Nebojte sa, nebudem tu horovať za čínu na Vianoce, práve naopak, teším sa na klasiku pri štedrovečernom stole, ale nedá mi neprestriedať všetky tie slaninky, klobásky a chleby s masťou a cibuľou nejakou tou exotikou, najmä ak k nám celoročne patrí. Videla som aj Jamieho Olivera zapájať do vianočného menu ázijské chute, tak som neváhala ani ja. Pred zimou som doplnila zásoby ázijských ingrediencií a pripravila sa na chuťové výlety do viacerých krajín Ďalekého východu.

Veľmi sa mi zapáčil recept Čing-He Huangovej na mu-sü. Odľahčila ho v duchu dnešného moderného stravovania a mne pribudlo do repertoáru ďalšie rýchle jedlo na bežný deň. Mu-sü pochádza zo severu Číny, kde jedlá nie sú štipľavé a varí sa skôr z múky ako z ryže. Tradičné mu-sü sa pripravuje z bravčového mäsa a kapusty a podáva sa s tenučkými pšeničnými plackami podobne ako pekingská kačka. Variácia z kuracieho mäsa s listovým šalátom mi je sympatická tým, že je to vlastne taký teplý šalát s kuracím mäsom, vhodný na rýchly obed alebo ľahšiu večeru.

Ďalšou alternatívou k ľahkým zeleninovým šalátom sú vietnamské závitky so zeleninou a krevetami. Ich chrumkavá sviežosť a výrazná aromatickosť je chuťovým ohňostrojom v ústach a regeneráciou preťažených žalúdkov. Tak si vravím, že po pár jedlách podobného typu si budem môcť dať spokojne majonézový šalát, vyprážanú rybu, kačicu aj lokše. Alebo si nimi spríjemniť novoročnú očistnú kúru, ak už k tomu dôjde.

Mu-sü

  • arašidový olej
  • 2 vajcia
  • 1 strúčik cesnaku
  • čerstvý ďumbier
  • kuracie prsia
  • 1 lyžica čínskeho ryžového vína
  • 2 väčšie čierne čínske huby (sušené)
  • 1 malá mrkva
  • 2 kyslé uhorky
  • 1 malá konzerva bambusových výhonkov
  • hrsť arašidov
  • 2 lyžice svetlej sójovej omáčky
  • 1 lyžička sezamového oleja
  • mleté biele korenie
  • listy šalátu

Sušené huby namočíme na 20 minút do horúcej vody. Kuracie prsia nasekáme nadrobno nožom alebo v kuchynskom robote. Cesnak posekáme nadrobno, rovnaké množstvo ďumbiera postrúhame. Mrkvu, napučané huby, kyslé uhorky, bambusové výhonky a arašidy nasekáme nadrobno. Vo woku rozpálime pár lyžíc arašidového oleja a z vajec na ňom urobíme suchšiu praženicu. Vajcia z woku vyberieme, dolejeme trocha oleja a opečieme na ňom cesnak s ďumbierom. Pridáme posekané kuracie mäso a opekáme, kým sa nerozdrobí. Prilejeme ryžové víno a necháme odpariť. Postupne pridávame do woku za stáleho premiešavania nadrobno posekané huby, mrkvu, uhorky, bambusové výhonky a arašidy. Nakoniec do zmesi zamiešame praženicu, rozdrobíme a dochutíme sójovou omáčkou, sezamovým olejom a bielym korením. Zmes podávame na listoch šalátu.

Vietnamské závitky so zeleninou a krevetami

  • ryžový papier
  • sklené vlasové rezance
  • 1 mrkva, uhorka, jarná cibuľka, čili paprička
  • hrsť čerstvého koriandra
  • hrsť čerstvej mäty
  • varené lúpané krevety
  • listy šalátu
  • omáčka na namáčanie (arašidová a pod.)

Vlasové rezance namočíme na 2 minúty do horúcej vody, zlejeme a prepláchneme studenou vodou. Očistenú mrkvu, uhorku, jarnú cibuľku a čili papričku pokrájame na tenké rezance, otrháme umyté lístky koriandra a mäty. Ryžový papier máčame v teplej vode (cca na 30 sekúnd), kým nezmäkne a vrstvíme naň list šalátu, lístky koriandra a mäty, trochu mrkvy, uhorky, jarnej cibuľky, čili papričky, sklených rezancov a pár krevetiek. Zavinieme a odkladáme pod vlhkú utierku, aby sa závitky nevysušili. Závitky podávame s obľúbenou omáčkou na namáčanie.