Nie je práve najvhodnejšie počasie na pikniky, ale aj tak ma fascinuje anglická kultúra jedenia v prírode. Briti nemajú počasie ako z katalógu, ale zato si užívajú vonku každú možnú chvíľku. A s rovnakou chuťou si jedlo prispôsobujú poľným podmienkam. Všetky tie piknikové koše, termosky, držiaky a dômyselné vychytávky ma uchvacujú. Žiadne lacné kempingové súpravy, ako ich poznáme zo socializmu. Ale nie o tom som pôvodne chcela… Späť k jedlu.

Aj keď mám pocit, že už ani neexistuje jedlo a nápoj, ktorý sa nedá podávať v prírode, niektoré spôsoby servírovania sa dajú využiť aj ako šikovné desiate či olovranty do školy, do práce a na cesty, keď nie je k dispozícii pohodlné stolovanie a jedálenský servis. A nejde len o sendviče a obložené bagety. Horúce alebo studené polievky sa dajú servírovať z termosky do šálok a šalát trebárs zabaliť do pšeničnej alebo kukuričnej tortilly. A vlastne nielen v prírode, ale aj doma. Zbavite sa zvyškov, do tortill môžete zabaliť akékoľvek mäso, údeninu, syry alebo zeleninu s obľúbeným dresingom a jesť so šalátom, alebo naopak, šalát zabaliť do tortilly a namáčať do dipu a podobne. Navyše sa týmto jedlom zavďačíte aj ufrfľaným tínedžerom, odchovaným na mekáčoch bez toho, aby ste mali výčitky svedomia.

Tortilly s kuracím mäsom, šampiňónmi a šalátom

  • kuracie mäso
  • mletá červená paprika alebo chilli
  • olej
  • soľ, mleté čierne korenie
  • šampiňóny
  • muškátový oriešok
  • listový šalát
  • jarná cibuľka
  • biely jogurt
  • dijonská horčica

Očistené a pokrájané šampiňóny orestujeme na panvici na troche oleja s mletým muškátovým orieškom a vyberieme. Kuracie mäso pokrájané na rezance opečieme na oleji a na červenej paprike, posolíme a okoreníme podľa chuti. Medzitým si na tortilly rozložíme listy šalátu a pokrájanú jarnú cibuľku. Na ne poukladáme kúsky opečeného mäsa a šampiňónov a pokvapkáme dresingom, na ktorý sme zmiešali biely jogurt s trochou dijonskej horčice. Tortilly zvinieme, prekrojíme a podávame so zvyškom dresingu alebo s obľúbeným dipom. Konce tortill môžeme zabaliť do desiatového papiera alebo servítky, aby sa nám pohodlnejšie jedli a plnka nevypadávala. Tortilly chutia dobre aj studené.