Keď som tu minule šaškovala s receptom na cestoviny zo žĺtkov, možno si časť z vás na pikosekundu pomyslela, čo s toľkými bielkami. Dúfam ale, že ste ich nevyhodili, lebo dnes to bude čisto o bielkoch a snehu z bielkov. Čo si budeme navrávať, žĺtky sú v kuchyni predsa len vzácnejšie, využiteľnejšie a vždy je väčší problém minúť bielky ako žĺtky. Nemám však srdce bielky vyhadzovať a tak ich postupne pochovávam na dne mrazničky v nádeji, že raz-dvakrát za rok z nich spravím niekoľkoposchodovú Pavlovu a neprídu navnivoč. Keď som ale nedávno otvorila najspodnejšiu zásuvku mrazničky, s hrôzou som zistila, že toto ani Pavlova z dvanástich bielkov nespraví. A tak som začala pátrať.

O americkom anjelskom koláči som veľakrát počula, ale nevenovala som mu nikdy veľkú pozornosť. Až teraz som mala konečne trpezlivosť si pozrieť, ako ho v telke robí Martha Stewart. Prekvapilo ma, že doň ide až dvanásť bielkov. A že v ňom vlastne nie je ani gram tuku. Vyskúšala som ho a teda, poviem vám, je to niečo fantastické! Ak som niekedy hľadala dokonale jemné, hebučké cesto, ktoré by chutilo ako obláčik, tak je to práve toto. Asi naozaj objavujem Ameriku, ale anjelský koláč je u nás momentálne veľká obsesia. Na slávnostnejšie príležitosti by sa dala z neho urobiť exkluzívna torta, plnená napríklad bielkovým krémom, šľahaným nad parou alebo s omáčkou z kyslastého bobuľového ovocia, ale nám chutí len tak samotný. Kedykoľvek a v akomkoľvek množstve. Ešte si naň pri najbližšej príležitosti zaobstarám originál formu, lebo tuším, že ho teraz budem robiť veľmi často a dostať ho z bábovkovej formy je trochu oriešok.

No a keďže mám bielkov toľko, že by mohol byť do konca roka anjelský koláč každý týždeň, pátrala som, čo s bielkami ďalej. A opäť ma inšpirovala Martha Stewart, tentoraz s rybou pečenou vcelku v soli, či skôr v slanej bielkovej kruste. Túto úpravu ryby mám na zozname na vyskúšanie už veľmi dlho, ale až teraz som sa k tomu dostala. Trochu som sa toho bála, priznávam, ale naozaj je to ľahké a nedá sa na tom, tuším, nič pokaziť. Ak viete vyšľahať bielky do tuha, zvládnete to ľavou zadnou. My sme boli takí nadšení z takto šťavnatej a chutnej ryby, že ju budeme mať aj na Štedrý deň. Piekla som morské vlky, ale na Vianoce som objednala pražmu. Myslím, že na pohodovú štedrovečernú večeru je to ideálny recept. Kým sa totiž predhreje rúra, vyšľahám bielky a kým sa ryba upečie, stihnem v kľude prestrieť a nachystať stôl. Hotovo! Žiaden pach z vyprážania ani mastné panvice. K takejto diétnej rybe si zemiakový šalát s ľahkým srdcom doprajeme.

Inak, ak v týchto dňoch pečiete vianočné pečivo a ostávajú vám bielky, nemusíte ich už mraziť. V chladničke vo vzduchotesnej nádobe bielky vydržia aj mesiac bez ujmy. Stačí si značiť, koľko ich už máte a priebežne z nich vždy niečo vykúzliť. Len mám strach, aby sa to nakoniec neotočilo a nemali ste problém, čo so žĺtkami, aby ste mohli upiecť anjelský koláč… To sú starosti, čo? No a na záver ešte jeden tip na zvyšné bielky. Keď si budete robiť majonézu na štedrovečerný šalát, z bielkov si spravte sexy koktejl White Lady, ide doňho totiž práve vaječný bielok. A to je môj prvý tip na tieto Vianoce: vytiahnite šejker, vedierko na ľad a oprášte koktejlové poháre. A ak ešte šejker nemáte, o to lepší tip na darček pod vianočný stromček máte. Cin-cin!

… toto ani Pavlova z dvanástich bielkov nespraví.

