Vrátiť sa po piatich dňoch nemocničnej stravy k slušnému a normálnemu jedlu bola neskutočná úľava. Takú hrôzu, akú dostávajú pacienti v ružinovskej nemocnici neželám nikomu ani len vidieť, nie ešte jesť. Až v takomto pekle si človek uvedomí, aké má šťastie, že vie, čo je to dobré jedlo a môže ho mať. S pôžitkom som si vychutnávala najmä kopce čerstvej zeleniny a mala som hroznú chuť variť, aj keď mi to okolnosti nedovoľovali.

Napriek tomu som si rýchlo našla čas a vyhľadala pár receptov na jednoduché, ale pôsobivé jedlá s čarom nevšednosti. Pečená mrkva s cícerom, kozím syrom, mätou a granátovým jablkom bola presne tým, čo som potrebovala. Chuťovým ohňostrojom, ktorý ma preniesol do exotiky rozprávok z Tisíc a jednej noci a dokonale mi zregeneroval chuťové bunky. Eufória z tohto fantastického jedla ma drží ešte dnes a teším sa na ďalšie. Koniec dobrý, všetko dobré.

Teplý šalát z pečenej mrkvy s kozím syrom a granátovým jablkom

  • 4 veľké mrkvy
  • rastlinný olej
  • 1 pomaranč
  • 2 lyžičky rímskej rasce
  • 1 plechovka cícera
  • 100 g mäkkého kozieho syra
  • hrsť mäty
  • 1 granátové jablko
  • soľ

Očistené a na dlhšie kúsky pokrájané mrkvy dáme do pekáča alebo na plech, premiešame s trochou oleja, postrúhanou pomarančovou kôrou, mletou rímskou rascou a soľou a pečieme v rúre na 190˚C asi 50 minút, kým nezmäknú a trochu nezhnednú. Mrkvy vyberieme z rúry, pridáme k nim scedený cícer, 2 – 3 lyžice pomarančovej šťavy, premiešame a preložíme na servírovaciu misu aj so šťavou. Na mrkvu s cícerom pokladieme kúsky kozieho syra, posypeme zrniečkami granátového jablka, lístkami mäty a ešte pokvapkáme trochou oleja. Podávame teplé alebo izbovej teploty ako predjedlo alebo hlavný chod s arabským chlebom.