Ak som minulý týždeň spomínala, že sa môžu prípravy perfektného sobotného obeda zminimalizovať na pečenie v rúre, ešte som netušila, že nasledujúci sobotný obed bude pre mňa znamenať len uvarenie ryže. A ak máte ryžovar ako ja, tak to celé bude len o jednom stlačení vypínača.

Je to taká kórejská dekompozícia suši…

Pred časom som vám sľúbila ešte jedno kórejské jedlo (tentoraz z kuchárky The Kinfolk Table). Je to taká kórejská dekompozícia suši, podobne ako japonské čiraši suši – rozhádzané/rozsypané suši. Nájdete v ňom všetko, čo vám na suši chutí, ale nemusíte sa zdržiavať jeho tvarovaním. Navyše, toto kórejské je obohatené o typickú chuť štipľavej pasty gochujang, takže suši nechutí veľmi asketicky a má poriadne grády. Páčilo sa mi to spojenie medzi japonskou a kórejskou kuchyňou a podporila som ju ešte tým, že som uvarenú ryžu dochutila ako klasickú ryžu na suši (zmesou ryžového octu, cukru a soli) a zeleninu doplnila o opražené riasy nori, ktoré mi veľmi chutia v maki suši.

Na záver tu ešte musím uviesť, že si plne uvedomujem, že nakupovanie tuniaka nie je veľmi zodpovedné a mala som s tým vážny morálny problém. V sašimi kvalite však mali len tento posledný kúsok tuniaka a tak som ho radšej vzala, aby neskončil niekde v odpade. V reštauráciách si už tuniaka neobjednávam a usilujem sa jesť menej ohrozené druhy rýb. V našich podmienkach by som radšej volila nórskeho lososa, ktorý okrem toho, že pochádza z ekologicky udržateľného chovu, je najobľúbenejšou rybou na suši vôbec a môže sa bezpečne použiť na suši aj čerstvá. A ak vás téma ekologickej udržateľnosti a suši zaujíma, prečítajte si fantastický článok, ktorý ma minulý týždeň veľmi zaujal. Vďaka, Bára, za inšpiráciu!

Hwedupbap

(Kórejská ryža so surovou rybou a zeleninou)

  • 300 g hnedej suši ryže
  • (1/3 šálky ryžového octu, 3 lyžice cukru, 1 lyžička soli – nemusí byť)
  • 200 g tuniaka na sašimi
  • zelenina podľa chuti (jarná cibuľka, uhorka, mikrobylinky, listový šalát…)
  • 1 plát sušených rias nori
  • sezamový olej

Omáčka:

  • ½ šálky kórejskej čili pasty gochujang
  • 2 lyžice ryžového octu
  • 1 lyžica cukru
  • (soľ)

Hnedú ryžu uvaríme podľa návodu na obale. (Väčšinou je to 1 diel ryže na 2 a ½ dielu vody.) Po uvarení ryžu rozvrstvíme na tácky alebo plechy, aby mierne vychladla a presušila sa. Ak chceme, ryžu v tejto fáze môžeme pokvapkať zmesou octu, cukru a soli a premiešať, prípadne ešte dochutiť podľa seba. Ryžu rozdelíme na taniere a každú porciu obložíme zeleninou podľa chuti a plátkami sašimi tuniaka, hrubými asi ½ cm. Nakoniec všetko pokvapkáme sezamovým olejom a podávame s omáčkou, na ktorú sme si zmiešali pastu gochujang, ocot, cukor a prípadne aj trochu soli.
Hwedupbap jeme tak, že si jednotlivé sústa namáčame do omáčky, alebo si všetko v tanieri premiešame aj s omáčkou.