Takú chuť na zemiaky som mala! V jedných správach hlásili, že tento rok sa urodilo veľa zemiakov, super… V ďalších zasa, že obľuba zemiakov na Slovensku klesá, hm… Ako vidím v ponuke reštaurácií, hranolky sa jedia snáď už ku všetkému, tak neviem, či sa mám tešiť… Veď zo zemiakov existujú len tie najchutnejšie jedlá – zemiaková kaša, hranolky, pečené zemiaky, placky, halušky, slivkové knedle, dokonca chlieb…

Pri čítaní kuchárky Nigela Slatera Real Food, ktorú som naposledy dostala od manžela, som sa utvrdila v tom, že zemiaky sú dokonalé. Čisté, prosté, jednoduché jedlo. Tajomstvo chutných opekaných zemiakov tkvie podľa Slatera v dobrom tuku a v predvarení zemiakov. A čo je mi na jeho jedlách zo zemiakov najsympatickejšie, že ich považuje za plnohodnotné, hlavné jedlo, nielen za dobrú prílohu. A to sa mi páči.

Opekané zemiaky

  • zemiaky
  • tuk (bravčová, husacia, kačacia masť, olivový olej…)
  • soľ, čierne korenie
  • (cesnak, bylinky, korenie)

Rúru predhrejeme na 200 – 220˚C. Zemiaky ošúpeme, nakrájame na väčšie kúsky a varíme v osolenej vode 2 – 5 minút do polomäkka. Do pekáča dáme masť alebo olej a vložíme do rúry rozohriať. Tuku by mala byť súvislá tenká vrstva. Predvarené zemiaky zlejeme a v uzavretom hrnci ich dobre potrasieme, aby sa hrany a povrch zemiakov skyprili. (V tejto fáze ich môžeme v hrnci potriasť s pretlačeným cesnakom, drveným korením, soľou alebo posekanými bylinkami podľa chuti.) Takto pripravené (a ochutené) zemiaky opatrne vložíme do pekáča s horúcim tukom a zľahka premiešame. Pečieme zhruba hodinu, alebo pokým povrch zemiakov dostatočne nezozlatne a neschrumkavie. Prípadne môžeme počas pečenia dosoliť a raz-dvakrát poobracať, aby boli zemiaky opečené a ochutené rovnomerne.