Vždy som to chcela vedieť. Upiecť kura na grile. Klobásky, steaky, burgre, zelenina OK, ale na veľké kusy mäsa vcelku si (po niekoľkých nezdaroch) netrúfam. Ale toľkokrát som už v amerických programoch a receptoch videla piecť kura na grile „na motýlika“, že som presvedčila samu seba, že to nemôže byť také ťažké.

Jedna vec je, že v Amerike sa griluje ináč ako u nás. Dlho sa rozohrieva gril a dlho sa griluje. U nás brikety-pepo bum-bum a len čo sa stihne klobása začervenať z jednej i druhej strany, uhlíky dohárajú a je koniec filmu. S bežným dreveným uhlím to na nejaké pomalé pečenie či nebodaj regulovanie teploty nie je. Na druhej strane si treba na gril prispôsobiť aj mäso. V prípade grilovania kuraťa vcelku je úprava naplocho vynikajúcim trikom, ako ušetriť čas a prepiecť kura tak, aby sa tmavé mäso oddeľovalo od kostí, ale prsia sa nevysušili.

Akokoľvek sa budete pokúšať upiecť kura na grile, nevyhnete sa tzv. nepriamemu grilovaniu, teda grilovaniu mimo priamej žiary ohňa. Ale aj keby som uhlíky odhrnula do strán, mimo kuraťa, aj tak by som ho asi nepiekla priamo na mriežke. Neverím tomu. Mám trochu fóbiu z dlhodobého kvapkania výpeku priamo do ohňa, alebo z jeho zachytávania kdesi, kde by sa mohol páliť, preto som piekla kura v pekáči a pre istotu aj na najvyššej mriežke, len aby som sa uistila, že sa nič nespáli. Lebo potom už stačí len odhadnúť moment, kedy je gril správne rozohriaty a – ďalšia vychytávka – mať teplomer, ktorým si skontrolujete vnútornú teplotu mäsa. A nemôžete nič pokaziť.

Hovorila som vám, aká je grilovaná cibuľa fantastická?

Keď už bude hotové kura odpočívať, prihoďte do grilu priamo na mriežku dva zväzky jarných cibuliek. Hovorila som vám, aká je grilovaná cibuľa fantastická? Akákoľvek. Skvelá príloha. A na záver už len nejaký dip, či obľúbenú omáčka, pár čerstvých listov šalátu a hotovo. Navrstviť, zabaliť a zjesť. Ručne, stručne, senzačne.

Kura „na motýlika“ na grile s omáčkou romesco

  • 1 celé kura
  • soľ, čierne korenie
  • rastlinný olej
  • trocha sušených byliniek podľa chuti (rozmarín, tymian a pod.)

Omáčka romesco

  • 3dl pohár kápie v oleji (alebo pár olúpaných grilovaných kápií)
  • 1 paradajka
  • 3 strúčiky cesnaku
  • hrsť petržlenovej vňate
  • hrsť blanžírovaných mandlí
  • 1 lyžica údenej mletej červenej papriky
  • 1 lyžička soli
  • ½ lyžičky mletého čierneho korenia
  • 2 lyžice octu z bieleho vína
  • ½ lyžičky kajenského korenia
  • ½ šálky olivového oleja
  • jarné cibuľky
  • hlávkový šalát
  • petržlenová vňať a citrón na podávanie

Rozpálime si gril.
Kura si položíme prsiami nadol, krkom k sebe a kuchynskými nožnicami na mäso vystrihneme alebo ostrým nožom vyrežeme z kuraťa celú chrbticu od krku až po trtol. Kura bez chrbtice obrátime prsiami nahor a dlaňami postláčame na plocho.
Kura z oboch strán potrieme trochou oleja, dobre posolíme, okoreníme a posypeme trochou sušených byliniek podľa chuti.
Keď je gril rozohriaty a uhlíky už zbeleli, dáme kura do pekáča prsiami nahor, na najvyššiu mriežku a gril zatvoríme. (Ak nemáme gril s vekom, dáme na pekáč pokrievku alebo ho zakryjeme alobalom.) Pečieme cca 30 minút. Potom kura obrátime prsiami nadol a pokračujeme v pečení ďalších 20 minút. Následne skontrolujeme vnútornú teplotu mäsa v stehnách pri kosti. Ak presiahne 82°C, kura je prepečené. Na posledných pár minút môžeme dať kura ešte zapiecť priamo na mriežku. Hotové kura vyberieme z grilu a pripravíme na servírovanie.
Do grilu dáme priamo na mriežku grilovať celé umyté jarné cibuľky, kým nezvädnú a nezmäknú.
Na omáčku romesco si rozmixujeme kápiu s paradajkou, petržlenovou vňaťou, mandľami a korením, soľou, octom a olejom na hustejšiu konzistenciu a podľa chuti ešte doladíme.
Kura rozoberieme, otrháme mäso a podávame ho na listoch šalátu s kúskami grilovaných jarných cibuliek a omáčkou romesco, petržlenovou vňaťou a citrónovou šťavou.