Na dovolenku sme si zobrali aeropress a nášho nového miláčika. (Zoznámte sa, toto je „phin“, je z Vietnamu a robí nám tie najlepšie ľadové kávy.) Vždy po obede, keď deti zaľahli a celý kemp držal „mittagsruhe“, sme povyťahovali naše kávové propriety a kávičkovali. Pravá dovolenková pohoda.

V tomto prípade si musíte urobiť čas a vychutnať si celý proces…

Aby sme boli čo najautentickejší, používame aj pravú vietnamskú kávu. Vyskúšali sme arabicu, aj robustu. Arabica vonia ako horká čokoláda, robusta skôr ako Kahlúa, nevedela by som si vybrať, ktorá je lepšia. Ešte som sa nestretla s tak výrazne voňavými kávami, s kondenzovaným mliekom a kopou ľadu fungujú skôr ako dezert, než káva.

Čo sa mi najviac páči na príprave vietnamskej kávy, je práve jej socializačný a rituálny aspekt. Žiadne bum-bum, zaliať nesku a hotovo. V tomto prípade si musíte urobiť čas a vychutnať si celý proces, chvíľku to trvá. Zavoláte si kamarátku, zalejete phin, máte čas sa porozprávať a medzitým pozorovať, ako káva prekvapkáva. Skrátka, opäť, zábava. S mužom máme každý svoj phin. Čiastočne kvôli tomu, že spraviť kávu pre viacerých ľudí s jedným phinom je časovo náročné, ale hlavne preto, že si phin brávame aj do práce a môžeme si tak ešte užiť trochu dovolenkovej atmosféry aj v bežné dni.

Mimochodom, phin je skvelý tip na originálny darček pre niekoho, kto má rád kávu a rád objavuje nové veci. A o tom, aké sú všetky tieto kávičkárske hračky výborné na zoznamovanie sa so zaujímavými ľuďmi (na cestách) sa dozviete nabudúce.

Vietnamská ľadová káva

  • prekvapkávaná káva (ideálne vietnamská)
  • kondenzované mlieko sladené
  • ľad

Do pohára nalejeme kondenzované mlieko, zalejeme ho kávou a ľadom, množstvá podľa chuti a preferencie a všetko dobre rozmiešame.

Nanuky z vietnamskej ľadovej kávy

  • prekvapkávaná káva (ideálne vietnamská)
  • kondenzované mlieko sladené

Kávu rozmiešame s kondenzovaným mliekom. Čim viac kondenzovaného mlieka dáme, tým budú nanuky jemnejšie a „krémovejšie“ bez veľkých ľadových kryštálov. Zmes nalejeme do formičiek a dáme do mrazničky zatuhnúť. Keď do hotovej (rozmiešanej) zmesi kávy ešte pridáme nerozmiešané kondenzované mlieko, alebo ním vylejeme formičky, dosiahneme mramorovaného efektu nanukov.