Každý rok sme zvedaví, ako sa bude dariť hroznu a koľko bude mať pri oberačke „cukru“. Hneď ako sa pomelie, nedočkavo ochutnávame mušt a tipujeme, koľko to bude. Bieleho bolo tak akurát na burčiak, ale červeného pekných 150 litrov. Základ je teda solídny, tak už len dúfajme, že sa víno podarí.

Väčšinou robíme z dozretého červeného hrozna makovo-hroznovú štrúdľu, ale tento rok som chcela vyskúšať niečo nové a rozhodla sa pre tradičný toskánsky oberačkový koláč. Komu prekážajú hroznové kôstky, nech ho vyskúša z nejakej bezkôstkovej odrody. Stále však platí, čím lepšie hrozno, tým lepší koláč.

Schiacciata con l’uva

(Toskánsky hroznový koláč)

  • 4 – 5 stredných strapcov hrozna
  • 1 vajce
  • 400 g polohrubej múky
  • 1 prášok do pečiva
  • 100 g práškového cukru
  • štipka soli
  • 125 ml rastlinného oleja
  • cca 1 dl vlažného bieleho vína alebo vody
  • krupicový cukor

Rúru predhrejeme na 200˚C. Vajce, preosiatu múku, prášok do pečiva, práškový cukor, soľ a olej spracujeme s vínom alebo vodou na vláčne, mäkké cesto. Pečiaci papier si odmeriame a odstrihneme tak, aby bol 2x širší ako dno pekáča, v ktorom budeme koláč piecť. Cesto rozvaľkáme po celej ploche papiera na tenký plát. Aj s papierom ho polovicu vložíme na pekáč, druhú polovicu necháme prevísať cez okraj pekáča. Na plát na dne pekáča poukladáme polovicu odbobuľkovaného umytého hrozna, časť hrozna v rukách mierne popučíme a ak je kyslejšie, trochu pocukrujeme krupicovým cukrom. Prekryjeme druhou (prevísajúcou) polovicou cesta, opatrne z neho stiahneme papier a pri kraji odstrihneme. Cesto po okrajoch postláčame a utesníme plnku. Na povrch opäť poukladáme zvyšok hrozna, opäť časť hrozna v rukách popučíme a nakoniec pocukrujeme. Pečieme vo vyhriatej rúre zhruba 45 minút, kým sa cesto neprepečie.