Tak, dúfam, že po týchto tipoch to už vo vašich mrazničkách nebude vyzerať ako v spermobanke a aj Marie Kondo by z vás mala radosť.  A možno som vám len vnukla pár myšlienok na osvieženie tohtoročného vianočného menu. Lebo ak aj nebude vonku sneh, belieť sa môže aspoň na našich stoloch. Hlavne sa z tých príprav nezbláznite, veď o nič nejde, Vianoce boli a budú, aj keď nebudete páliť adventné vence. Sadnite si, spravte si dobrý čaj, vyložte si nohy… a čo sa dá, si objednajte online. Krásny predvianočný čas!

Anjelský koláč

  • 12 vaječných bielkov (cca 1 a 1/2 šálky)
  • 300 g krupicového cukru
  • 130 g polohrubej múky
  • ½ lyžičky soli
  • 2 lyžičky citrónovej šťavy
  • ½ lyžičky vanilkového extraktu
  • práškový cukor na posypanie (nemusí byť)

Rúru si predhrejeme na 180°C.
Vaječné bielky na strednej rýchlosti šľaháme, kým sa mierne zapenia. Pridáme citrónovú šťavu a vanilkový extrakt. Pridáme rýchlosť a šľaháme ďalej, kým sa sneh nevyšľahá na husto. Postupne pridávame 200 g krupicového cukru, kým nebude sneh pekne tuhý a lesklý. Nakoniec do snehu ručne zamiesime preosiatu múku, zvyšný cukor a soľ. Hotové cesto vlejeme do suchej, nie nepriľnavej vencovej formy bez vymastenia, vysypania múkou a bez pečiaceho papiera. Cesto vo forme mierne utlačíme a povrch uhladíme špachtľou, aby v ňom neboli vzduchové bubliny. Dáme piecť do rúry na 45 minút.
Hotový koláč vyberieme z rúry a otočíme dnom hore, aby cesto nespľaslo. Ak nemáme originálnu formu s nožičkami, formu nastokneme na hrdlo vínovej fľaše hore dnom. Necháme úplne vychladnúť a nakoniec koláč uvoľníme po obvode nožom, vyklopíme a opatrne prstami odlepíme od dna formy.
Koláč podávame samotný, alebo s obľúbeným krémom alebo omáčkou podľa chuti.

Ryba pečená v bielkovej kruste

  • cca 500 g ryby v celku
  • 4 vaječné bielky
  • 300 g soli
  • pár plátkov citróna
  • trocha petržlenovej vňate
  • soľ, čierne korenie
  • olivový olej
  • citróny

Rybu vypitváme, opláchneme a odstránime z nej šupiny. Odstrihneme všetky plutvy a časť chvosta, ak je ryba pridlhá.
Rúru predhrejeme na 200°C.
Na pečiaci plech dáme papier na pečenie alebo alobal.
Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a postupne do neho vmiešame soľ.
Zo slanej bielkovej zmesi na plech nanesieme vrstvu v tvare ryby, položíme na ňu celú očistenú rybu. Do brušnej dutiny vložíme pár koliesok citróna a trochu petržlenovej vňate na chuť. Celú rybu zatrieme zvyškom bielkovej zmesi, uhladíme a vložíme do predhriatej rúry na cca 30 – 40 minút podľa veľkosti ryby.
Po upečení krustu opatrne rozlomíme, vrch odstránime, rybu vyberieme, stiahneme z nej kožu, na chrbtovej časti narežeme a opatrne oddelíme celú hornú filetu ryby. Odstránime chrbticu s hlavou, rybu otočíme a stiahneme zvyšok kože.
Očistené filety mierne posypeme čiernym korením, pokvapkáme olivovým olejom, citrónom a posypeme nadrobno posekanou petržlenovou vňaťou. Podávame ihneď s obľúbenou prílohou a šalátom.

Koktejl White Lady

  • 4 cl ginu
  • 2 cl Cointreau alebo iného pomarančového likéru
  • 2 cl citrónovej šťavy
  • ½ vaječného bielka
  • ľad
  • citrón

Poháre na martini vopred vložíme do mrazničky alebo chladničky, aby sa dobre vychladili.
Z citrónovej kôry si pripravíme kúsok na ozdobu pohára.
Na každý (jeden) koktejl do šejkra vložíme ľad, vlejeme gin, Cointreau, citrónovú šťavu, vaječný bielok, uzavrieme a pretriasame niekoľko sekúnd, kým sa všetko nepremieša a šejker sa neorosí. Prelejeme všetko cez sitko do vychladeného pohára, ozdobíme citrónovou kôrou a podávame ihneď.