Napriek tomu, že som už toho dosť ochutnala, vždy ma prekvapí, ako skvele dokáže jedlo chutiť. Aké nezvyčajné chute sa k sebe hodia a dokážu podporiť jedna druhú. Poznáte to, idete si spraviť nejaký rýchly obed alebo večeru, otvoríte chladničku, len tak zaimprovizujete a vytvoríte niečo, čo vás až nadvihne zo stoličky. Proste to zafunguje. Ako v kreslenom filme – zaiskrí nad vami žiarovka a rozbzučí sa alarm v hlave. Bzzz!!!

Stačí trochu čerstvej rukoly, pár pokrájaných sušených paradajok, zvyšok čerstvých šampiňónov orestovaných na cesnaku, soľ, podrvené čierne korenie a jednoduchá zálievka z olivového oleja a octu z červeného vína, navrch pár hobliniek parmezánu a nestačíte sa čudovať, kde doteraz tento skvelý šalát bol? Ako to, že ste vedeli žiť bez neho? Bez týchto skvelých chutí? Ako to, že sa ľudia tlačia hnusnými odpadkami a gebuzinami a nechcú zažiť toto…?

Minule som mala veľkú chuť na niečo s kari. Viete, taký ten pocit, keď sa potrebujete vnútorne zohriať. Mala som na mysli niečo ako korunovačné kura, no kura som nemala. Musela som sa uspokojiť s kari dresingom na šalát s bulgurom. Bola som trochu na pochybách, keď som doň krájala avokádo, bála som sa, že výrazná aróma kari prehluší jemnú chuť avokáda. Ale výsledok ma šokoval. Práve naopak, kari nádherne vyzdvihlo krémovitú, chladnú lahodnosť avokáda a ja som ďakovala za svoju intuíciu a námahu.

S kari som zaexperimentovala znova, tentoraz s makrelou. Rozhodla som sa konečne vyskúšať veľmi obľúbenú kombináciu makrely a cvikly. Krásnu zimnú symbiózu aromatickej olejovitosti ryby a čistej sviežosti cvikly, podčiarknutej popraškom kari. No, krása! Veď posúďte sami, už aj z tých farieb sa človeku rozjasní deň.

Makrela s cviklovou salsou

  • filety z makrely s kožou
  • soľ
  • kari korenie
  • olej
  • 1 väčšia cvikla
  • 1 jablko
  • 1 červená cibuľa
  • šťava z ½ citróna
  • 1 lyžička mletej rímskej rasce
  • petržlenová vňať
  • chlieb alebo pečivo
  • olivový olej

Uvarenú cviklu necháme vychladnúť, ošúpeme a nakrájame na malé kocky. Cibuľu nakrájame na tenučké plátky a zalejeme citrónovou šťavou. Pridáme do nej na tenké plátky nakrájané jablko aj so šupkou a cviklu. Pridáme trochu olivového oleja, soli, mletú rímsku rascu, nasekanú vňať, dobre premiešame a necháme odstáť, aby sa chute spojili. Medzitým si osušené filety makrely posolíme, poprášime kari korením, pokvapkáme olejom a túto koreniacu zmes votrieme do ryby. Rybu môžeme upiecť klasicky na plechu v rúre alebo v rúre pod grilom, pár minút z každej strany. Podávame s nasucho opečeným krajcom chleba alebo pečiva, pokvapkaným oliovovým olejom, s navrstvenou cviklovou salsou a teplým filetom makrely ako malý obed alebo večeru.