziu. Veľmi nerada ho (deťom) varím. Odkedy sa poctivé cukrárske majstrovstvo našich starých mám scvrklo na sypanie práškov do čohokoľvek? Keď si totiž prečítate, čo obsahuje „zlatý klas“, zistíte, že ide vlastne len o kukuričný škrob, arómu a farbivo. Nemám nič proti škrobu, veď dnešné supermarketové mliečne výrobky by bez škrobu vlastne ani nedržali pokope, ale odmietam škrob s arómou a farbivom nazývať pudingom.

… odmietam škrob s arómou a farbivom nazývať pudingom.

Keď som raz veľmi, veľmi dávno videla tetu mojej mamy vylepšovať čokoládový puding z prášku žĺtkami, začala som tušiť, že puding nie je len sladké mlieko zahustené škrobom. A je to tak. Poďte si vyskúšať urobiť puding od základu! Spravte si pravý, poctivý puding zo smotany a žĺtkov. A rovno s luxusnou karamelovou príchuťou s bourbonom, hm? (Ja som experimentovala a robila karamel z rôznych druhov cukru, preto tie rôzne farby…)

Na vyváženie chutí a textúr si puding dajte s nakyslastým crème fraîche a niečím chrumkavým – nadrvenými sušienkami, snehovými pusinkami alebo piškótmi… Alebo čo tak vyskúšať pravé mandľové biscotti? Podľa tohoto talianskeho trvanlivého pečiva dostali naše piškóty svoje meno, hoci sa už podľa ich mena (bis – cotti) nepečú na dvakrát.

Možno vám príde príprava biscotti zbytočne komplikovaná, ale ak by ste sa do nich predsa len pustili, nebudete ľutovať. Vydržia vám dlho, netrúsia sa, nerozpadajú – lepšiu vec na namáčanie do čaju, kakaa či kávy si k dobrej knižke či filmu ani neviem predstaviť. V Taliansku si biscotti s obľubou namáčajú aj do vína, vin santa či limoncella, tak ak vám predsa len nejaké biscotti ostanú (ale neostanú!) a prídu k vám kamarátky na kus reči, budete mať pre ne neotrelý, originálny spôsob pohostenia a to už teda nebude žiadna detská záležitosť.

Karamelový puding s bourbonom

  • 60 g masla
  • 150 g krupicového cukru
  • 250 ml plnotučného mlieka
  • 750 ml sladkej smotany
  • 1 vanilkový lusk alebo 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 1 lyžica bourbonu
  • ½ lyžičky soli
  • 6 žĺtkov
  • 1 lyžica škrobu (alebo hladkej múky)
  • 3 lyžice cukru

V hlbokej panvici si roztopíme maslo a krúživými pohybmi ho premiešavame a zahrievame, kým nezačne tmavnúť a orieškovo voňať. Pridáme cukor a necháme ho za občasného miešania v masle roztopiť a mierne skaramelizovať. Pridáme smotanu, mlieko, vanilku, bourbon a soľ a privedieme k bodu varu. Stiahneme zo sporáka.
Vo veľkej mise si vymiešame žĺtky so škrobom a cukrom dohladka. Za stáleho miešania po troškách prilievame do žĺtkov horúcu smotanovú zmes z panvice. Panvicu umyjeme a utrieme do sucha a žĺtkovo-smotanovú zmes do nej cez jemné sitko prelejeme. Zahrievame na miernej teplote za stáleho miešania, kým puding nezačne hustnúť.
Stiahneme zo sporáka, puding rozlejeme do misiek, necháme vychladnúť a dáme do chladničky stuhnúť ideálne cez noc.

Mandľové biscotti

  • 150 g celých mandlí
  • 260 g polohrubej múky + na podsypanie cesta
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • štipka soli
  • 150 g krupicového cukru
  • 3 vajcia
  • 1 lyžička vanilkového extraktu

Rúru si predhrejeme na 180°C.
Mandle vysypeme na plech a dáme na 5 – 8 minút do rúry opiecť. Potom ich necháme vychladnúť a nasekáme nahrubo. Teplotu v rúre stiahneme na 150°C.
Premiešame vajcia s vanilkovým extraktom a postupne do nich zamiešame cukor, múku, soľ, prášok do pečiva a posekané mandle, kým sa cesto nespojí.
Pomerne riedke cesto si na pomúčenej doske vytvarujeme do tvaru knedle a prenesieme na plech s pečiacim papierom.
Pečieme pri 150°C asi 30 minút. Potom cesto vyberieme a necháme asi 10 minút vychladnúť.
Bochník predpečeného cesta nakrájame na 1 cm tenké plátky, ktoré poukladáme vedľa seba na plech s pečiacim papierom a dopekáme asi 10 minút z každej strany, kým sa biscotti úplne nevysušia a nestvrdnú.
Biscotti po vychladnutí skladujeme vo vzduchotesnej nádobe.