Kde sú tie časy, keď sa karfiol, okrem obligátnej zeleninovej polievky, len vyprážal, alebo dusil ako mozoček? Chvalabohu, je to za nami. Nič proti zeleninovej polievke, vyprážanému karfiolu či mozočku – hneď by som si dala, ale obmedzovať sa len na tieto jedlá by bola veľká škoda. S takou nádhernou a variabilnou zeleninou ako karfiol je hriech neísť ďalej. Karfiol znesie úplne všetky úpravy, od surova až po zaváranie, výborný je sám o sebe, ale sa aj skvele kombinuje s inými chuťami. Mať doma hlávku karfiolu znamená, že dobré jedlo je vždy na dosah.

Keď som mužovi povedala, že idem robiť karfiolové steaky, len prevrátil oči, utrúsil, že chce „medium rare“ a poznamenal, že nech to preboha nenazývam steaky. Dobre, nemusím, ale aj tak je to už zaužívaný názov, pod ktorým sa dá táto úprava karfiolu všade nájsť. Ja som chcela čiastočne vyskúšať kombináciu chutí z Bon Appétitu, ale myslím si, že bude skvelý s akoukoľvek prílohou, teplou alebo studenou omáčkou, pyré, pestom, posýpkou, zálievkou, do sendviča, na hrianky, so strateným vajíčkom či inou zeleninou. Získate však úplne nový pohľad na karfiol. Viac než prekvapivý.

PS: Ak si na začiatok netrúfate na karfiolové steaky, vyskúšajte klasiku – polievku Dubarry, karfiolu nadobro prepadnete!
PSS: A ozaj, naposledy som si všimla, že karfiol predávajú pekne v listoch. Bolo mi ich ľúto vyhodiť, použila som ich spolu so špenátom do zeleninového stir-fry a bolo to fajn.

Karfiolové steaky s paprikovo-paradajkovou omáčkou a olivovou posýpkou

  • 1 karfiol
  • rastlinný olej

Posýpka:

  • hrsť čiernych olív, najlepšie kalamata s kôstkami
  • pár sušených paradajok
  • hrsť petržlenovej vňate
  • citrónová šťava
  • 1 lyžica olivového oleja
  • soľ, čierne korenie
  • pažítka

Omáčka:

  • 1 – 2 červené papriky (kápie)
  • 1 konzerva lúpaných paradajok
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžica medu
  • 1 lyžica citrónovej šťavy
  • 1 lyžica balzamikového octu
  • cukor, soľ, čierne korenie

Rúru si predhrejeme na 200°C. Umyté kápie dáme piecť do rúry, až kým sa nezačnú na nich tvoriť hnedé pľuzgiere. Potom ich vyberieme, uzavrieme do hrnca alebo igelitového vrecka a necháme spariť. Vychladnuté papriky zbavíme šupiek, stopiek a žiliek so semienkami. Odložíme.
Karfiolový hlúb skrátime, ale len tak, aby sa karfiol nerozpadol. Karfiol rozkrojíme po dĺžke na 2 – 3cm pláty. Na lyžici oleja ich z oboch strán opečieme na panvici do zlatista. Potom ich preložíme na plech, posolíme a dáme dopiecť do rúry pri 200°C na cca 15 minút, kým nezmäknú.
Zvyšky (surových) rozpadnutých ružičiek karfiolu nasekáme na menšie kúsky a zmiešame ich s posekanými, vykôstkovanými olivami, sušenými paradajkami, petržlenovou vňaťou, pažítkou a dochutíme olivovým olejom, citrónovou šťavou, soľou a čiernym korením.
Na panvici na troche oleja opečieme na plátky nakrájaný cesnak domäkka. Potom ho spolu s paprikami, konzervovanými paradajkami rozmixujeme. Privedieme späť k varu a dochutíme medom, citrónovou šťavou, balzamikovým octom, cukrom, soľou a čiernym korením.
Karfiol podávame s omáčkou a olivovou posýpkou.