Po roku sme sa opäť zabývali na balkóne. Muž zrenovoval záhradný nábytok, ja som zabezpečila krásne muškáty a zavesili sme aj detskú hojdačku pre nášho najmenšieho. Obe deti zaspali a my sme si mohli dať náš prvý tohtoročný obed na balkóne.

Konečne som sa odhodlala vyskúšať zaujímavý indický recept na bhaji – cibuľové smažienky. Uprednostňujem autentické recepty cudzokrajných jedál, ale tentoraz som dala prednosť sympatickej a modernej verzii od mojich obľúbených River Cottage, ktorí podávali cibuľové bhaji s reďkovkovou raitou ako predjedlo na vegetariánskej svadobnej hostine. Nikdy by som si nepomyslela, že sa z dvoch viazaničiek jarnej cibuľky dá najesť. Dá. Som o skúsenosť múdrejšia a o príjemný obed na balkóne bohatšia.

Cibuľové bhaji s reďkovkovou raitou

  • 2 viazaničky jarnej cibuľky
  • 100 g cícerovej múky
  • 50 g hladkej múky
  • ½ lyžičky mletej rímskej rasce
  • ½ lyžičky soli
  • štipka štipľavej mletej papriky, čili alebo kajenského korenia
  • cca 100 ml piva, sódy alebo vody
  • olej na vyprážanie
  • reďkovky
  • 250 g bieleho jogurtu
  • hrsť čerstvej mäty
  • soľ, mleté čierne korenie
  • (citrón)

Umytú a očistenú reďkovku nakrájame na malé kúsky a zmiešame s jogurtom, posekanou mätou, dochutíme soľou a čiernym korením a odložíme do chladničky. Jarné cibuľky nakrájame diagonálne na tenšie plátky. V hlbšej panvici alebo hrnci si rozohrejeme väčšie množstvo oleja na 180˚C. Do oboch múk, rímskej rasce, soli a štipľavej papriky postupne prilievame pivo, sódu alebo vodu, kým sa nevytvorí hladké, husté cestíčko. Zamiešame doňho cibuľku, aby sa v ňom celá obalila. Z tejto zmesi lyžicou oddeľujeme malé kôpky, ktoré krátko vyprážame v oleji, kým nezružovejú. Hotové smažienky necháme odkvapkať na kuchynskom papieri a ešte teplé posolíme. Podávame pokvapkané citrónom, s vychladenou reďkovkovou raitou.