Tiramisu si asi nikto nespraví len tak, na bežný deň. Aj u nás, keď som ponúkala tiramisu, sa ma pýtali, čo sme oslavovali. Tiramisu je skrátka ten typ dezertu, ktorý si doprajeme pri špeciálnej príležitosti, raz za čas. My sme však žiadnu vhodnú príležitosť nemali v dohľade a ja som sa už nevedela dočkať. A rovno z dvoch dôvodov.

Po prvé, že som dostala vytúženú servírovaciu misu na podstavci, ktorá sa na tento typ dezertu veľmi hodí a po druhé, že som čírou náhodou na Food Networku videla recept na „rumovo-hrozienkové“ tiramisu, z ktorého som si odvodila toto „punčové“. Celkom sa mi pozdávala myšlienka, že si spravím vlastné tiramisu na mieru a prispôsobím jeho chuť, silu a dizajn podľa seba. Na výsledok som netrpezlivo čakala a dočkala som sa úspechu u celej rodiny. Moje experimenty sa vyplatili. Ani neviem, či je toto vôbec recept, ale pokúsila som sa ho pre vás zrekonštruovať. Posúďte sami. Prípadne vyskúšajte.

Punčové tiramisu

  • 1 – 2 dl (sladeného) čierneho čaju Earl Grey
  • cca 1 dl kvalitného aromatického alkoholu (tmavý rum, koňak, likér…)
  • 1 – 2 dl kyselkavej ovocnej šťavy, alebo šťavy z kompótu (napr. višňovej, brusnicovej …)
  • cca 24 dlhých cukrárskych piškótov
  • 2 hrste hrozienok (najlepšie svetlých alebo zlatých sultánok)
  • 6 žĺtkov
  • ½ šálky cukru
  • 500 g mascarpone
  • 1 a ½ lyžičky vanilkového extraktu
  • čokoláda na ozdobu

Z čerstvého čierneho čaju, alkoholu a ovocnej šťavy si pripravíme „punč“. Pomer alkoholu, čaju a šťavy si upravíme podľa vlastnej chuti a prípadne ešte dosladíme cukrom, ak treba. Časťou punču zalejeme hrozienka a necháme napučať. (Hrozienka rýchlejšie napučia, keď ich zalejeme ešte teplým punčom.)

Medzitým si vaječné žĺtky (izbovej teploty) a cukor mixérom vymiešame dopenista, kým sa cukor nerozpustí a žĺtky nezdvojnásobia svoj objem a nezbelejú. Potom do nich opatrne zamiešame mascarpone (tiež izbovej teploty), vanilkový extrakt a vymiešame dohladka. Do krému ešte opatrne zamiešame pár lyžíc punču podľa chuti.

Do zvyšného punču namáčame cukrárske piškóty a ukladáme ich natesno do servírovacej misy. Posypeme časťou napučaných hrozienok a zatrieme časťou krému. Vrstvy opakujeme, kým neminieme piškóty a hrozienka a zakončíme vrstvou krému. Tiramisu necháme v chlade tuhnúť minimálne 6 hodín, najlepšie cez noc.
Nakoniec povrch posypeme strúhanou alebo hobľovanou čokoládou.