Krásny čas pokračuje. Dopĺňam zásoby na zimu, na balkón som si zadovážila lavicu s úložným priestorom, ktorú chcem v zime využívať ako „chladnú špajzu“. Mám tam už uskladnených 10 kíl zimných jabĺk. Suším čili papričky. Čaká ma aj kameninový súdok na kvasenú zeleninu. U kamarátky mi takto veľmi zachutila zmes cvikly s cibuľou a chrenom. Zamrazila som si dávky sekanej petržlenovej vňate. Tento rok som prvý krát vysiala do bylinkovej záhradky vňaťový petržlen a bola som ním nadšená, zasejem aj na budúci rok. Aj grécku, drobnolistú bazalku, ktorá na tanieroch a v pohároch vyzerá rozkošne.

Najväčšiu radosť mám ale z húb. Ešte pred pár týždňami mi muž hovoril, že mám na blogu málo hubových receptov. Z lesných húb vlastne ani jeden. Chcela som poznamenať, že ho každú jeseň, čo sme spolu, prosíkam, aby sme išli na hríby. Čo čert nechcel, na hríby sa vybral práve v čase, keď dcére na teplomeri nastúpalo zákerných 38,6°C, takže zase bezo mňa… Ale na druhej strane sa teším, že máme hríby nasušené na celú zimu a dva nové, perfektné recepty, ktoré mi muž veľmi vychválil a naozaj sme si ich vychutnali. Zistila som, že asi prvýkrát v živote som jedla takto čerstvé dubáky. Ohromná lahôdka. Len tak, na opečenom chlebe, fantázia. Z bedlí mám rada „steaky“, ale tieto boli ešte mladé, s takmer zatvorenými klobúkmi, tak som z nich urobila šalát. Viem si predstaviť, že by sa naň hodila aj hliva, alebo nejaké iné, tuhšie typy húb. Len nie bedličky, prosím…!

Hríby na rozmaríne

  • cca 300 g čerstvých hríbov (dubáky, suchohríby, masliaky, kozáky…)
  • 3 lyžice oleja
  • 1 strúčik cesnaku
  • 2 vetvičky rozmarínu
  • 4 listy šalvie
  • 1 lyžica octu z červeného vína
  • soľ, mleté čierne korenie

Očistené, suché hríby nakrájame na hrubšie plátky zhruba rovnakej veľkosti. Z rozmarínu otrháme lístky a nadrobno ich posekáme. Aj cesnak a šalviu nadrobno posekáme. Na panvici rozohrejeme olej a sprudka na ňom orestujeme hríby. Hríby stále premiešavame a udržiavame ich v pohybe, aby sa nezačali dusiť. Po zhruba 3 minútach pridáme posekaný cesnak a bylinky, štipku soli a mletého čierneho korenia a opekáme ďalšie zhruba 2 minúty do zmäknutia. Nakoniec zalejeme vínnym octom, premiešame, prípadne ešte dosolíme a odstavíme.
Podávame s nasucho opečeným chlebom, potretým troškou cesnaku.

Šalát z bedlí s olivami

  • cca 300 g klobúkov z bedlí
  • 2 veľké citróny
  • 1 lyžička soli
  • 6 lyžíc olivového oleja
  • 2 strúčiky cesnaku
  • hrsť petržlenovej vňate
  • 10 zelených alebo čiernych olív
  • citrón na podávanie

Očistené klobúky bedlí pokrájame na menšie kúsky. V hrnci privediem k varu 1 liter vody, ochutíme ju šťavou z 2 citrónov a soľou. Pridáme pokrájané huby a na miernej teplote ich varíme niekoľko minút do zmäknutia. Medzitým si v miske zmiešame na marinádu olivový olej, na jemno posekaný cesnak, petržlenovú vňať a olivy, pokrájané na plátky. Povarené huby zlejeme a ihneď premiešame v marináde, dochutíme soľou a necháme vychladnúť. Podávame hojne pokvapkané citrónovou šťavou.