Priznám sa, nerada cestujem po Slovensku. Desím sa toho, že sa nebudem mať kde po ceste slušne najesť a kde si dať kávu. Na bryndzové halušky v kolibe pri diaľnici ma nenahovoríte. Už len z predstavy cesty do Tatier po diaľnici mi je ťažko, nie ešte z halušiek. Veľmi mi chýba na Slovensku koncept výletných reštaurácií, ktoré by sme mohli využívať práve na tieto účely. Tešiť sa na ich návštevu rovnako ako na návštevu turistických cieľov v ich okolí… Ale! Už tretí rok používame jeden osvedčený scenár a presne na polceste (južnou trasou do Tatier) sa zastavujeme na obed buď vo Zvolene a/alebo v Banskej Bystrici. Náš scenár má len jednu chybu. Nesmie byť víkend alebo sviatok. Stojí nám to však aj za 2 dni dovolenky navyše…

Naša záchranná sieť vo Zvolene sa volá Bistro Chef a v Banskej Bystrici Bistro Smartfood. Oba podniky sú si veľmi podobné konceptom (málo stolov, otvorená kuchyňa, obmedzené otváracie hodiny, stručné menu…), neviem sa rozhodnúť, ktorý sa mi páči viac, oba sú výborné. Aj v Bratislave by sme prijali viac takýchto podnikov. Bistro Chef má v podtitule slogan „kvalita zaručená menom“ a tým je meno šéfkuchára Erika Volka, skúseného a oceňovaného nielen doma ale aj v zahraničí. Tie skúsenosti zo sveta tu vidieť a hlavne cítiť na každom kroku. Slová ako sezónne, lokálne a čerstvé tu nie sú len prázdne módne frázy, ale realita. Tu nenájdete suroviny, ktoré by nepoznala vaša prababička, žiadne exhibície a maľovanie na tanieri, len poctivé a priamočiare jedlo. Dokonale dochutené, vyvážené a harmonické.

… bude skôr diaľnica alebo … dobré jedlo po ceste(?)…

Pár jedál na stálom menu, plus denné menu – jedno predjedlo, jedna polievka, dva hlavné chody a dezert. Dosť. To všetko počas pracovných dní od 10 do 17. Od stredy do piatku navyše ponúkajú aj večerné sezónne menu a cez víkendy prijímajú len rezervácie a uzavreté spoločnosti. Nenaberajú si na plecia nič, čo nedokážu utiahnuť fyzicky ani finančne. Správne, som za. Obsluha trochu spozornela, keď sme si objednali komplet denné menu a začali fotiť taniere. Hneď nás prišli informovať o možnostiach večerného menu, kde sú jedlá viac prepracovanejšie a „zážitkovejšie“, ale nám vyhovuje práve takáto denná, „obyčajnejšia“ ponuka, lebo to je presne to, čo nám najviac na Slovensku chýba a veľmi by som si priala, keby bola denná ponuka Bistra Chef a kvalita ich jedla na Slovensku štandardom. Z najnovšie otestovaného menu nám obzvlášť chutilo predjedlo – dokonalý grilovaný kozí syr, ale aj obe hlavné jedlá – pstruh s kôprovou omáčkou a zemiakový šalát (k rezňu). Takto dobre nevaria klasické „menúčka“ hádam nikde.

Za banskobystrickým Bistrom Smartfood stojí ďalší úspešný a šikovný slovenský šéfkuchár Peter Kulhány. Sympatické je, že ak aj práve nestojí v kuchyni, osobne sa nachádza v podniku, víta hostí a dohliada na hladký priebeh prevádzky. Písať, že by to malo byť automatické a prirodzené je zbytočné, lebo na slovenské pomery je to stále niečo nevídané, ale musím to tu náležite oceniť. Celkovo je „ľudský faktor“ a personál veľmi silnou stránkou Bistra Smartfood. Nastavili si tu otváracie hodiny tak (pracovné dni od 11 do 15 hod.), aby to vyhovovalo hlavne personálu a zvládali to. Prečo nie? Pokiaľ mi za ten čas ponúknu takú kvalitu a štandard, aký doposiaľ, nemám sa na čo sťažovať. Doplnkom k obedovému režimu sú aj rôzne degustačné večere, kde má tím Bistra Smartfood šancu ukázať to najlepšie, čo vie. Ku cti im slúži, že na sebe stále pracujú, vzdelávajú sa a cestujú za poznaním a dobrým jedlom.

Neviem, či môžem napísať, že v Smartfood sa našej návšteve úprimne tešili, ale rozhodne sme sa tak cítili. Pozorná, aktívna a duchom prítomná obsluha, ktorá sa o zákazníka stará aj inak, ako len prinesením a odnesením tanierov a ktorá vás nevníma len ako číslo objednávky, je priam balzam pre dušu hosťa. Ústretová a prajná domácka atmosféra, spokojný (a dobre naladený) personál a fantastické, ručne robené jedlo – čo viac si môžeme priať? Apropos, trhané hovädzie s chrenovou omáčkou bolo ako sen (aký rozdiel oproti suchému plátku vyvarenej podrážky, ako to bežne poznáme…), čerstvé, ručne robené zelené cestoviny k rybe a paradajková polievka taká, že sme ju nestihli ani odfotiť, ani ochutnať – náš najmenší sa o dobrú paradajkovú polievku skrátka s nikým nedelí.

Čo dodať? Už len to, že ak budete mať po skvostnom obede vo Zvolene či v Banskej Bystrici chuť na výberovú kávu, máte šťastie. V Banskej Bystrici, len pár metrov od Bistra Smartfood sa nachádza Leroy Bar & Café – domovská scéna slovenského majstra baristu za rok 2016 Martina Karabiňoša. Spojenie kvalitnej kávy a klasického baru pod jednou strechou je zaujímavý koncept. Barová sekcia predlžuje život kaviarni, nehovoriac o tom, že keď si sem vyrazíte večer na pohárik a dostanete chuť na (poriadnu) kávu, nemusíte nikam chodiť. Zastavujeme sa tu zatiaľ len cez deň na kávu, ale viem si predstaviť, že keby som v Banskej Bystrici nocovala, sem by som si (ideálne po degustačnej večeri v Bistre Smartfood) prišla posedieť k dobrému miešanému drinku. Vymyslené to mám, už len to zrealizovať, ale šťastie praje pripraveným…

Radi by sme objavili aj iné skryté gastro poklady na cestách po Slovensku, nájdu sa? Severnou trasou sa do Tatier zatiaľ neodvažujeme, ale pomaličky mapujeme aj tento smer (zatiaľ len po Piešťany a Trenčín…) a už môžeme len hádať, či bude skôr diaľnica alebo nejaké dobré jedlo po ceste. Čo má podľa vás väčšiu šancu?

Fotogaléria: